0

О т днес вече всички столичани и гости на София ще могат да видят реставрирания Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" на столичното Ларго.

Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите.

Вижте нашата галерия "Под стъклените куполи на площад "Независимост"

Зоната на площад "Независимост" е с площ 4850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция тт-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. "Мария Луиза".

Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

Откритата археологическа зона между бул. "Мария Луиза" и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на метростанцията, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика.

Източник: Даниел Димитров

Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, покриващ Ларгото между администрацията на президента и Министерския съвет.

Гръб на сцената са останките от Антична Сердика. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура.

Вижте няколко улици, големи жилищни сгради на богаташи, църква и търговски помещения от късноантична Сердика и в това видео:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@