1

П рез 2020 г. датският търговец на антики д-р Итай Градел започна да подозира, че продавач от платформата eBay, от когото е купувал многократно, тайно краде от Британския музей. Повече от две години по-късно музеят обявява, че хиляди предмети са изчезнали, откраднати или повредени от колекцията му, пише BBC. 

Най-накрая културната институция повярва на твърденията на д-р Градел - но защо й отне толкова време?

Първата следа 

„Скъпоценните камъни, които ме очароват, не са толкова скучни като диамантите“, каза д-р Градел от таванския си кабинет, облицован с витрини със съкровища.

Източник: istock

Той събира древни скъпоценни камъни, издълбани със сложни фигури или мотиви - те помагат да се нарисува картина на живота в класическия свят и често са били използвани като бижута.

Това не е популярна страст. Кръгът от продавачи е малък - така че интернет се превърна в жизненоважен инструмент за търговия, а eBay по-специално в богат източник на сделки.

Милиони различни артикули се публикуват за продажба всеки ден, но на 7 август 2016 г. се случва нещо необичайно.

Сиво-бяло парче от камея със скъпоценен камък, изобразяващо Приап - гръцкия бог на плодородието - е публикувано от потребител, наречен "sultan1966", само за £40. Обявата е свалена няколко часа по-късно, непродадена.                                                                                                                                                 

Източник: istock

Приап е един от най-запомнящите се богове - често изобразяван с огромните си гениталии на показ, отбелязва BBC . Продавачът може би се е надявал, че кратката поява на Приап онлайн е останала незабелязана - но уви не. 

Забеляза я от д-р Градел, който твърди, че е роден с фотографска памет. Той каза, че необичайната способност му е помогнала да идентифицира редки находки.

В този случай това също му помогнала да разкрие самоличността на заподозрян крадец.

Д-р Градел купува скъпоценни камъни от sultan1966 в eBay почти две години. Продавачът му казва, че името му е Пол Хигинс и че е наследил скъпоценните камъни от дядо си.

Продавали се на изгодни цени, но д-р Градел е забелязал, че много от тях са изключително ценни. Този път той е убеден, че е виждал камеята на Приап и преди - в каталог на стари скъпоценни камъни, които са притежавани от една от най-известните институции в света - Британския музей.

„Нямаше съмнение, че това беше един и същ предмет и бях объркан“, казва Градел.

След това музеят заяви в документи, подадени във Върховния съд, че вероятно камеята е открадната от склад в отдела за Гърция и Рим от старши експерт, д-р Питър Хигс, само седмица преди да се появи за продажба. 

Д-р Хигс започва работа в Британския музей през 1993 г. като научен сътрудник, след като учи археология в университета в Ливърпул. Той по-късно е описан от председателя на музея като „доста тих, интровертен“ човек.

Според музея, часове след премахването на обявата в eBay през 2016 г.  д-р Хигс влиза в неговата база данни и се опитва да подправи записа в каталога на камеята на Приап.

Приблизително 2.4 милиона предмета в Британския музей са некаталогизирани или частично некаталогизирани от общата колекция от 8 милиона, напомня BBC.

Музеят, който след развитието на събитията завежда гражданско дело срещу д-р Хигс, вярва, че той целенасочено е избирал най-вече тези некаталогизирани артефакти - и че този път е направил грешка. Д-р Хигс трябваше да види, че камеята е каталогизиран елемент, който може да се търси както от обществеността, така и от персонала. 

Камеята е дори на уебсайта на музея - това не беше предмет, който може да изчезне и да бъде пропуснат. Ако опитът на Хигс бе успешен, той щеше да скрие снимката от базата данни, но не се е справил. На следващия ден д-р Хигс се връща сам в склада, където се съхранява камеята, казват от музея.
 Вярват, че това е било, за да може да я върне незабелязан. Липсва обаче нещо ценно - златната стойка на камеята. Музеят е на мнение, че е премахната от д-р Хигс и продадена на търговец на скрап. Стойността на камеята се оценява на 15 000 паунда. Би струвала двойно повече, казват от музея, ако все още имаше златната си стойка.

Д-р Градел казва, че е „изключително странно“да седи пред компютър на малък датски остров и да бъде първият човек, който открива, че нещо не е наред в Британския музей. Той пише на sultan1966, човекът, когото познаваше като Пол Хигинс, и го пита защо камеята на Приап е оттеглена. Продавачът му отговоря, че това е грешка - принадлежи на сестра му, която не иска той да я оридава. Д-р Градел избира да не предупреждава sultan1966 за подозренията си.

„Това би му позволило да прикрие следите си“, каза той. Вместо това той решава да го държи под око - да види дали се появяват други предмети, принадлежащи на музея. Четири години минават преди следващата кражба.

Втората следа 

През май 2020 г. д-р Градел забелязва изображение в наскоро публикувана книга за скъпоценните камъни. Фигура 736 представлява скъпоценен камък, изобразяващ мъж, който прилича на римския император Август. В книгата е отбелязано, че принадлежи на Британския музей. 

Фигурата, изобразена на скъпоценния камък, има типичната прическа за периода. Отново подозрителен, д-р Градел съпоставя изображението в книгата със своя снимка на фрагмент от маслиненозелен скъпоценен камък, който преди това му е бил предложен за продажба от британски дилър на име Малкълм Хей.

Д-р Градел веднага му казва за подозренията си около скъпоценния камък. Но когато Малкълм Хей пише до музея, за да направи запитвания за удивителната прилика, му казват, че е затворен заради пандемията COVID-19.

„[Заместник-директорът] Джонатан Уилямс ми отговори и той каза, разбира се, че няма начин да се потвърди нищо в момента, защото никой не може да влезе в музея“, каза г-н Хей. —"Той ме помоли да го задържа".
За щастие човекът, който първо продава артефакта на г-н Хей, се оказва общ приятел на д-р Градел – собственик на галерия в Бат на име Ролф фон Киаер. Д-р Градел веднага се свързва с него. 
Ролф отговоря, че е купил маслиненозеления скъпоценен камък от eBay преди няколко години. 
Името на продавача- sultan1966. 

В този момент д-р Градел започва да преглежда компютърни файлове и хартиени записи на всичко, което е купил някога от sultan1966.

Той щателно преглежда обяви в eBay, кореспонденции и разписки за транзакции, датиращи от първата му покупка от sultan1966 през 2014 г. Онлайн разписка предоставя решаваща следа - очевидно разкриваща истинското име на продавача, който е посочен като Питър Хигс, а не Пол Хигинс. 

„Разписка от PayPal трябва да бъде прикрепена към реална банкова сметка“, обяснява д-р Градел. — Значи това трябва да е истинското му име."                       

Той веднага се обажда отново на Ролф фон Киер.

„[Ролф] тогава ми каза: „Итай, разбираш ли, че това е името на експерт в отдела на Британския музей в Гърция и Рим, нали?“ И си спомням това ясно, косата ми настръхна и бях абсолютно шокиран.” 
През следващите дни д-р Градел продължава да разкрива нови връзки между онлайн продавача и Питър Хигс.

Той открива, че „sultan1966“ е и името на акаунта на д-р Хигс в Twitter – сега известен като X – и че 1966 е годината, в която е роден.                                 

Имейл адресът на акаунта в PayPal беше Bodrum1966“, каза д-р Градел. „Неговата специалност всъщност беше да работи върху скулптури от древен Халикарнас в съвременна Турция. 

И съвременното име на това място е Бодрум. Накрая д-р Градел намира разписка от eBay за скъпоценен камък, който е купил от sultan1966, която дава пълен частен адрес. 

Д-р Градел решава да го сравни с регистрите на имотите - и даденото име е Питър Хигс, експертът на Британския музей. Всичко внезапно придобива смисъл за датския колекционер с фотографска памет.

„Нямаше друго възможно заключение, което да се направи от това. Изглеждаше, че е така – че експертът на Британския музей краде от собствения си музей“, каза д-р Градел.

Оттогава д-р Хигс е отхвърлил всички обвинения и защитава гражданския иск, който Британският музей предявява срещу него, пише BBC.                                   

Докато Д-р Градел преглежда всички транзакции и сделки с Хигс, кариерата на втория набира скорост
През януари 2021 г. Хигсе повишен в ръководител на департамента на Гърция и Рим, след като изгражда репутация за подпомагане на проследяването на откраднати антики по целия свят. Иронията в историята е ясна.

Той бива описан от правителството на Обединеното кралство като „световноизвестен експерт“ през 2015 г., след като помага да се върне открадната статуя на 2000 години в Либия. 

По-късно д-р Хигс се появява в Crimewatch на BBC, за да опише работата си. Когато д-р Градел изпраща имейл на ръководството на музея през февруари 2021 г. със своите опасения относно д-р Хигс, той получава обратно потвърждение от заместник-директора Джонатан Уилямс, че е видял съобщението, но това е всичко.

Д-р Градел не е знаел, че ръководството чува за обвиненията срещу д-р Хигс само ден по-рано,както и предупреждение, че може да е натопен. Друг археолог - Дороти Лобел Кинг – казва на д-р Хигс за съмненията срещу него, след като д-р Градел се обръща към нея в социалните медии за съвет. 

Кинг се е опасявала, че д-р Хигс е натопен. Тя му изпраща имейл съдържащ опасенията й  и той препраща съобщението на д-р Уилямс, заместник-директора, пише BBC. Музеят проучва опасенията на д-р Градел, но докато приключи разследването, на д-р Хигс е позволено да продължи да ръководи своя отдел.
 Той се опитва да затрудни разследването като променя компютърните записи и намеква, че предмети са изчезнали преди десетилетия. Деня след като д-р Градел изпраща предупреждение до управителя на музея, той изпитва съмения, че д-р Хигс е написал доклад, в който невярно твърди, че маслиненозеленият скъпоценен камък, който после бива купен от Малкълм Хей, всъщност е бил изгубен преди десетилетия.

Музеят също така вярва, че д-р Хигс е маркирал предмета като изгубен в каталога, като вмъква бележка, направена така, че да изглежда, че е написана през 1963 г. Председателят на Британския музей Джордж Осбърн каза, че съдебните доказателства на музея показват, че крадецът е положил „доста големи усилия“, за да прикрие следите си.               

Връщането на скъпоценния камък                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      През май 2021 г. Малкълм Хей е поканен на среща, за да върне своя скъпоценен камък на музея. 

Той каза, че музеят всъщност не се е интересувал от това къде го е взел.                                                                                                                                                                                                                                                          „Те просто бяха щастливи да си го получат“. Междувременно д-р Градел става все по-разтревожен, че не е чул нищо за твърденията си, въпреки че няколко пъти се свръзва с музея. Накрая, през юли 2021 г., той получава отговор от заместник-директора д-р Уилямс, в който се казва, че музеят е извършил „задълбочено разследване“. Казват му, че всички обекти са осчетоводени и няма данни за неправомерни действия от страна на персонала.

Д-р Градел казва, че това е „меко казано странно – пълен абсурд“. Когато д-р Градел се опита да разбере повече, от музея му казаха, че подробностите са поверителни

Следи от издълбаване, оставени от клещи

Независимо от отговора на д-р Уилямс, това не е краят на историята. През декември 2021 г. рутинна проверка разкрива, че липсват артикули в отдела за Гърция и Рим и започва второ строго секретно разследване.

През април културната институция наема експерт, за да провери всеки един предмет - макар и под надзора на ръководителя на отдела Питър Хигс. Въпреки неговото присъствие става ясно, че нещо не е наред. Музеят каза, че наетият експерт е открил, че повече от 300 регистрирани артикула, много от тях със златни стойки, са повредени или откраднати.

