1

Н а 29 септември в Южния парк в София предстои да се проведе едно по-различно спортно събитие.

Race for the Cure ще събере заедно стотици победителки и най-близките им хора в едно бягане, символ на огромната сила, смелост и героизъм на всички, преборили се с рака на гърдата.

Победителки са всички онези жени, справили се с коварното заболяване. Те ще тичат в знак на съпричастност и вдъхновение за тези, на които тепърва им предстои да се сблъскат с трудностите по пътя на оздравяването.

В благотворителната инициатива може да се включи всеки, като повече информация ще откриете на уеб страницата на събитието - raceforthecure.bg. Събраните средства ще бъдат използвани за оказване на подкрепа на хората, страдащи от рак на гърдата.

Днес разговаряме с Ерсин и Таш от българската рок група JEREMY?, които също се присъединяват към инициативата и на 29 септември ще са в Южния парк в израз на подкрепа към всички жени, преминали или тепърва преминаващи през това състояние.

За мотивацията им да участват в благотворителното бягане и каква е ролята на музиката в живота ни, прочетете в интервюто на Ванеса Николова за Vesti.bg.

Източник: Петър Попов

Момчета, през септември ви предстои да се включите в една благотворителна инициатива, която подкрепя жените, страдащи от рак на гърдата. Според вас музиката има ли способността да лекува?

Таш: Разбира се, че музиката е средство, което лекува! Освен това съм убеден, че музикате те прави по-добър, по-щастлив, кара те да чувстваш!За нас е огромна чест и привилегия, че CancerCare.bg ни даде възможност да застанем зад толкова отговорна инициатива като Race For The Cure! Това е най-мащабното събитие за жени с рак на гърдата в Европа, ще се случи за пръв път на 29 септември в Южен парк, 5 км бягане и 2 км ходене.

Всеки избира в коя дисциплина иска да се включи, като таксата за регистрация е символична и събраните средства ще отидат за създаване на групи за психологическа взаимопомощ за болните. Тук искам да кажа, че не е нужно да си супер атлет и с  як състезателен хъс, важното е да се съберем колкото се може повече хора и да покажем, че сме съпричастни към каузата.

Ерсин: Независимо дали човек е тъжен или щастлив, винаги намира мелодията в такт с емоцията, която изпитва в конкретния момент. Убеден съм, че музиката лекува. Тя  провокира човек да настрои съзнанието си по определен начин, и ако тази настройка е позитивна,  всичко е възможно.

Източник: Race For The Cure

Какъв е мотивът ви да се включите в Race for the Cure?

Ерсин: Откликваме на събития, които представляват социална кауза. Смятам, че чрез музиката си изпращаме същото послание. На първата ни среща с CancerCare.bg за участието ни в събитието е запознахме с доста неприятна статистика – над 4000 жени годишно са диагностицирани с рак на гърдата.

За мен това е шокираща цифра. При мъжете процента е много по-малък, но пък болестта протича по-агресивно. Всичко е обратимо, ако се хване на време, и точно на това искаме да обърнем внимание – върху профилактичните прегледи като средство да предотвратиш най-лошото. 

Таш: JEREMY? сме социално настроени и отговорни. За нас е важно да се даде повече гласност на проблема и хората с тази диагноза да усетят, че не са сами. Емоционалната подкрепа е супер важна в такива моменти, като най-добре е освен от семейството и близките тя да дойде и от психолог.

Неслучайно средствата от Race for the Cure ще отидат за психологическа взаимопомощ – оказва се, че масово се срамуваме да потърсим помощ от специалист в момент на криза. Когато човек споделя проблема си като част от група, му е по-лесно, а ефектът е удивителен – тази подкрепа удвоява силите му да се бори.  

Таш
Таш Източник: Жоро Панчев

Какъв е личният пример, който искате да дадете на хората с вашето участие в благотворителния маратон?

Ерсин: Има един мит, според който хората на рокендрола са изцяло нощни птици и най-тежката им физическа активност се свежда до това да се качат на сцената и да си изкарат концерта. С участието си в Race for the Cure на 29 септември ще покажем, че JEREMY? обича движението, защото то е живот. Смятам, че всеки човек, независимо дали е публична личност, трябва да дава личен пример като се включва дори чрез елементарно усилие в позитивни каузи.

Таш: Личният пример се състои в това да бъдем по-добри и най-вече да бъдем хора.

Важно ли е според вас популярни личности да се включват в подобни инициативи?

Ерсин: Разбира се! Основният смисъл на популярността на един артист е тя да бъде използвана като проводник на добри идеи и сигурно средство да привлечеш вниманието върху наболял проблем, за да се потърси смислено решение, да се помогне.

Таш: Да, важно е! Апелираме всички приятели, познати и колеги да бъдат все по-активни социално  и да дават личен пример. Ще бъда изключително щастлив, ако на 29 септември в Южния парк се срещнем с голяма част от феновете на JEREMY? и преживеем приключението Race for the Cure заедно.

Ерсин
Ерсин Източник: Жоро Панчев

Достатъчно състрадателни ли сме според вас или по-скоро често оставаме безучастни към чуждото нещастие?

Ерсин: Живеем в ерата на комуникациите, а все по-често оставаме затворени в собствения си кръг от хора и бит. Вярвам, че можем да бъдем по-отворени и отговорни помежду си. Това, че на някой му се случва нещо неприятно, което ние безучастно наблюдаваме, не означава, че сме застраховани да не ни се случи и на нас. Убеден съм, че човек трябва да действа и реагира така, както очаква да реагират околните спрямо него самия.

Таш: Много ми се иска всички хора да  мислят само с добро за останалите и когато има проблем да може всеки да откликне! За съжаление наблюдаваме едно огромно разединение и съответно прогресът зацикля. Нека бъдем малко по-добри и състрадателни.

Как бихте мотивирали хората да се включват в благотворителния маратон през септември?

Ерсин: Твърде вероятно е всеки трети, или четвърти човек, четящ това интервю, да има близък, който е минал или тепърва минава през изпитание като  рака. Независимо дали сте били свидетел, или главен герой в една такава битка за живот, елате в Южен парк на 29 септември.

Нищо не струва да покажем, че ни е грижа и че можем да бъдем единни в желанието си да помогнем. Повече информация за кампанията можете видите на raceforthecure.bg.

Таш: Заедно сме по-силни, бъдете с нас!

Важно ли е да си помагаме повече като общество?

Ерсин: Това ни прави хора. Човек по природа е състрадателен и така трябва да бъде.

Таш: Да, едно от най-важните неща, за да може едно общество да върви напред, е да си помага. Ние работим за това всеки ден. С музиката ни искаме да оставим послание за повече приемственост.

Според вас музиката в състояние ли е да събира хората и да ги прави съпричастни към такива каузи, и не само?

Ерсин: Разбира се! Представете си огромен фестивал, на който присъстват десетки хиляди хора. Изпълнителят на сцената свири любовна песен например, която всички пеят, не само защото е популярна, а защото хората чувстват думите като свои. Представяте ли си каква огромна сила е това?!

Таш:  Музиката е велико изкуство. Тя присъства в ежедневието ни всеки ден. Навсякъде чуваме музика и съзнателно или не е неизменна част от нашия живот. Музиката има огромна сила и може да те накара да преминеш в различни състояния и много хора са ни писали за наши парчета, които ги зареждат толкова положително, че ги държи няколко дни.

Естествено всички по един или друг начин ставаме съпричастни към подобни каузи и се чувствам изключително щастлив, че музиката обединява и кара хората да подкрепят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 40 минути

Ударили са се кола и два мотора

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 2 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 9 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 9 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 9 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали