0

В енецианският кинофестивал може и да приключи на 10 септември миналата година, но в последно време в Италия отново се заговори оживено за него. Причината е поредицата от наградни номинации и спечелени филмови отличия в САЩ и Великобритания. 

На 24 януари бяха обявени номинациите за „Оскар” и италианците с гордост констатираха, че осем филма, представени в края на миналото лято на кинофестивала във Венеция, са обрали общо 24 номинации за престижните призове. А на 10 януари бяха връчени американските филмови награди „Златен глобус” и отново няколко филма от Венецианската мостра, доминираха на тях. Това де факто утвърждава Венецианския кинофестивал като инкубатор за филми, достойни за спечелване на двете най-престижни американски киноотличия, коментират италиански експерти.

95-ите награди „Оскар“ в цифри

На 79-ото издание на кинофестивала във Венеция миналата година сред продукциите в конкурсната и неофициалната програма бяха „Баншите на Инишерин” на Мартин Макдона,  „Тар” на Тод Фийлд, „Цялата красота и кръвопролитие” на Лора Пойтрас,  „Аржентина, 1985” на Сантяго Митре, „Бардо или фалшива хроника на шепа истини” на Алехандро Иняриту, „Блондинка” на Андрю Доминик, „Китът” на Дарън Аронофски и „Да живееш” на Оливър Херманус. От тях седем бяха в официалната селекция на Мострата, като само последният беше извън нея.

Откриването на фестивала във Венеция: Най-впечатляващите тоалети

На 24 януари историята за края на приятелството и последствията от това, разказана умело от Макдона в трагикомедията „Баншите на Инишерин”, получи девет номинации за „Оскар” – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добър актьор в главна роля за Колин Фарел, най-добър актьор във второстепенна роля за Брендан Глийсън и за Бари Когън, най-добра актриса във второстепенна роля за Кери Кондън, най-добър монтаж и най-добър саундтрак. На кинофестивала във Венеция продукцията спечели приза за най-добър сценарий на Майкъл Макдона и наградата „Купа Волпи” за най-добра главна мъжка роля за Колин Фарел. Филмът имаше и осем номинации за „Златен глобус” и победи в три категории – най-добър комедиен филм, най-добър сценарий и най-добра главна мъжка роля в комедиен филм за Колин Фарел. „Баншите” имат също и десет номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, както и пет за отличията на Гилдията на американските актьори, плюс номинация за продукция и за режисура за наградите на Гилдията на американските продуценти и Гилдията на американските режисьори. Досега продукцията получи редица отличия от местни дружества на филмови критици в САЩ, сред които тези на Бостън, Сан Диего, Ню Йорк, Чикаго, Далас, Сиатъл и Торонто и оглави класациите за най-добри филми за 2022 г. на редица кинокритици от медии като Асошиейтед прес, „Дейли бийст” и „Холивуд рипортър”.  Този списък от успехи бе доста коментиран в италианските медии.

Големи звезди на киното блеснаха на червения килим във Венеция

Подобен успех има и психологическата драма „Тар” на Тод Фийлд, посветена на всепоглъщащото изкуство,  доминацията, фаворитизма и страстите сред творците, на пагубното отхвърляне и личностния крах. На 24 януари продукцията получи шест номинации за „Оскар” - за най-добър филм, най-добра режисура, най-добра актриса в главна роля за Кейт Бланшет, за най-добър сценарий, най-добро операторско майсторство, най-добър монтаж. За Бланшет номинацията с „Оскар” бележи личен рекорд – осем номинации досега за престижната американска награда, от които две спечели (за „Син Жасмин” и „Авиаторът”).  Освен това за нея номинацията на „Тар” за „Оскар” за най-добър филм също е рекорд – тя има участие в общо десет филма, включвани в тази категория на наградите.

7 актьори, които спечелиха "Оскар" за по-малко от 30 минути на екран

На Венецианската мостра Кейт Бланшет бе удостоена с „Купа Волпи” за най-добра главна женска роля за "Тар". Филмът имаше и три номинации във водещи категории на „Златен глобус”, като отличието за най-добра актриса в драматичен филм отиде при Бланшет. В средата на януари тя получи и наградата „Изборът на критиците” за същата роля, а самият „Тар” номиниран в общо седем категории за тези отличия, спечели категорията за най-добър саундтрак. „Тар” има пет номинации за БАФТА, от които една за Бланшет. Тя беше номинирана за същата роля и за наградата на Гилдията на американските актьори. А филмът има номинации на Гилдиите на американските режисьори и продуценти. Досега през наградния сезон продукцията печели основно призове за превъплъщението на Бланшет в ролята на Лидия Тар. То й донесе отличията на дружествата на филмовите критици във Вашингтон, Сиатъл, Торонто, Сан Франциско, Ню Йорк, Бостън, Далас и Чикаго, както и на американското Национално дружество на филмовите критици. За същата роля актрисата спечели и наградите на кинофестивалите в Палм Спрингс и Санта Барбара. 

На 24 януари документалната лента „Цялата красота и кръвопролитие” на носителката на „Пулицър” Лора Пойтрас, която е пътуване из живота на 68-годишната фотографка Нан Голдин, получи номинация за „Оскар” за най-добър пълнометражен документален филм. На Венецианската мостра продукцията спечели голямата награда „Златен лъв”.

Гол гръб и шал: Тимъти Шаламе на кинофестивала във Венеция

Останалите „венецианци”, както се казва в Италия на шега на филмите, показани на кинофестивала, които бяха номинирани за „Оскар” тази година, са „Аржентина, 1985” (най-добър чуждоезичен филм), „Бардо” (най-добро операторско майсторство), „Блондинка” (за най-добра главна роля на Ана де Армас), „Да живееш”  (за най-добър актьор в главна роля за Бил Найти и за най-добър адаптиран сценарий) и „Китът” (за най-добър актьор в главна роля за Брендън Фрейзър и за най-добър грим). За първия и за последния от тези два филма се говори, че може би ще спечелят наградите „Оскар”, за които са номинирани и това би превърнало Венецианската мостра в безспорен предвестник на големите филмови успехи. Така че, ако искате да разберете кой ще е сред големите победители на наградите „Златен глобус” и „Оскар” през 2024 г., то следете внимателно какво се случва на кинофестивала във Венеция тази година.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 19 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 41 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 3 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни