0

Т я е бунтовническа кралица на древното британско келтско племе икени, която повежда армия срещу римляните през 60/61 г. от н.е., осигурявайки си място в учебниците по история като един от най-емблематичните британски владетели.

Смята се, че Будика (изписвана също като Будицея) е родена около 30 г. от н.е. в елитно семейство в Югоизточна Англия. Повечето информация за нея идва от двама римски историци - Тацит и Касий Дион.

През 43 г. сл. н. е. император Клавдий организира инвазия и успешно завладява Южна Британия. През 48 г. от н.е., на 18-годишна възраст, Будика се омъжва за Прасутагас - крал на племето икени, чиито земи заемат днешния Норфолк. Смята се, че Прасутагас се е подчинил на Клавдий след инвазията през 43 г. от н.е. и му е било позволено да продължи да управлява като независим съюзник на Рим.

Будика ражда две дъщери, чиито имена са неизвестни, и остава при Прасутага до смъртта му от болест. В завещанието си той оставя половината от царството и имуществото си на дъщерите си, а другата половина - на император Нерон. Това е опит да се успокои Рим, като същевременно се запази собствената му семейна династия.

Планът се провалил и римляните пренебрегнали желанието му и решили да изискат дълговете, които покойният крал бил натрупал. Земите и собствеността на водещите племена на икените са конфискувани, а хората са лишени от статута си на съюзници, което на практика ги свежда до нивото на роби.

15 абсурдни смъртни случая на жени в литературата

Когато Будика протестира срещу този ход, тя е публично съблечена и бичувана, а двете ѝ дъщери са изнасилени от римски войници. Будика се заклева да отмъсти и започва да събира армия, за да се разбунтува срещу новите си деспотични господари.

Касий Дион описва Будика като много висока, с дълга кестенява коса, изключително интелигентна, със свиреп поглед и властен глас. Подобно на други келтски жени, Будика е била обучена като воин, така че е знаела как да се бие.

Икените обединяват сили със съседните тринованти и заедно с други племена създават армия от около 100 000 британци, всички под командването на Будика.

През 60 г. (или 61 г.) от н.е., когато римският управител на Британия Гай Светоний Павлин отсъства от кампанията си на остров Мона (днешен Ангълси) в Северен Уелс, Будика и нейната армия започват въстание.

Първоначално те се отправят към Камулодунум (днешен Колчестър), който по това време е провинциалната римска столица на Британия. Градът бил почти незащитен, защитаван само от малък брой ветерани войници. Армията на Будика опустошава града, като го опожарява до основи, избива жителите му (както римляни, така и проримски настроени британци) и обезглавява бронзова статуя на император Нерон. Девети римски легион под командването на Квинт Петилий Цериалис се опитва да освободи града, но Будика разгромява настъпващата армия и унищожава по-голямата част от легиона.

Сега пред него се намира Лондиниум (съвременен Лондон), търговският център на Римската империя в Британия. По това време Светоний научава за бунта и започва да придвижва войските си обратно на юг. Той пристигнал в Лондиниум преди Будика, но селището било слабо укрепено и само с няколко хиляди души Светоний решил да изостави града на бунтовниците.

Лондиниум е сполетян от същата съдба като Камулодунум, като войските на Будика го изравняват със земята и убиват и измъчват всички, които не са успели да се евакуират. Следващата им цел е Веруламиум (днешен Сейнт Олбънс), където Светоний отново отказва да защити града, оставяйки го свободно да бъде разграбен, опожарен и унищожен от кралицата-воин.

Сведенията сочат, че при унищожаването на тези три селища от Будика са загинали между 70 000 и 80 000 души. Говори се, че Нерон обмислял да се изтегли от Британия изобщо.

Въпреки че армията на Будика вече била станала още по-голяма, кампанията ѝ за отмъщение била на път да приключи.

Светоний прегрупира силите си и събира армия от около 10 000 души. Майстор на военната тактика, Светоний разработва план, който ефективно да елиминира численото предимство на врага му. Той избрал за място на позицията си стръмен тесен пролом с гора, която защитавала тила му, лишавайки бунтовниците от възможността да се възползват от численото си превъзходство. Въпреки че мястото на последната битка не е известно, историците предполагат, че тя може да се е състояла по римския път, известен днес като Уотлинг стрийт, най-вероятно някъде в Уест Мидландс.

Преди началото на битката Тацит пише, че Будика се обръща към войниците си. "Не като жена, произхождаща от благороден род, а като една от хората отмъщавам за изгубената свобода, за бичуваното си тяло, за поруганото целомъдрие на дъщерите си. Римската похот е стигнала толкова далеч, че не само нашите лица, но дори и възрастта или девствеността са останали неопетнени. Но небето е на страната на справедливото отмъщение; един легион, който се осмели да се бие, загина; останалите се крият в лагера си или тревожно мислят за бягство... Това е женско решение; що се отнася до мъжете, те могат да живеят и да бъдат роби.

Крале и кралици с перлени копчета

Опозицията на Будика обаче е по-добре обучена, дисциплинирана и екипирана. Освен това бунтовниците са взели съдбоносното решение да обкръжат тила си със семействата, колите и животните си, за да предотвратят всякакво бягство, след като битката е загубена. В крайна сметка нейните войски са избити почти до крак, докато римляните, според Тацит, са понесли само няколкостотин жертви.

Касий Дион и Тацит се разминават в мненията си за това какво се е случило след това с кралицата-войн. Дион казва, че тя се разболяла и починала след битката, докато Тацит твърди, че се е отровила. Нищо в историческите извори не говори за това какво се е случило с двете ѝ дъщери.

Римляните потушават бунта и осигуряват Южна Британия. Публий Петроний Турпилиан замества Светоний като управител и възприема по-примирителен подход. През следващите десетилетия обаче римляните продължават експанзията си на север в Уелс и към Шотландия.

Макар че Будика в крайна сметка се проваля в стремежа си да отърве Британия от римляните, тя и до днес се чества като национална героиня и символ на свободата, справедливостта и смелостта пред лицето на тиранията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 46 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 54 минути

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 2 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 2 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 3 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 3 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 4 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 4 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 5 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 5 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 6 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 6 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване