1

Пропуснали сте закуската, обядвали сте рано и май не достатъчно, в резултат на което още в 5 часа започвате да копнеете за топла домашна вечеря. До тук нищо необичайно, проблемът обаче идва, когато се приберете и единственото сготвено нещо е вареното яйце, за което така и не е останало време сутринта. Точно за тези дни, в който дори времето за доставка на храна изглежда твърде дълго, са нашите три бързи, топли и вкусни рецепти.

Тортили от тиквички

  • 1 голяма тиквичка
  • 1 яйце
  • 1 с.л. брашно (нишесте) от тапиока
  • 100 г гъби
  • 1 ч.л. масло
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. зехтин
  • шепа пресни подправки по избор - мащерка, босилек, риган и др.
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 1 стрък кориандър
  • сол
Източник: iStock/Getty Images

Обелете и настържете тиквичката. Посолете я и оставете настрани за 10 минути. Изстискайте с ръце настърганата тиквичка и я сложете в купа. Добавете яйцето и брашното от тапиока. Разбъркайте.

Загрейте тиган за палачинки на умерена температура. Добавете малко зехтин и го разнесете по дъното на тигана с помощта на кухненска хартия. Изсипете половината смес за тортиля по средата на тигана и я разнесете на тънък слой по цялата повърхност на тигана с помощта на лъжица. Щом тортилята стане златиста отдолу, обърнете я и пържете още 30 секунди.

В друг тиган задушете в маслото почистените и нарязани гъби  заедно със скилидката чесън. Щом гъбите омекнат, след около 10 минути, добавете нарязаните на ситно пресни подправки. Накрая овкусете със сол.

В чиния поставете тортиля от тиквички. По средата изсипете плънката от гъби. Върху тях поставете 1 с.л. заквасена сметана и стрък кориандър. Прегънете тортилята на две и поднесете.

20-те най-харесвани Instagram рецепти

Ризото с гъби

  • 1 глава лук
  • 500 г гъби
  • 350 г ориз арборио
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 800 мл вода
  • 1 кубче органичен гъбен бульон
  • 20 г сушени манатарки
  • 80 г пармезан
  • щипка лют червен пипер
  • бучка масло
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • олио от трюфел
Източник: iStock/Getty Images

Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в тиган с 1 с.л. зехтин и малка бучка масло, до прозрачност. Сложете сушените манатарки в купичка и ги залейте с вряла вода. Оставете настрани за 10 минути.

Почистете гъбите - кралски печурки и малко диви гъби /пачи крак, манатарки/. Нарежете печурките на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби накъсайте. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко. Усилете силата на огъня и добавете ориза. Разбърквайте докато той стане прозрачен. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте то да се изпари.

В 1 литър гореща вода разтворете кубчето бульон от манатарки. Добавяйте по 1 черпак от топлия бульон при ориза и разбърквайте докато той се поеме от ориза. Продължете така до използването на целия бульон, това ще отнеме около 20 минути. 

Изцедете сушените манатарки и ги нарежете. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите. разбъркайте докато течността се поеме от ориза. Добавете щипка лют червен пипер, настърган пармезан и малка бучка масло. Разбъркайте за още 2-3 минути и дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Сервирайте ризотото веднага, поръсено с малко настърган пармезан и няколко капки трюфелово олио.

Испански омлет

  • 4 картофи
  • 6 яйца от свободни кокошки
  • морска сол и черен пипер
  • 4 бр. чоризо
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 2 глави лук шалот
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 връзка магданоз
  • зехтин
Източник: iStock/Getty Images

Сварете картофите за около 10 минути. Нарежете чоризото на парчета с дебелина 1 см. Загрейте фурната на най-силна степен и загрейте тиган в нея.

Сложете зехтин в тигана и пуснете парчетата чоризо и картофите на половинки. Разтръскайте ги и ги пхнете във фурната. Разбийте три яйца в голяма купа. Овкусете ги със сол и черен пипер.

Накъсайте розмарина. Извадете в чиния запечените чоризо и картофи. В същата мазнина пуснете розмарина и го разтръскайте за няколко секунди. Излейте яйцата в тигана, а в тях пуснете парчетата чоризо и картофи.
Запечете омлета.

Нарежете лука на много тънки филийки. Посолете го и изтискайте лимоновия сок върху него. Полейте със зехтин. намачкайте го с пръсти. Добавете само тънки листа магданоз към лука и разбъркайте. Поднесете омлета, поръсен със салата от магданоз и лук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
20 мигранти с коронавирус в Гърция
Ексклузивно

20 мигранти с коронавирус в Гърция

Преди 4 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини