6

Н ацистите я определят като „най-опасната“ от всички противникови шпиони. Разлепват многобройни постери с текст „Трябва да я открием и унищожим“ и обещание за възнаграждаване на всеки, който даде информация за нея.

И въпреки че Гестапо начело с младши офицерът Клаус Барби назначава група от двойни агенти, които да събират информация за нея, самоличността ѝ остава неразкрита за нацистите.

Няколко жени с изключителен принос в историята

Нейното име е Вирджиния Хол и работата ѝ като американски таен агент по време на Втората световна война оправдава страха, който тя всява в Третия райх.

Вирджиния Хол е родена на 6 април 1906 г.

в заможно семейство в Балтимор, Мериленд. В училище тя се доказва като отлична ученичка. Високите ѝ постижения и осигуряват място в две от най-престижните висши учебни заведения за свободни изкуства в САЩ – колежите „Барнард“ в Ню Йорк и „Радклиф“ в Кеймбридж, Масачузетс.

По-късно Хол продължава образованието си в градове като Париж и Виена. В Европа тя получава диплома за икономика и международно право и научава перфектно френски, италиански и немски език.

След като завършва образованието си през 1931 г. тя приема чиновническа позиция в американското посолство във Варшава, Полша, а по-късно е преместена в Измир, Турция.

Неразказаната история на първата жена детектив в САЩ

През 1932 г. по време на лов се прострелва в крака и поради инфекция се налага левият й крак да бъде ампутиран от коляното надолу. Така амбициите ѝ да стане американски дипломат стават неосъществими, поради стриктната американска политика да не се назначават хора с инвалидност.

Това обаче далеч не спира Вирджиния Хол. Тя се научава да ходи с протеза и през 1939 г. напуска работата си като чиновник в посолството в търсене на по-добро бъдеще.

През май 1940 г. се завръща в Париж,

където работи като шофьор на линейка. Париж обаче пада в ръцете на нацистите и Хол е принудена да избяга в Лондон.

В Лондон доброволно се присъединява към Управлението за специални операции (УСО). Там тя получава военно обучение, което съвсем скоро започва да прилага на практика, спечелвайки си име на една от най-опасните жени шпиони по време на Втората световна война.

Присъединявайки се към УСО тя получава кодовото име Жермен и е изпратена във Франция, за да събира информация за работата на германците и да подпомогне организирането и въоръжаването на френската съпротива.

Хол влиза във Франция през август 1941 г. като репортер на „Ню Йорк Пост“ и само до ноември успява да създаде мрежа от доверени френски граждани, на които дава името HECKLER.

HECKLER жъне невероятен успех

Групата успява да подпомогне успешното бягство на няколко британски пилоти, свалени от германците, донася голямо количество важна информация за противника и осигурява влизането на още агенти на УСО във Франция.

Източник: Wikipedia

Поради нагорещяващото се военно положение във Франция, през 1942 г. Хол напуска поста си като ръководител на HECKLER и избягва в Испания.

По това време Гестапо вече е по петите ѝ и залавя някои от доверените ѝ хора, но така и не успява да измъкне информация за „накуцващата дама“, както нацистите я наричат.

Междувременно при пристигането си в Испания Хол е арестувана

за нелегално преминавана на границите. Прекарва шест седмици в затвора, преди да бъде освободена от американските власти в Барселона.

След освобождаването си тя се присъединява към американската разузнавателна служба Управление на стратегическите служби (УСС). През май 1944 г. отново е изпратена във Франция под името Марсел Монтан като помощничка във ферма.

Източник: Wikipedia

За да избегне каквито и да е подозрения Вирджиния боядисва косата си сива и дори си слага зъбни фасети, каквито се използват във френската дентална индустрия.

Работата ѝ към УСС е на радио оператор, който навигира снабдяването на анти-германските отряди с храна и оръжия, като същевременно съобщава и за движенията на германските войски.

Освен това Хол поема и офанзивни действия срещу германците. Под нейно ръководство екипът ѝ взривява четири моста и прекъсва влаковите връзки на няколко места, както и телефонните линии. Смята се, че екипът ѝ е отговорен и за отстраняването на 150 германски военни и пленяването на 500 други.

През септември 1944 г. Хол е изтеглена от позицията си и така приключва славната ѝ роля на шпионин.

След войната Вирджиния Хол получава редица почести

Френското правителство я награждава с престижно звание. Британското правителство ѝ се отблагодарява с рицарския Орден на Британскиата империя, а американският генерал Улиямс Донован я удостоява с военен орден за високи заслуги.

Източник: Wikipedia

33-ят президент на САЩ Хари С. Труман извява желание да награди умелата шпионка на публична церемония, но тя предпазливо отказва, поради съображения за сигурност.

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ЗАБРАВЕНИТE ЖЕНИ ОТ ИСТОРИЯТА

Шпионин по душа Вирджиния не се оттегля след войната, а започва да работи като анализатор към ЦРУ до 1966 г., когато на 60-годишна възраст се пенсионира.

Последните години от живота си Хол прекарва в родния си щат Мериленд, където умира през 1982 г. на 76-годишна възраст.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

"Уличниците", без които историята нямаше да е същата

Будика - келтската кралица воин, повела кървава битка срещу Римската империя

Чинг Ши - обикновената жена, превърнала се в един от най-могъщите пирати в историята

"Розата на Токио" - радио журналистката съдена и мразена от народа си, без да заслужава

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@