2

Сперматозоидът е най-малката клетка в човешкото тяло, но и една от най-сложните. Яйцеклетката пък е най-голямата и също толкова сложна. Но ако се вгледаме в природата разнообразието от форми при сперматозоидите е огромно.

Вижте за какво мислят жените, когато правят секс

Основната цел на сперматозоида е да гарантира достигането и сливането с яйцеклетката и създаването на потомство.

Оргазмите повишават плодовитостта на женитe

Учени откриха гените на първия секс

Сексът за разплод може да изчезне скоро

Защо клетките на спермата се намират в толкова много форми и размери - това е сериозна област за научни изследвания. Парадоксално, но най-големият сперматозоид е този на плодовата мушица.

Клетките на спермата на Drosophila bifurca имат формата на кълба прежда и разгънати са с дължина от близо 6 сантиметра. Това е почти 20 пъти повече от цялото тяло на мъжката плодова мушица.

В изследване, публикувано през 2016 г., биолозите твърдят, че тези „гигантски сперматозоиди“ са клетъчните еквиваленти на опашката на паун. Тоест, те са се развили, защото женските мушици предпочитат по-дълги сперматозоиди.

На другия край на скалата е най-късата известна сперма, принадлежаща на паразитоидната оса, наречена Cotesia congregata. Спермата на насекомото е по-къса от 7 микрометра (0,0007 см).

Според Ронда Снуук от Университета в Шефилд, Великобритания, има няколко потенциални обяснения за крайните вариации в размера на сперматозоидите.

Може да изглежда странно, че и дългите и късите сперматозоиди могат да бъдат облагодетелствани - всичко е въпрос на конкуренция и подбор.

Когато женските се съвокупляват с няколко мъжки индивида аз кратко време, клетките на сперматозоидите трябва да се конкурират, защото само най-силният ще победи своите съперници и ще оплоди яйцеклетката. Този натиск води до безброй адаптации, включително тези с гигантските опашки на спермата на плодовите мушици.

Други примери за това разнообразие са сперматозоидите на дървесните въшки, които действат кооперативно и образуват своеобразни „влакове“. Както и спермата на някои видове бръмбари, отделяща токсин, който отравя семенната течност на конкурентите им.

Една от най-широко разпространените тактики, използвани от мъжките индивиди, е захващането на женската с тяло или щипци, което не позволява на други да осъществят репродуктивен акт. Този подход се използва от паяци, змиорки, катерици и дори някои примати.

Хората са развили специални системи от социални отношения, които ограничават конкуренцията между мъжете в повечето общества.

Нещо повече, едно изследване от 2015 г. предполага, че по-едрите бозайници произвеждат сравнително по-малки сперматозоиди, защото женската репродуктивна система е по-голяма - ако теренът е по-обширен, най-вероятно имате нужда от повече, а не от по-големи играчи.

А женските от някои видове дори могат сами да избират с кои сперматозоиди да оплодят яйцеклетките си.