2

П риготвянето на вкусна салата през зимата е сериозно предизвикателство. Затова ви предлагаме 3 лесни и вкусни салати, които може да приготвите със сезонни зеленчуци.

Богата зелева салата

  • 1/4 зелка бяло зеле
  • 1/4 зелка червено зеле
  • 1 малка глава карфиол
  • 1 малка глава броколи
  • 1 стъбло селъри
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За топлия дресинг:
  • 50 мл червен винен оцет
  • 50 мл олио
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • За студения дресинг:
  • 200 г майонеза
  • 1 скилидка чесън
  • 20 г мека горчица
  • 1/4 ч.л. пушен червен пипер
  • сол на вкус
Източник: 24kitchen

Нарежете карфиола и броколите, така че да получите малки розички, сложете ги в купа. Залейте ги със зехтин и ги поръсете с нарязан на ситно чесън. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги прехвърлете в тава. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и изпечете зеленчуците за около 20 минути. След това ги оставете да се охладят.

Нарежете бялото и червеното зеле на тънко и го сложете в голяма купа. Обелете целината, нарежете я под ъгъл с помощта на белачка и я разбъркайте със зелето. Загрейте олиото и оцета заедно със захарта и солта. Щом кипнат, залейте с тях бялото и червеното зеле. Разбъркайте и оставете да престои 20 минути. След това отцедете.

Смесете изпечените карфиол и броколи с бялото и червеното зеле. Стрийте на паста чесъна за дресинга и го разбъркайте с горчицата, майонезата, пушения пипер и сол на вкус. С полученият дресинг залейте готовата салата и я разбъркайте.

Салата със спанак и печено червено цвекло

  • 2 малки глави червено цвекло
  • 150 г бейби спанак
  • 200 г сварен нахут от консерва
  • 80 г козе сирене
  • 50 г орехи
  • 1 скилидка чесън
  • 80 мл зехтин
  • 2 с.л. бял балсамов оцет
  • 1 с.л. ретро горчица
  • 1 с.л. мед
  • сол и черен пипер на вкус
Източник: iStock/Getty Images

Обелете цвеклото и го и нареже на кубчета. Поставете в тава, полейте с 20 мл от зехтина и посолете. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Сложете орехите в загрят сух тиган, посолете и поръсете с малко вода, за да се полепи солта по-добре по тях. Запечете ги за около 5 минути, извадете и охладете. Пригответе дресинг от стрития на паста с малко сол чесън, горчицата, оцета, меда, останалия зехтин, сол и пипер на вкус.

Смесете спанака с отцедения и добре подсушен нахут. Залейте ги с дресинга и разбъркайте. Разпределете салатата в чинии за сервиране. Гарнирайте с кубчетата цвекло и козе сирене. Накрая прибавете и печените орехови орехи.

Салата „Дъга“

  • 1/4 глава червено зеле
  • 1/4 глава зеле
  • 1 жълта чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 2 моркова
  • 4 стръка пресен лук
  • 0.5 връзка кориандър
  • За дресинга:
  • 1 с.л. семена кимион
  • 0.5 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 2 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. мед
  • 60 мл зехтин
Източник: iStock/Getty Images

Почистете двата вида зеле, чушките и морковите. Нарежете ги на тънки ивици и ги сложете в купа. Нарежете на ситно лука и кориандъра. За дресинга запечете семената кимион в сух тиган и след това ги счукайте в хаванче заедно със сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете подправките в купичка и добавете сока от лайм, оцета, меда и зехтина. Разбъркайте енергично.

Залейте зеленчуците с дресинга и поръсете с лука и кориандъра. Разбъркайте добре.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
<p><strong>8 </strong>безсмъртни цитата от <strong>Васил Левски</strong></p>
Ексклузивно

8 безсмъртни цитата от Васил Левски

Преди 5 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини