11

И сторията на мобилния телефон променил света започва официално преди 20 години. Първият „Айфон“ (iPhone) е пуснат в продажба на 29 юни 2007 г. Но предисторията му започва далеч по-назад във времето.

Технологията е основната база на националната мощ. Но пътят от иновациите към влизането им в употреба е по-малко очевиден, пише Джордж Фридман в „Геополитикал фючърс“ (Geopolitical Futures).

Според Apple бъдещето на слушалките е безжично

Джобс създал iPhone, защото мразил служител на Microsoft

Китай създаде непробиваем квантов сигнал от сателит

Технологиите, които определят всека една ера в човешкото развитие, обикновено идват от голяма геополитическа сила.

Инженерната наука на Римската империя например буквално оформя средиземноморския свят.

Британските фабриканти пък създават и поддържат индустриалната революция. Китайските открития налагат специфичен поглед към света в цяла Източна Азия.

Империите поемат разходите за иновации, защото разполагат с пари, за да го направят и защото знаят, че така ще засилят своята власт. И тъй като технологиите са предназначени да налагат влияние, традиционно те изобретявани за военни цели.

Помислете за iPhone, изобретението на „Епъл“ (Apple), геният на Стив Джобс - един полезен, модерен и безвреден продукт. Или поне така изглежда.

Централният елемент на iPhone и електрониката днес, е микропроцесорът. Микропроцесорът е плод на труда на редица учени и инженери, финансирани от правителството на САЩ, които се нуждаят от лек компютър за ракети, самолети и други военни системи. Технологията бързо намира употреба в бойните самолети F-14, междуконтиненталните балистични ракети и ядрените ракети, изстрелвани от подводници.

Доста преди 1985 г. и „Епъл“, „Дженерал дайнамикс“ (General Dynamics), известена по онова време като GTE, помага на американската армия да създаде усъвършенствана мрежа за устройство, изобретено 12 години по-рано. Това е мобилният телефон, който щеше да се изправи пред първия си истински тест в операция „Путсинна буря“ в Ирак. Армията се нуждае от надеждна безжична комуникационна система, която да може лесно да се разгърне, а мобилният телефон пасва отлично на идеята.

Много от елементите и допълнителните функции на iPhone са създадени за подобни цели.

Идеята за цифрова фотография е разработена от Националната разузнавателна служба на САЩ, която се нуждае от по-добър начин за създаване на снимки, направени от сателитите им. Така те създават цифровата камера, която може да предава изображения директно от камерите, вместо към самолети за проявяване.

Картите и определянето на местоположението, действащи във всеки модерен телефон, също са създадени за военни цели. „Джи Пи Ес“ (GPS) системата първоначално е предназначена да ръководи точно системите и превозните средства на въоръжените сили на САЩ. И в момента нейните сателити имат и военно предназначение.

Интернет - създаден е от Агенцията за разработване на напреднали отбранителни проекти, известна с абревиатурата си DARPA.

По-новите поколения iPhone разполагат със софтуер за гласово разпознаване с изкуствен интелект - SIRI, чийто прототип е проектиран от същата агенция. Това е реално и единствената технология в iPhone, изобретена през XXI век.

Това, което прави „Епъл“ е, че актуализира тези технологии, слива ги в една платформа и я превръща в брилянтно опакован пазарен продукт.

Но реално разработките на военните са в основата на иновациите. А студената война е време на небивал технологичен растеж.

Най-големите нововъведения от хилядолетия следват този модел: Няколко учени създават възможности, които по-късно се разработват за военна употреба, преди да бъдат продадени на потребителските пазари. Правителствата, които отговарят за националната отбрана, обикновено финансират научните изследвания и това прави възможно развитието на човечеството.

Доста иронично за пацифистите и либертарианците, които в мнозинството си са любители на същите тези технологии.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@