3

М есни или постни кюфтетата винаги са добра идея за обяд, вечеря или похапване в офиса. А ако изберете да ги поднесете с интересен сос, няма нужда дори да мислите за гарнитура. 

Днес ви предлагаме 3 вкусни рецепти за домашни кюфтета, с различен от класическия бял сос.

Телешки кюфтета в горчичен сос

  • 500 г смляно телешко месо от плешка
  • 1 яйце
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч.л. сух риган  
  • 100 г прошуто
  • 1/2 ч.л. семена от резене
  • 50 мл прясно мляко
  • 2 филийки стар хляб
  • сол и черен пипер на вкус 
  • За  соса:
  • 50 мл вино марсала
  • 100 мл телешки бульон
  • 200 мл течна животинска сметана
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 стрък салвия
Източник: 24kitchen

Стрийте резенето в хаванче. Сложете скилидката чесън, малко сол и счукайте добре. Прибавете и ригана, черен пипер и ако има нужда, още сол. Счукайте всичко добре. Нарежете на ситно прошутото. В купа смесете каймата, прошутото, ароматната подправка, накиснатия в мляко и отцеден хляб и яйцето. Размесете добре.

Оформете малки кюфтета и ги запържете до златисто в съд с дебело дъно със сгорещения зехтин. Когато кюфтета са почти готови ги извадете. Деглазирайте с виното. Щом алкохолът се изпари, налейте бульона и сметаната.
Добавете наситнената салвия и горчицата и разбъркайте. Щом леко се сгъсти соса, върнете кюфтетата. Гответе още 3-5 минути и сервирайте.

20-те най-харесвани Instagram рецепти

Кюфтета в медено-чеснов сос

  • 1 яйце
  • 2 с.л. галета
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 500 г телешка кайма
  • 0.25 червена чушка
  • 0.5 глава лук
  • 1 стрък пресен лук

За соса:

  • 4 скилидки чесън
  • 5 капки чили сос
  • 250 мл телешки бульон
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 4 с.л. мед
Източник: iStock/Getty Images

За кюфтенцата чукнете яйцето в купа. Добавете настъргания лук, двата вида сос и галетата. добавете каймата, нарязаната на малки кубчета червена чушка и овкусете с черен пипер. Омесете каймата добре. Оформете еднакви кръгли кюфтенца. Подредете ги в постлана с хартия за печене тава. Печете в редварително загрята фурна на 220 градуса 20 минути.

За соса в купичка разбъркайте студения телешки бульон с нишестето до гладкост. Изсипете го в тиган. Добавете пасираните скилидки чесън, меда и лютия сос. Разбъркайте с помощта на тел. Гответе около 2 минути, докато сосът се сгъсти.

Нарежете пресния лук на тънки кръгчета. Поставете кюфтенцата в тигана със соса и разбъркайте за минута. Сервирайте кюфтенца с медено-чеснов сос, поръсени с пресен лук. Можете да сервирате кюфтенцата със задушени броколи и варена яйчена юфка.

Кюфтета в сос гуахильо

  • 6 сухи чушки гуахильо
  • 1 800 г томатио
  • 3 скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. слъногледово олио
  • 1 1/4 ч.ч. нарязан лук
  • 1 800 г смлени пуешки гърди
  • 1/2 ч.ч. хлебни трохи
  • 1 яйце
  • 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 3 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 стръка епазоте или 4 сушени листа (вместо епазоте може да използвате кориандър)
Източник: iStock/Getty Images

Отстранете дръжките и семките на сухите чушки гуахильо. Запечете ги в загрят тиган или тава върху котлона, от всички страни. Печете докато променят звета си.

Обелете и измийте томатио. Сложете ги в тенджера заедно с печените сухи чушки. Добавете обелените скилидки чесън и залейте с достатъчно вода.  Захлупете съда и оставете да заври. След това варете 10-12 минути, докато доматите напълно омекнат.

В купа сложете каймата от пуешко месо. Към нея добавете 1/4 ч.ч. ситно нарязан лук, предварително разбитото яйце и хлебните трохи. Овкусете със сол и черен пипер и омесете каймата с ръце.

Сварените чушки и томатио сложете в блендер. Добавете 1/2 ч.ч. от водата от варенето и смелете до получаването на фина, гладка смес. В тенджера загрейте 2 с.л. олио и запържете 1 ч.ч. нарязан на ситно лук до омекване. Изсипете сместа от чушки и томатио и варете 7-8 миунти на умерен огън, с капак. Добавете пилешкия бульон и изчакайте сместа отново да заври.

Оформете кръгли кюфтета от каймата между дланите на ръцете си и ги пуснете във врящия сос. Добавете стръковете епазоте или кориандър. Гответе на умерен огън, без капак, 35 минути. Сервирайте кюфтетата в сос гуахильо с варен ориз чепил.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Бебе на 6 седмици почина от Ковид-19 в САЩ
Ексклузивно

Бебе на 6 седмици почина от Ковид-19 в САЩ

Преди 5 минути
<p>COVID-19 взе нова жертва - мъж на 40 години</p>
Ексклузивно

COVID-19 взе нова жертва - мъж на 40 години

Преди 10 часа
Кога ще има ваксина за коронавируса
Ексклузивно

Кога ще има ваксина за коронавируса

Преди 11 часа
<p><strong>10 нови заразени</strong> с COVID-19 у нас</p>
Ексклузивно

10 нови заразени с COVID-19 у нас

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини