2

Проблемът за равенството между двата пола белязва не само нашата действителност, но и миналото. Векове наред мъже и жени се борят да докажат кой е по-достоен в определена сфера от живота. Науката винаги е била сектор, запазен за силния пол, а жените, които са се опитвали да си спечелят име като велики учени са били прекалено малко.

През декември 2015 година Общото събрание на ООН прие резолюция, според която 11 февруари стана официално международен ден на жените и момичетата в науката. Това бе голяма крачка към интеграцията на нежния пол в тази сфера и стимул за много млади жени да не спират да следват мечтата си и да се посветят на науката.  

В миналото образованието е било трудно достъпно, особено за жените. Въпреки това има редица примери за жени от миналото, които са преобърнали представите на човечеството за много научни факти и събития.  

Жени като математичките Ада Лъвлейс и Еми Ньотер, нобеловия лауреат Мария Кюри вдъхновяват и до днес много деца, които са решили да поемат по пътя на науката. Тези жени са пример за това до къде се простират възможностите на човека, когато той реши да освободи душата си и да последва пътя на сърцето си. 

Междувременно БТА съобщава, че по данни на Евростат България дели второто място заедно с Латвия в класацията за дела на жени в областта на науката и технологиите. Първото място е за Литва, а в дъното на класацията се намират Люксембург, Унгария и Финландия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@