1

К оледа наближава и е ясно, че без сладки няма да мине. Ако искате да си спестите няколко излишни калории от купените и да се забавлявате семейно, приготвяйки коледни сладки, имаме няколко рецепти точно като за вас.

Сладки Рудолф

  • За тестото:
  • 350 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г студено масло
  • 175 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • За бялата глазура:
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. вода
  • За кафявата глазура:
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. вода
  • 1 ч.л. какао
  • Допълнително:
  • 50 г натурален шоколад
  • 100 г марципан
  • щипка червено цвекло на прах
Източник: iStock/Getty Images

Сипете брашното на плота и го поръсете с бакпулвер и канела. Разбъркайте и направете кладенче в него. В кладенчето сипете захарта, яйцето, млякото и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно с брашното. Омесете гладко тесто. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.

Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. С помощта на формички за сладки – човече, изрежете сладки. Съберете излишното тесто и го разточете отново. Подредете сладките в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса 13 минути.

Начупете шоколада в купа и го разтопете на водна баня. В купичка разбъркайте вода и пудра захар до гладкост и я пресипете във фунийка от хартия за печене. В същата купичка разбъркайте отново 1 с.л. вода и 3 с.л. пудра захар. Добавете какаото през цедка и разбъркайте до хомогенност. Пресипете във фунийка от хартия за печене.

Омесете марципана с червеното цвекло на прах, докато той придобие равномерен червен цвят. Оформете малки топчици от него.Обърнете изпечените сладки с главата надолу. Отрежете тънко крайчето на фунийката с какаовата глазура и оформете контура на рогата на еленчето Рудолф. С бялата глазура нарисувайте очичките. Поставете топче марципан за нос. С какаовата глазура запълнете очертаните преди това рога на еленчетата.

Разтопете шоколада на водна баня и пресипете от него в хартиена фунийка. Отрежете тънък край на фунийката и направете зеници на еленчетата. Оставете сладките 1 час на стайна температура да изсъхнат.

Сладки с фурми и шоколад

  • 125 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 100 г меки фурми
  • 70 г краве масло със стайна температура
  • 70 г захар
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 100 г черен шоколад (кувертюр на калети)
Източник: iStock/Getty Images

Смесете брашното с бакпулвера. Накълцайте фурмите. Разбийте маслото със захарта с помощта на миксер. Добавете яйцето, разбъркайте с шпатула. Налейте и ванилията, сипете шоколада и фурмите.

Накрая изсипете и сухите съставки. Разбъркайте и охладете за 10 минути. Оформете малки сладки и ги изпечете в загрята на 160 градуса фурна за 15 минути.

Линцер сладки с шипков мармалад

  • 160 г сурови белени бадеми
  • 180 г меко краве масло
  • 140 г пудра захар
  • 350 г брашно
  • 250 г шипков мармалад
  • 2 жълтъка
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 с.л. маково семе
  • пудра захар за поръсване
Източник: iStock/Getty Images

Смелете бадемите с половината от захарта, трябва да се получи нещо като брашно. Разбийте маслото с останалата захар, добавете жълтъците и разбъркайте. 

Добавете настърганата кора от лимона, ванилията и маковото семе. Сипете смлените бадеми и брашното и хубаво разбъркайте. Оформете тестото на топка и го приберете в хладилник за 30 минути. 

Разточете на тънка кора (1/2 см). Изрежете във форми по избор - сърца, квадрати или звезди. Половината бисквити оставете за основи, а в средата на останалите изрежете кръгове с малък ринг.

Ако тестото е омекнало, охладете бисквитите за кратко преди печене. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Изпечете сладките за 10-12 минути и след това ги охладете. Намажете основите с шипков мармалад, слепете ги с бисквитите с кръгче по средата. Поръсете с пудра захар.

Изпечете и изрязаните кръгчета, а след това ги слепете с мармалад или ги хапнете така.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Volvo XC40 Recharge P8 AWD е с пробег над 400 км (WLTP) и мощност от 408 к.с.
Ексклузивно

Е-колите стават все по-популярни в Европа

Преди 54 минути
Снимка: iStock
Ексклузивно

Отново силно земетресение в Турция

Преди 2 часа
Брекзит монета влиза в обръщение
Ексклузивно

Брекзит монета влиза в обръщение

Преди 4 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини