2

В Япония сакето се сервира охладено, при стайна температура или затоплено, в зависимост от предпочитанията на клиента, качеството на сакето и сезона. Обикновено горещото саке е зимно питие, а висококачественото саке не се пие горещо, защото така ароматите му се губят. Това маскиране на аромата е причината, поради която нискокачественото и старото саке често се сервират горещи.

Саке традиционно се пие от малки чашки, наречени чоко или о-чоко и се налива от керамични колби, наречени токури. Традиционно човек не сипва собствената си напитка.

Освен чисто, сакето може да се пие и в коктейли. Такива са много популярни в баровете и азиатските караоке клубове.

Традиционно сакето се вари само през зимата. Макар че днес може да се приготвя целогодишно, все още има сезонност, която е най-вече занаятчийска. 

Саке се продава в обемни единици, които се делят на 180 мл.

Сакето често е част от шинто ритуалите за пречистване. На боговете се сервира саке, което се нарича о-мики или мики. Хората пият о-мики с боговете, за да се свържат с тях и да измолят добра реколта през следващата година.

Гледайте новия епизод на "Без багаж", тази неделя от 13 ч. по DIEMA

Ако сте запалени по пътешествията, то включете се в играта на 15toGo и спечелете безплатно пътуване до екзотична дестинация.

Може да се включите в играта на българското приложениe 15toGo, като го изтеглите тук.

Колкото повече нови потребители покани даден участник през самата апликация чрез своя уникален линк, толкова повече се увеличават шансовете му да спечели екскурзия до някое райско кътче.

Пожелаваме ви успех!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@