5

Б ивш американски федерален агент от Администрацията за борба с наркотиците (DEA), който преследвал Хоакин Гусман "Ел Чапо“, заяви в интервю пред New York Post, че актьорът Шон Пен трябва да е в затвора, защото позволил на мексиканския наркобарон да избегне арест.

През 2015 г. мексиканските власти прекратяват операция по залавянето на наркобарона заради появата на актьора в Ла Туна, Мексико.

Хванали Ел Чапо заради интервю с Шон Пен

Джак Райли е заемал най-високия пост в американската Администрация за борба с наркотиците (DEA).Той пише книги за годините, които прекарва в преследване на оглавяващия наркокартела "Синалоа". Ел Чапо е известен с това, че се изплъзва на властите точно когато те си мислят, че са го настигнали.

"През октомври 2015 г. мексиканските морски пехотинци се приближиха до мястото на Ел Чапо в Ла Туна", пише Райли в книгата си "Drug Warrior: Inside the Hunt for El Chapo and the Rise of America’s Opioid Crisis“.

Според книгата на Райли, минути преди да се даде заповедта да се атакува и Ел Чапо да бъде арестуван, двама цивилни пристигнали без предупреждение.

Това се оказали носителят на "Оскар“ Шон Пен и мексиканската актриса Кейт дел Кастийо.

Пен и Кастийо били там за интервюто с Ел Чапо. Мексиканската актриса имала интерес да направи филм за наркодилъра, а Пен написал статия за "Ролинг Стоун“.

(Ден, след като е направена публикацията, Ел Чапо е арестуван при военна акция в Лос Мочис, крайбрежен град на северозападния щат Синалоа, бел. ред.)

Властите преценили, че животът на двамата актьори ще се окаже в опасност в престрелката, затова спрели акцията. А след като Пен и Кастийо си тръгнали, мексиканските военни прекратили плановете да нахлуят в комплекса на наркобарона.

Вместо това пристигат хеликоптери, но Ел Чапо успява да избяга.

Райли казва, че тогава мексиканските сили са пропуснали момента на изненадата.

"О, боже, само ако можех да пипна Пен“, казва Райли в интервюто си пред New York Post., докато говори за последната си книга."Той постави в риск живота на хората заради тази "каскада". Трябваше да е в затвора!“

Шон Пен не съжалява за интервюто с Ел Чапо

Райли се опитал да убеди шефовете си в Министерството на правосъдието да изправят на съд Шон Пен заради възпрепятстване на правосъдието, но федералните агенти му отказали.

"След като Пен е действал там в ролята си на журналист, присъствието му е защитено от закона", му отговорили те.

Ядосан, Райли се заклел да работи още по усърдно по залавянето на Ел Чапо. "А ако Шон Пен се появи там отново, този път няма да се замисля“, си обещал тогава федералният агент.

(Във видеото по-горе: Старт на делото срещу Ел Чапо в Ню Йорк 2018 г. Хоакин Гусман е заловен през 2016 г., след като през 2015 г. успява да избяга от мексиканския затвор с максимално строг режим "Алтиплано". Той се измъква по тунел до стаята му с дължина 1.5 км., изкопан на дълбочина повече от 10 м.)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@