2

Д омати, босилек и разтопена моцарела - италианската кухня разполага с много повече от тези три съставки. За да ви го докажем днес ви предлагаме 3 страхотни рецепти, на които просто не можем да се наситим. 

Фетучини карбонара

  • 200 г фетучини
  • вода
  • сол
  • 150 г пушен бекон
  • 2 яйца
  • 3 с.л. настърган пармезан
  • прясно смлян черен пипер
  • 1 лимон
  • настъргана кора
Източник: iStock/Getty Images

Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода според указанията на пакета. Прецедете я, като запазите 1 ч.ч. от водата от варенето. Нарежете бекона на тънки ивички и ги запържете в тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете прецедената паста и изключете котлона.

 Разбийте яйцата в купичка. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте. добавете малко от водата от варенето на пастата като разбърквате енергично. добавете яйцата на тънка струйка при пастата с бекона, като непрекъснато разбърквате. Ако е необходимо, добавете още вода от варенето. Сервирайте фетучини карбонара, поръсени с прясно смлян черен пипер, малко пармезан по желание, нарязан на ситно кориандър и фино настъргана лимонова кора. 

Яйца по флорентински със сос „Морне”

  • за спанака: 
  • 500 г пресен спанак 
  • 2 малки глави шалот 
  • 2 с. л. краве масло 
  • 1 щипка индийско орехче 
  • морска сол и бял пипер на вкус
  • за сос „Морне”: 
  • 30 г сирене „Пармезан“ 
  • 30 г сирене „Грюер“ 
  • 1 с. л. краве масло 
  • 1 с. л. брашно 
  • 1 ч. ч. прясно мляко 
  • сол и бял пипер на вкус
  • 1 щипка индийско орехче
  • за картофените палачинки (рьощи): 
  • 1 голям картоф (350 г)
  • 100 г бекон (на резени)
  • 1 яйце 
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за пържене
  • за яйцата: 
  • 4 яйца 
  • 1 с. л. оцет 
  • 1 ч. л. сол
  • за гарниране: 
  • 1/2 връзка магданоз
Източник: iStock/Getty Images

Спанакът се почиства и се измива. Лукът се наситнява и се сотира в маслото за 1 минута. Добавя се спанакът и също се сотира. Овкусява се със сол, бял пипер и индийско орехче. Съхранява се топъл.

Брашното за соса се запържва в маслото до златисто. Постепенно се налива млякото (предварително затоплено), като се бърка постоянно. Когато се хомогенизира, се прибавят настърганите сирена. Овкусява се с индийско орехче,  бял пипер и сол, ако е необходимо. Съхранява се топъл, покрит с фолио, за да не хваща кора.

Картофът се обелва и се настъргва наедро. Слага се в марля, отцежда се от водата,  а купата с водата се оставя настрани, за да се отдели нишестето. Когато се утаи на дъното, водата внимателно се изхвърля. Беконът се слага в тава и се запича на фурна, докато стане хрупкав. После се начупва.

Слага се при картофа и се прибавят яйцата, сол, черен пипер и нишестето. Разбърква се.

В тиган се загрява малко олио, взима се 1/4 от сместа и се изстисква с ръце от течността. Поставя се в съда като се притиска, за да се получи палачинка. Пържи се от двете страни, докато стане хрупкава и със златисто-кафяв цвят. По същият начин се правят и останалите. Съхраняват се топли.

В тенджера на котлона се сгорещява вода и в нея се слагат оцета и солта за яйцата. Котлонът се изключва и внимателно се пускат яйцата. Оставят се да се пошират и се изваждат с решетъчна лъжица.

Върху всяка картофена палачинка се слага малко спанак, отгоре яйце, после се залива със сос, отново малко спанак и се гарнира с наситнен магданоз.

Рагу по неаполитански с пилешко

  • 4 бр. пилешки филета
  • 4 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 200 мл червено вино
  • 50 г пушен бекон (на лентички)
  • 50 г сирене „Пармезан"
  • 1/2 връзка магданоз
  • 20 г стафиди
  • 1 ч. л. сух босилек
  • 800 г пасирани домати (от консерва)
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. захар
  • 400 г дребна паста
  • сол и черен пипер на вкус
Източник: iStock/Getty Images

Пилешкото филе се цепва с нож през средата и се разтваря, така че да се образува пеперуда.Нарязаният наситно бекон се смесва с настъргания пармезан, наситнените магданоз и чесън, и стафидите.

Пилешките филета се пълнят с получената смес. След това се завързват здраво с конец. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина, докато омекне.

Към него се налива първо червеното вино, а после и доматите, и се подправя със сол, черен пипер и сух босилек. Ако има нужда се слага 1 ч. л. захар. Сосът се оставя на котлона за 10 минути, след което се добавят пилешките руладини и се готвят около 20–30 минути.

През това време пастата се сварява в голямо количество подсолена вода и се отцежда.Пилешките руладини се изваждат от соса, конците се отстраняват и месото се нарязва на парчета.

В дълбоки чинии се слага от пастата, залива се със соса и отгоре се подреждат парчетата месо. По желание се украсява с листенца магданоз и се полива със зехтин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@