8

В сички познаваме токсични хора, които проявяват разрушителни поведения спрямо живота или спрямо околните. Хора, които се опитват да те манипулират и те стимулират да правиш лоши избори в живота си. Тези характеристики притежават обикновено онези, които наричаме „лоши“ хора.

Не е задължително такъв тип хора да страдат от някакво разстройство на личността, за да проявяват такова поведение. Отношението им към живота и хората около тях обикновено е такова поради причини, свързани с адаптацията към средата.

Лошите хора предизвикват страдание, но те самите също страдат. Журналисти от Hola! разговарят с психолога Хосе Мартин дел Плиего, за да разберат кои са отличителните характеристики на лошите хора и, за да получат съвети относно това как можем да се предпазим от такива индивиди.

Психологът освен това дава съвети относно това как самите ние бихме могли да се отървем от такова поведение, ако се идентифицираме с някои от характеристиките. В изработването на материала участва и психоложката Джудит Изкиердо.

Какво означава да си лош човек?

Трудно е да се даде еднозначна дефиниция на „лош човек“. Бихме могли да кажем, че лошите хора са онези, които имат лоши намерения. Тоест, онези, които осъзнато и систематично правят лоши неща, без да съжаляват за това.

Да бъдеш лош човек без личностно разстройство

Има хора, които са лоши, защото имат някакво личностно разстройство. Има обаче и такива, които нямат подобен предразполагащ фактор. Съществуват хора, които имат вредно за средата си поведение, защото това е начинът, по който функционира светът според тях.

Поради тази причина не бива лошотията да се приравнява с наличието на разстройство на личноста, нито с наличието на някакви психически проблеми.

Лошите хора обикновено имат една генерална негативна настройка спрямо останалите без те да са направили нещо, с което да заслужат това лошо отношение.

Тази враждебност е един важен компонент в живота на тези хора, които, ако могат да ви навредят по някакъв начин, ще го направят без да изпитват вина и със сигурност ще намерят как да оправдаят действията си.

Може би всеки човек някога е постъпвал грешно. Не това ни прави лоши хора обаче. „Хронично“ лошите хора тенденциозно и осъзнато вършат лоши неща.

Лошотията - по рождение или придобита?

Хората се раждаме със способността да бъдем лоши и да правим злини. Не съществува обаче „ген“ на лошотията. Това, което всъщност повлиява на това дали един човек ще бъде лош или добър, е средата, в която живее и расте.

Ако се е чувствал защитен, обичан, имал е пълноценно детство и хора, които да се грижат за него и да го подкрепят в трудните моменти, то един човек ще развие по-скоро добри качества.

Когато обаче най-базовите му нужди не са покрити, започват да се проявяват лошите черти на характера. С тези черти обикновено свързваме лошите хора: егоизъм, нарцисизъм, отмъстителност.

Във всяко едно поведение може да им вродена и придобита част.

Всички сме виждали деца, които имат непристойно поведение към другарчетата си още от ранна възраст. Когато се появи този тип поведение и се остави да се развива с времето, впоследствие може да се окаже и един константен стил на поведение.

Важно е да умеем да разграничаваме ясно гнева от враждебността. Гневът обикновено е краткотраен и представлява механизъм за уравновесяване на емоциите след преживяването на нещо неочаквано или неприятно. Враждебността обаче се свързва с негативната нагласа към останалите, която е постоянно подхранвана. Тя може да остане с човек цял живот, превръщайки се в основа на личността на един „лош човек“, докато яростта идва и си отива.

Как да различим „лошия човек“?

Има различни видове лоши хора и да се направи профил на всеки един от тях е мисията невъзможна. Има обаче някои общи характеристики, които могат да бъдат изтъкнати.

Лошите хора често се възприемат като нещо повече от останалите хора и поради тази причина не изпитват неудобство от това да им вредят или да се отнасят неуважително с тях. Ако като човек смяташ други хора за по-нисък клас, започваш да мислиш, че те нямат право на същите неща като теб. От там спира да ти прави впечатление дали нараняваш, лъжеш или манипулираш околните. Тези поведенчески характеристики стават нормална част от характера ти.

Енергията на лошите хора веднага може да бъде усетена, въпреки че те често се опитват да се скрият под една фалшива маска сред обществото.

Най-честите емоции, които тези хора изпитват, са огорчение, отмъстителност, непропорционална и неоправдана омраза, безпричинна завист и една постоянна негативна нагласа спрямо живота.

Мислите на тези хора към останалите са обсесивни и враждебни. Трудно е да си ги изкарат от главата и единственото, което може да ги облекчи, е да гледат как на другите им е зле и да се радват на чуждия неуспех и нещастие.

Най-честите поведенчески характеристики на тези хора са манипулацията, критикуването и лъженето. Чрез тези действия те получават контрол и успяват да накарат нещата да се случват така, както те искат.

Как можем да се защитим?

Най-лесният начин е да си тръгнем или да се отдалечим възможно най-далеч от този тип хора. Те генерират една токсична среда, в която е трудно да функционираш оптимално.

Ако става дума за някой член на семейството, трябва да се постараем да сложим граници на връзката помежду ни. Колкото и да е близък човекът, трябва да предприемем тези действия за наше добро.

Ако не можем да постигнем физическа дистанция, най-малкото, което можем да направим, е да се отдалечим емоционално от този човек. Посещаването на психолог също може да помогне, ако не успеем да се справим сами с това.

Психологът е най-оптималният вариант и за онези, които заподозрат в себе си неподходящи мисли и поведения спрямо околния свят.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 32 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 4 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 4 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 4 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя