1

О ще от 1868 г. Южна Африка е световен лидер в производството на диаманти. Първичните южноафрикански източници на диаманти, включително седем големи диамантени мини в страната, се контролират от De Beers Consolidated Mines Company. През 2003 г. операциите на компанията съставляват 94% от общата продукция на диаманта в страната. 

Premier е подземна диамантна мина на 40 километра източно от Претория. Създадена през 1902 г., тя е преименувана на Кулинан през ноември 2003 г. в чест на нейната стогодишнина. Мината добива популярност през 1905 г., когато тук е открит най-големият необработен диамант "Кулинан“. От тук са излезли над 750 камъка, по-големи от 100 карата (20 г) и повече от една четвърт от всички световни диаманти, които са по-големи от 400 карата (80 г). Тук е и единственият значителен източник на сини диаманти в света.

Кулинан - най-големият диамант в света

Диамантът „Кулинан“ е най-големият диамант с най-високо качество, който някога е бил открит, с 3 106,65 карата (621 350 г). Той е открит от Фредерик Уелс, ръководител в Premier Diamond Mining Company в Кулинан, Гаутенг, Южна Африка, на 25 януари 1905 г. Камъкът е кръстен на сър Томас Кулинан, собственик на диамантената мина.

Гледайте новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13 ч. по DIEMA.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@