Част от останалите са били с дълбоки наранявания и драскотини, които наподобяват следи, оставени от клещи.                                                                                                                                                   

Според съдебните документи описани от BBC,липсват 1161 артикула - повече от три четвърти от цялото съдържание на един конкретен склад.

Експертът предава предварителните доклади на шефа си, д-р Хигс, в края на декември 2022 г. и съдебните документи на музея твърдят, че Питър Хигс се опитва няколко пъти да забави ескалирането на докладите. 

Първоначално той казва, че няма да е добре да се съобщава новината преди уикенда или Коледа, - след това, той твърди, че наближава рождения му ден и не иска да се занимава с въпроса. Но според музея експертът е настоял и откритията бързо са стигнали до ръководителите. 

Директорът на музея по това време, Хартвиг ​​Фишър, споделя информацията с председателя Джордж Осбърн. Два месеца преди това д-р Градел успява да се свърже с г-н Осбърн, за да му каже за подозренията си.

Г-н Озбърн каза на журналисти от BBC, че са го уверили по това време, че вече са протекли задълбочени разследвания. Тази нова информация обаче изглежда като твърде голямо съвпадение.

„Веднага казах: Е, изчакайте, това трябва да е свързано с онзи имейл, който видях преди няколко месеца“, каза г-н Озбърн пред BBC. Д-р Хигс е незабавно отстранен.                                                                                   

„Отне ни известно време като институция да приемем предателството на доверие, което тези кражби представляват“, каза д-р Фишер  пред BBC. 

Източник: istock

„Предателството от вътрешен човек беше труден урок за научаване и трудно за подготовка“. По-късно той подава оставка от поста си предсрочно заради реакцията си на обвиненията на д-р Градел. 

„Мисля, че това беше доста травмиращо за хората, които разследваха случая, особено когато се разбра мащабът на кражбите“, каза г-н Осбърн.                                                                                                                   

Както работното място, така и домът на д-р Хигс бяха разследвани от столичната полиция през следващите месеци. Полицията е открила ръкописни бележки и отпечатани инструкции за редактиране на музейни записи в офиса на д-р Хигс, докато в дома му са иззели предмети, за които се смята, че идват от колекциите на музея.

„100% съм сигурен, че сме хванали нашия човек, знаем кой е откраднал тези предмети-...липсващите монети бяха открити в къщата му “, казва г-н Осбърн. 
Д-р Хигс отрече монетите да са от музея и заяви, че са принадлежали на починал роднина. Той е уволнен от музея през юли 2023 г. - повече от две години след като д-р Градел за първи път изразява притесненията си. 

Г-н Озбърн каза пред BBC, че датският търговец на антики е направил невероятна услуга на музея и съжалява, че първоначално не е бил изслушан. 

„Надявам се, че той може да види промените... и да види, че нещо добро е произлязло от това, което беше много тъжна и злощастна поредица от събития“, каза г-н Осбърн. 

Промените включват ангажимент за каталогизиране на всеки един артикул в колекциите и затягане на процесите за сигурност, като се гарантира, че никой член на персонала не може да влезе сам в склада Полицията съобщи, че разследването продължава и никой не е арестуван или обвинен в престъпление.

Що се отнася до д-р Градел, той е върнал повече от 360 скъпоценни камъка, които смята, че принадлежат на музея, включително някои, които е продал на други търговци и е проследил, за да ги върне.

„Насърчавам всеки, който попадне на тези скъпоценни камъни, да направи това, което направих аз, и просто да върне скъпоценните камъни обратно на музея“, каза той. 

Източник: istock

Липсата на каталогизиране на Британския музей означава, че д-р Градел е трябвало да дари предмети, които са били в негово притежание, докато музеят се опитва да докаже собствеността. 

„Не мисля, че мога да направя много повече, за да помогна на музея при намирането на скъпоценни камъни“, казва той. „Това някак приключи историята.“

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата