4

П оследните няколко седмици рекордни горещини изпепелиха САЩ, Европа и Китай, дотолкова, че в началото на юли беше отбелязана най-горещата седмица в света. Въпреки многократните обещания на държавите да работят срещу изменението на климата, глобалните температури продължават да се повишават. Трудно е да се разбере как да се реагира.

Точно така се чувстват и героите на "Денят, в който Земята се запали". Култовият британски научнофантастичен филм от 1961 г. има няколко зловещи прилики с начина, по който светът реагира на сегашната извънредна ситуация с климата, и завършва по начин, който е едновременно дълбоко депресиращ и призив за действие.

Макар че на пръв поглед заглавието е идеално за сегашното положение на планетата, режисьорът на "Денят, в който Земята се запали" Вал Гест, който е съавтор на сценария заедно с Улф Манковиц, всъщност създава историята, за да предупреди за нарастващата заплаха от ядрена война.

Във филма правителствата на САЩ и Русия взривяват ядрени бомби по едно и също време, което води до драстична промяна на земната ос с 11 градуса. В резултат на това планетата започва да се приближава към Слънцето. Първоначално светът реагира положително на по-високите температури. Но скоро условията започват да предизвикват хаос.

Температурите достигат 63 градуса по Целзий (145,6F) в Мексико и 60 градуса по Целзий (139F) в Рим. Южна Франция, Сицилия и Либия се сблъскват с 10-дневни проливни дъждове в разгара на лятото. Нил залива египетските пустини, докато циклони, тайфуни и урагани опустошават други страни, а слънчевото затъмнение настъпва 10 дни по-рано от планираното.

Журналистът от "Дейли експрес" Питър Стенинг (Едуард Джъд) и опитният репортер Бил Магуайър (Лео МакКърн) установяват, че причината за тези инциденти са двойните бомбени опити. Заедно с машинописката от Британската метеорологична служба Джини (Джанет Мънро) те разкриват сериозността на ситуацията.

Скоро правителствата трябва да обявят извънредно положение, тъй като водата пресъхва и запасите намаляват, докато се опитват да разберат как да спрат движението на Земята към Слънцето, преди да е станало твърде късно.

Ясна визия

Макар че "Денят, в който Земята се запали" никога не успява да събере верните фенове на други британски научнофантастични филми от епохата - като "The Quatermass Xperiment", "Денят на трифидите" и "Селото на прокълнатите" - Гост и Манковиц получават наградата "Бафта" за 1962 г. за най-добър филмов сценарий. Филмът става още по-прозорлив, тъй като реалният свят имитира повишаването на температурите във филма.

"Филмът изследва същия проблем, който Южна Европа и Северна Америка преживяват през последните няколко седмици", отбелязва Бил Макгуайър, учен в областта на климата, активист и писател, който по случайност споделя и името на един от главните герои. "Филмът е фантастична аналогия за това как днес глобалното затопляне се е ускорило по цялата планета, тъй като светът става все по-горещ."

Докато героят на Магуайър веднага е обезпокоен от едновременните ядрени експлозии - безпокойство, което само нараства с непостоянните метеорологични условия, на останалата част от хората е необходимо известно време, за да осъзнае в колко голяма беда се намира светът.

"Човешката природа на героите е много интересна. Виждам прилики с това, което се случва днес, защото хората не приемат, че това се случва. Те виждат, че се случват безпрецедентни събития, но не са готови да приемат, че наистина имаме проблем", обяснява Лерой Дюбек, чиято книга от 1994 г. "Фантастични пътешествия: в съавторство със Сюзън Мошиер и Джудит Бос, изследва науката зад филма "Денят, в който Земята пламна".

Спойлер: дори ако две ядрени бомби избухнат в един и същи момент, това пак няма да е достатъчно, за да се създаде сила, която да задвижи планетата към Слънцето.

Гост и Манковиц почти сигурно са знаели, че научните данни за филма също не са съвсем верни - но са искали да използват това сензационно затруднение, за да предизвикат дискусия за подхода на Русия и САЩ към ядрените бомби. Разказът им и изобразяването на света, който изпада в хаос, са толкова силни, че повече от 60 години по-късно "Денят, в който Земята пламна" вече предизвиква вълнуващ резонанс по съвсем друга причина.

"Частта с ядрената експлозия вече не е актуална", казва Макгуайър.

"Но сценарият за справяне с прегряващата планета е на място и наистина въздейства. Очевидно е, че това се случва в по-бърз мащаб, но въздействието върху обществото и икономиката е огромно предупреждение."

Едно от най-умните творчески решения, които Гост и Манковиц вземат, докато пишат "Денят, в който Земята пламна", е да покажат филма изцяло от гледната точка на журналистите, а не на политиците, които се опитват да решат проблема. Резултатът е, че Питър, Бил и Джини са напълно безсилни, докато краят на света се очертава все по-голям.

"Мисля, че най-добрите романи за изменението на климата показват как са засегнати хората в малките общности", казва Макгуайър, който е автор на няколко книги и разкази по темата. "Малките лични истории са най-добрият начин да разберете колко лоши ще бъдат нещата в бъдеще."

Като не назовава дори името на британския министър-председател, президента на Съединените щати или генералния секретар на ООН, филмът подчертава колко безсилни са те в битката с природата.

Филмът "Денят, в който Земята пламна" показва и как правителствата се опитват да омаловажат и скрият сериозността на случващото се. По време на радиообръщение към нацията министър-председателят предполага, че единственото въздействие, което ще окаже преместването на Земята, е, че "някои от сезоните могат да бъдат нарушени и да променят интензивността си", преди да се пошегува с британското време. В рамките на няколко седмици водата е разпределена по норми, а Темза се е изпарила напълно.

Но финалът на "Денят, в който Земята се запали" е този, който наистина засилва силата на посланието и историята. Световните правителства решават, че за да се опитат да върнат планетата в безопасна орбита, ще взривят множество ядрени бомби в Западен Сибир. Дори министър-председателят обаче признава, че не знае дали ще успеят.

Вместо да разкрие дали Земята е спасена или обречена, "Денят, в който Земята се запали" само показва, че са подготвени две версии на вестника за следващия ден. Единият, който празнува със заглавие "Светът спасен", а другият оплаква "Светът обречен". Завършвайки по този начин, филмът подчертава проблемите с пасивността в условията на криза. Както пита Стенинг, след като министър-председателят най-накрая разкрива, че планетата и всички на нея скоро може да загинат: "Предполагам, че ще направят нещо? Те трябва да направят нещо!"

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 16 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 23 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 2 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят