11

В отдалечената пустиня на Аляска се намира HAARP - научноизследователско съоръжение, което е привлякло повече внимание със своите мистерии и противоречия. Още от създаването си през 1993 г. Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания, или HAARP, предизвиква въпроси.

Въпреки заявената цел за изследване на горните слоеве на атмосферата, HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, вариращи от манипулиране на времето и предизвикване на природни бедствия до контрол над съзнанието. Въпреки че управляващите обикновено отхвърлят подобни теории, HAARP се откроява, тъй като е във фокуса на международни разследвания, включително такива, водени от Европейския парламент.

Защо някои смятат, че в съоръжението се крие нещо важно? Има ли нещо вярно в твърденията, свързани с HAARP?

Научен експеримент или супер оръжие?

Високочестотната програма за активни аврорални изследвания се намира сред пресечената местност на Гакона, Аляска. Не съвсем добре скрита, нейната характерна система от антени, разположена на огромна площ, излъчва мощни снопове високочестотни радиовълни в йоносферата - област от горните слоеве на земната атмосфера.

Официално задачата на HAARP е да изследва йоносферата и да проучи поведението ѝ под въздействието на тези радиовълни. Чрез изучаването на йоносферата учените от HAARP се надяват да подобрят разбирането ни за явленията на космическото време, радиоразпространението и комуникационните системи.

Възможностите на съоръжението са впечатляващи. HAARP може да генерира радиочестотна енергия с изключително висока мощност и да я фокусира върху определени области на йоносферата, което позволява на изследователите да симулират и изследват различни атмосферни условия. Тази уникална способност е довела до множество научни открития и технологичен напредък, особено в областта на йоносферната физика и радиокомуникациите.

Финансирането на HAARP идва от три източника: Въоръжените сили на САЩ (по-специално Военновъздушните сили и Военноморските сили), Университетът Феърбанкс в Аляска и Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA). Тези спонсори, както и отдалеченото местоположение на съоръжението и секретността на някои от операциите му, подхранват спекулации и теории на конспирацията.

Докато научната общност твърди, че HAARP служи на чисто изследователски цели, скептиците поставят под съмнение истинските му намерения, предизвиквайки спорен дебат относно действителните възможности на съоръжението и потенциалното му въздействие върху света около нас.

Идеята, че HAARP се използва от правителството на САЩ за тайни военни приложения, е популярна от почти три десетилетия. Теориите на конспирацията изглежда са започнали през 1995 г., когато Елизабет Рен, финландски член на Европейския парламент, внесе предложение относно „използването на военни ресурси за екологични стратегии“. Това накара някои да повярват, че тя има предвид HAARP.

През 1996 г. американски учен и климатичен активист на име Розали Бертел започна да предупреждава хората, че HAARP е бил използван като военно оръжие. По това време друг теоретик на конспирацията, Ник Бегич младши (син на бившия американски представител Ник Бегич и брат на бившия американски сенатор Марк Бегич и пенсионирания сенатор от щата Аляска Том Бегич) написа "Ангелите не играят този HAARP" .

В него той твърди, че HAARP може да се използва за предизвикване на земетресения, както и за превръщане на атмосферата в гигантска лупа. Съвсем наскоро той заяви, че HAARP се използва за контрол на ума.

Твърденията на Бертел и Бегич привлякоха вниманието на Магда Еволет, белгийски евродепутат. Тя се обедини с Рен и изготви доклад, в който се посочва, че потенциалната военна употреба на HAARP е глобална загриженост и че Европейският парламент трябва да се намеси и да проучи правните, етични и екологични последици.

Двамата също призоваха за международен независим орган, който да регулира използването и изследванията на HAARP. Докладът не беше добре проучен, тъй като единствените хора, интервюирани по време на създаването му, бяха Бертел и Егич.

Това отвори шлюзовете за все по-странни теории на конспирацията. Руско военно списание разпространи идеята, че HAARP ще „задейства каскада от електрони, които могат да обърнат магнитните полюси на Земята“ .

Джеси Вентуа, бивш губернатор на Минесота и режисьор на документални филми, предположи, че правителството може да използва технологията, за да манипулира времето и да удря хората с радиовълни, контролиращи ума. Твърденията ставаха все по-странни с течение на времето.

Дори някои учени се включиха в действието. Физикът Бърнард Истлунд вярва, че HAARP използва технология, базирана на неговите патенти. Според него може да се използва не само за контрол на времето, но дори може да сваля сателити .

През годините HAARP е обвиняван за множество бедствия. Всичко от масивни гръмотевични бури до големи прекъсвания на електрозахранването и дори свалянето на полет 800 на Trans World Airlines (любим сред теоретиците на конспирацията) се предполага, че е дело на това съоръжение.

Някои дори смятат, че синдромът на войната в Персийския залив и синдромът на хроничната умора са причинени от него. Съвсем наскоро трагичните земетресения от 2023 г. в Турция и Сирия, които отнеха десетки хиляди животи, според някои са причинени от HAARP.

Развенчаване на теориите

И така, HAARP не е добър? Може да не се изненадате да чуете, че действителните експерти не мислят така. Умран Инан, професор от Станфордския университет, наскоро обясни пред Popular Science, че теориите са фалшиви.

Той каза на списанието: "Няма абсолютно нищо, което можем да направим, за да нарушим системите [за времето] на Земята. Въпреки че мощността, която HAARP излъчва, е много голяма, тя е нищожна в сравнение със силата на светкавицата - и има 50 до 100 светкавици всяка секунда. Интензивността на HAARP е много малка".

Други обясняват, че HAARP привлича толкова много теории на конспирацията, защото е толкова трудно да се обясни какво всъщност прави. За всеки без научен опит, цялото нещо изглежда дълбоко мистериозно. Фактът, че HAARP е по-малко предупредителен с изследванията си в сравнение с други финансирани от правителството съоръжения, добавя към тази атмосфера на мистерия.

Правителството на САЩ обяви през 2015 г., че ще проведе обиколка на HAARP в опит да изглежда по-отворено. През същата година Университетът на Аляска Феърбанкс също пое едноличния контрол над проекта, отделяйки го изцяло от американската армия. Надявахме се, че това ще помогне да се сложи край на теориите на конспирацията и ще позволи на HAARP да бъде по-отзивчив в своите изследвания.

Както при толкова много други теории на конспирацията, в крайна сметка твърденията около HAARP нямат никакви достоверни доказателства. Твърденията за манипулиране на времето, контрол на ума и предизвикване на сеизмична активност остават необосновани от научни изследвания. Учените (които имат образованието да разбират HAARP) подчертават, че основният фокус на HAARP е върху йоносферните изследвания и напредъка в радиокомуникациите, без основание за крайните твърдения.

Теоретиците на конспирацията също, показателно, не са успели да измислят правдоподобен мотив за всичко това. Технологията за контролиране на времето вече съществува, тя се нарича облачно засяване и съществува от войната във Виетнам.

Всъщност той все още се използва днес. Ние също така знаем какво причинява Войната в Персийския залив и синдромите на хроничната умора, две други неща, често обвинявани на съоръжението, и е достатъчно да се каже, че техните причини нямат нищо общо с изследванията на HAARP.

Освен това операциите на HAARP са обект на проверка и надзор от научната общност, което прави малко вероятно тайните дейности да се извършват незабелязани. Докато HAARP може да вдъхнови очарование, отделянето на фактите от измислицата е от решаващо значение за разбирането на истинската му цел и разсейването на митовете, които са се разпространили около него.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 
Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 54 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 1 час

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 16 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 17 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа