9

„На нея с обич! Емил Димитров“ - музикален спектакъл, докосващ сърца, завладяващ с емоции и изправящ хиляди на крака в София, Варна, Бургас и Пловдив. Сега се готви за нова среща с публиката.

Спектакълът ще отбележи една година от началото си в зала 1 на Национален дворец на културата на 3 ноември. Това ще бъде шестото представление на голяма сцена за независимата мащабна продукция.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ИКОНАТА НА ЕДНО ЦЯЛО ПОКОЛЕНИЕ - ЕМИЛ ДИМИТРОВ

Музикалната приказка ще бъде представена за първи път със субтитри на английски език в НДК.

„На Нея с обич! Емил Димитров“ е завладяваща история за Артиста, за когото животът е музика, сцената – дом, а голямата любов – Публиката!

Нова магическа българска музика

Той изпя 400 песни, създаде хитове, сред които  „Моя страна, моя България“, „Ако си дал“ и „Писмо до мама“. Даде на Европа 10 хита. Продаде над 70 000 000 плочи и за първи път събра 80 000 зрители на концерт през 60-те години на миналия век.

Той е Емил Димитров.

Спектакълът разказва за живота на Димитров - изпълнен с възходи и падения, с успехи и лични трагедии.

В ролята на музикалната икона е актьорът Даниел Цочев, а елегантното партньорство е на Антония Малинова.

Именно с Даниел Цочев и Антония Малинова ви срещаме в следващите редове. За емоциите, трудните моменти, спомените и още в интервюто, което двамата дадоха специално за Vesti.bg.

- Почти година след премиерата на "На Нея с обич! Емил Димитров" каква е равносметката и какви са очакванията ви от спектакъла този петък?

Даниел Цочев: Равносметката за тази една година е в цветовете на чернобялата телевизия – като епохата, в която се развива историята в музикалния спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“. Сцената и залата са в светлина. Зад кулисите са трудностите.

Даниел Цочев и Антония Малинова
Даниел Цочев и Антония Малинова Източник: @EmilDimitrov.NaNeya/facebook

Очаквам на 3 ноември, приказката да ни погълне отново и да завърши щастливо, макар и през сълзи. Очаквам отново зала и сцена да бъдат едно!

Антония Малинова: "На Нея с обич! Емил Димитров" беше създаден във време, когато никой не поема рискове да направи подобно нещо в България. Създаден без никаква финансова подкрепа от големи компании или държавни институции. В сърцето на този спектакъл е един човек, а името му е Нели Бенова, автор и продуцент на спектакъла. Само тя знае какво ѝ струва! Аз знам, че усилията на Нели през тази година са титанични и това, което прави, за да даде живот на спектакъла, е нечовешки трудно!

Публиката е възхитена! За него вече се говори не само в София, а в България и това е прекрасно. На тази продукция се възхищават и мои колеги във Франция, оценявайки мултижанровия ѝ формат – кино, театър и музика, визуалната концепция, темата, като най-високо ниво професионализъм. Явно това не е достатъчно за компаниите, които спонсорират изкуство, щом нито една не застана зад нас и не ни подкрепи.

Очаквам с нетърпение петък, за да преживеем отново с публиката приказката за една истинска звезда – Емил Димитров.

- Спектакълът е изнасян на различни сцени в България. Когато върнете времето назад, можете ли да посочите сцената, на която най-силно сте усетили емоцията на публиката?

Антония Малинова
Антония Малинова Източник: @EmilDimitrov.NaNeya/facebook

Антония: Публиката беше невероятна навсякъде. Започна се в София, с публика, която стопи разстоянието ‚сцена-салон‘ в НДК до такава степен, че я усещах като едно огромно дихание, излъчващо много обич. След нея срещнахме варненската публика, където имам лични причини да не забравя това, което витаеше между сцена и публика. Бургас – никога няма да забравя зрителите, сред които имаше пропътували стотици километри, за да дойдат до Бургас и да гледат спектакъла. Пловдив – една невероятна публика, която дори не помръдна, увита в одеала, готова да стои и под дъжда (за щастие ни заобиколи), готова да изгледа до край спектакъла и да пее заедно с нас.

Даниел: Сцената е като дом за артиста. И е трудно да си тръгнеш от всяка сцена, още повече след края на този спектакъл, когато емоцията и от двете страни избухва. Срещата всеки път е споделена! Публиката е специалния герой. Пътят към нея е лесен, когато си честен и всеотдаен. Нейният отговор е ясен, когато не ти позволява да си тръгнеш от аплодисменти.

Публиката е различна - любопитна, слушаща, пееща, плачеща. Но на всяка от сцените беше признателна за тази емоция, която отключваме в нея и която все повече ни липсва в живота. И беше щастлива от това, че не е пропуснала този празник. И все пак, в Бургас, по време на песента „Вън вали“ заваля.

- Кои бяха трудните моменти за вас по време на създаването на спектакъла?

Даниел: Трудностите са от тези, които ти носят приятни усещания като намирането на верните средства в сценичната реализация – мащабни, но и много интимни емоции. Трудно се отказах от любими песни. След премиерата, много хора ни поздравиха за това, че сме дръзнали да посегнем към Емил Димитров и за достойният начин, по който сме го направили. Това беше най-голямата трудност като цяло – да направим висок клас постановка за една икона за българската музика. И да я направи така, че да докосне няколко поколения българи, включително и тези, които нищо не знаят за Емил.

Антония: Като цяло имам много хубави спомени от създаването. Имах щастието да работя с невероятно талантливи хора като Снежина Петрова, Свила Величкова, Христо Павлов, Нели Бенова. И – разбира се – моят сценичен партньор, който разплаква всеки път публиката със своята игра и глас – Даниел Цочев.

- Какво още научихте за Артиста Емил Димитров? Какъв спомен от миналото изниква в съзнанието ви, когато чуете името му?

Антония: Осъзнах каква космополитна личност е бил. Творец, който не принадлежи само на една страна. Факт е, че песните му са звучали в повечето страни в Европа, а една от тях на 14 езика. Моят спомен за Емил е една млада жена – майка ми, която влюбено си тананика неговите песни.

Даниел: Открих, че освен голям артист и перфекционист е бил човек с добро сърце. Сигурно няма как да си голям, ако не притежаваш и двете. Не е правил компромис с нищо – от творческия момент до изявата пред публика. Споменът ми за него – грамофонните плочи, много плочи и тийнейджърът Даниел , който ги пускаше и отново, и отново.

- Кое според вас прави Емил Димитров обичан изпълнител от няколко поколения българи?

Антония: Наричали са го магьосник. Освен че е притежавал невероятен чар, той е успял благодарение на своя свръх професионализъм, да даде на своята публика песни с високо качество на текстове и музика. Публиката си е тръгвала от концертите му преобразена! „Онези, които се връщаха от неговите концерти, бяха други, озарени хора, и веднага крояха планове - кога и как - ще отидат на следващия концерт“, така разказват за него.

- Какво е за вас Тя – публиката?

Даниел: Споделеност!

Антония: Вдъхновение!

- Антония, Вие от дълги години живеете и работите в Париж, можете ли да посочите с какво българската публика се различава от френската?

Антония Малинова
Антония Малинова Източник: @/EmilDimitrov.NaNeya/facebook

Публиката, и във Франция, и в България си прилича по това, че има очаквания. Когато ѝ даваш всичко от себе си, когато не я подценяваш, тя е готова да тръгне с теб и да ти вярва.

- А къде театърът е по-ценено изкуство – у нас или във Франция, и защо?

Антония: Трудно е за сравнение. Франция има по-голяма финансова възможност, а и традиция да защитава културата си. В последните години, обвързано и с икономика, криза, не е лесно да се създават театрални проекти и там. Но това няма нищо общо с тежкото положение на театъра в България. Цяло чудо е, че театърът все още съществува на фона на политическата ни мизерия и чалга. Свалям шапка на моите колеги, които като последни мохикани продължават да се борят и да правят качествени спектакли, макар и не много. "На Нея с обич! Емил Димитров" е една от малкото качествени постановки. Не знам дали поради факта, че е независима продукция, което я прави още по-ценна, но остава встрани от полезрението на институции, награди и корпоративни меценати. Във Франция създаването на такава продукция е много по-вероятно да се финансира от държавата, защото културното наследство се пази. В България, нямам по-силен пример от „На Нея с обич! Емил Димитров“, тук дори, когато някой вече е направил най-трудното – да създаде нещо стойностно, остава незабелязано, сякаш няма никакво значение!

- Даниел, коя е любимата Ви песен на Емил Димитров?

Даниел Цочев
Даниел Цочев Източник: @EmilDimitrov.NaNeya/facebook

„Без грим“, изпята след „Върни ми времето“ както е в „На Нея с обич! Емил Димитров“.

- А коя може да Ви накара да се просълзите?

Даниел: Не е една, но на „Писмо до мама“ не успявам да сдържам сълзите си. И на сцената, и извън нея. В музикалния спектакъл тази песен идва след силно драматичен момент в историята и...мисля, че плачем заедно – аз и Публиката.

- На финал, как можем да опазим спомена за големия Емил Димитров и да предадем творчеството му на следващите поколения?

Даниел: Като пеем песните му на децата си. Като разказваме за него. „На Нея с обич! Емил Димитров“ прави точно това. Прави го със средствата и възможности на киното, театъра и музиката на живо. И с много обич, която се усеща на чисто сетивно ниво от зрители на всички възрасти. Този резултат – да впечатлим млади хора, заедно с почитателите – съвременници на Емил Димитров, ми носи усещане за щастие и удовлетвореност, че успяхме в това да срещнем поколенията. 

Във "Фейсбук" страницата на "На Нея с обич. Емил Димитров" може да откриете още любопитни снимки и видеа, както и най-актуалната информация за всички следващи спектакли.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ултрамаратонецът BMW 640d GT (тест драйв)</p>

Ултрамаратонецът BMW 640d Gran Turismo (тест драйв)

Технологии Преди 41 минути

Нямам никакво съмнение, че Серия 6 Гран Туризмо е един от най-комфортните автомобили за дълъг път, в които съм сядал.

Apple iPad Pro

Apple представи iPad Pro с 5G и новия си процесор М1

Технологии Преди 1 час

Таблетът използва още нов тип дисплей и доста технологии

За първи път: Жена се кандидатира за президент на Сирия

За първи път: Жена се кандидатира за президент на Сирия

Свят Преди 8 часа

Вторите избори от началото на гражданската война преди 10 години са насрочени за 26 май

Край на политическата криза в Грузия

Край на политическата криза в Грузия

Свят Преди 10 часа

Споразумението бе постигнато с посредничеството на Европейския съюз

Очакват се превишения в средните и долните течения на Марица и Тунджа

Очакват се превишения в средните и долните течения на Марица и Тунджа

България Преди 12 часа

Водното ниво на р. Тунджа при Елхово е преминало жълтия праг за внимание

Включват предупреждение за съсиреци в листовката на "Янсен"

Включват предупреждение за съсиреци в листовката на "Янсен"

Теми в развитие Преди 13 часа

Препаратът е четвъртият одобрен в ЕС срещу COVID-19

Жената, обвинена в убийството на майка си, остава в ареста

Жената, обвинена в убийството на майка си, остава в ареста

България Преди 13 часа

Съдът прие още, че е налице реална опасност обвиняемата да се укрие или извърши ново престъпление

"Изправи се!Мутри вън!" и "Има такъв народ" внесоха промени в Закона за личната помощ

"Изправи се!Мутри вън!" и "Има такъв народ" внесоха промени в Закона за личната помощ

България Преди 13 часа

Целта е да се върнат старите текстове, които бяха изготвени от Мая Манолова

ТААС: Кремъл призова Запада да се откаже от "антируската психоза"

ТААС: Кремъл призова Запада да се откаже от "антируската психоза"

Свят Преди 14 часа

Русия остава отворена за диалог, увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков

Нова акция на "Пътна полиция", за какво ще следят

Нова акция на "Пътна полиция", за какво ще следят

България Преди 14 часа

Проверките са в рамките на полицейската операция ROADPOL, която се провежда на територията на целия ЕС

Русия наложи ограничения за полети над Черно море и Крим

Русия наложи ограничения за полети над Черно море и Крим

Свят Преди 15 часа

Напълно затворени ще бъдат три въздушни трасета в Симферополския район над акваторията на Черно море

Джани Инфантино: Суперлигата е бягство от институциите

Джани Инфантино: Суперлигата е бягство от институциите

Свят Преди 15 часа

"Нека бъда пределно ясен. Ние изразяваме категоричното си неодоборение към създаването на Суперлига", заяви той

Пловдивчанка постави рекорд: 4 200 лева глоби за скоростни нарушения

Пловдивчанка постави рекорд: 4 200 лева глоби за скоростни нарушения

България Преди 16 часа

Освен това тя ще остане без книжка за срок от 6 месеца, а от талона ѝ ще бъдат отнети 24 контролни точки

Отива ли си коронавирусът, Кантарджиев даде прогноза

Отива ли си коронавирусът, Кантарджиев даде прогноза

Теми в развитие Преди 16 часа

Aко ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим пандемията под контрол, отбеляза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести

Слави Трифонов: Българинът е способен да се бори за свободата с цената на живота си

Слави Трифонов: Българинът е способен да се бори за свободата с цената на живота си

България Преди 17 часа

Това написа лидерът на "Има такъв народ" в профила си във Facebook по повод 145 години от Априлското въстание