4

С лучвало ли ви се е в главата ви да изскочи шега, която предпочитате да запазите за себе си поради черния ѝ хумор, който би останал неразбран от останалите?

Намирате за забавни шеги, които осъзнавате, че са доста мрачни и могат до бъдат счетени дори за груби?

Това може да издава, че имате висок коефициент на интелигентност.

По-добре да не се смея

Това си мислят много от нас, когато попаднат на забавни картинки онлайн, чийто текст спада в графа „черен“ хумор.

Чувството ни за черен хумор обаче не е нужно да бъде непременно нещо лошо.

Проучване по темата показва, че умението ни да разбираме такива шеги може да бъде индикация за по-висок коефициент на интелигентност.

В научния труд, публикуван в журнала „Cognitive Processing“, екипът, провел изследването, описва, че хората, които предпочитат по-мрачни шеги, имат по-висока вербална и невербална интелигентност и са по-стабилни емоционално.

Смъртта, заразите, недъзите и войната

са част от темите, които засягат шегите от изследването.

Те са използвани с цел да засегнат абсурдността, парадоксалността и жестокостта на модерния свят и са извадени от „The Black Book“ на Ули Щайн, описвана като „долен дълбок черен хумор, лишен от всякакъв вкус“.

По време на експеримента на участниците са дадени поредица от мрачни шеги, спрямо които са зададени различни въпроси.

Въпросите се отнасят до това, колко трудно се разбира съдържанието на шегата, дали тя се възприема като безобидна, или не и доколко участниците я намират за забавна.

Учените установяват, че за да разберат черния хумор, на участниците им трябват повече познания и мозъчна дейност, отколкото за обикновения хумор.

Този феномен екипът нарича „сливане на рамките“ и разяснява, че за да се разберат мрачните шеги, хората трябва да умеят да сливат рамките на една определена ситуация с друга, за да усетят хумористичния ефект.

Самото сливане на рамките изисква повече когнитивна дейност, когато рамката е по-мрачна или обичайно считана за неприлична, тъй като съзнанието би ни отдалечило от хумористичното и би ни попречило да вникнем в дълбокия смисъл.

Може да тествате дали имате черно чуство за хумор

Имайте предвид обаче, че дори и да разбирате тези шеги, това не би означавало, че сте гении, защото в експеримента само хората със средно и по ниско от средното ниво на интелигентност не успяват изобщо да вникнат в шегите.

Ето и някои от шегите, използвани за проучването.

1. В операционна хирург е дълбоко заровил ръка в отворено тяло. Друг хирург обяснява ситуацията на мъж в костюм: „Аутопсията е приключена, той само си търси часовника“.

2. Мъж, здраво хванал телефон, се чеше по брадичката от объркване. Гласът от слушалката казва: „Това е машина за отговори на асоциацията за помощ на пациенти с Алцхаймер. Ако все още си спомняте за какво се обаждате, моля говорете след сигнала“.

3. В моргата съдебния лекар вдига бялата покривка върху труп, а жена стои до него. Жената потвърждава: „Да, това определено е съпругът ми. Какъв прах за пране сте използвали, за да направите тази покривка толкова бяла?“.

7 правила, които глупавите хора следват

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@