15

П ри обработени 82.02% от протоколите на ЦИК партията „Има такъв народ” печели убедително вота на българите в чужбина.

Ето резултатите до момента:

  • Има такъв народ – 35.01%
  • Демократична България – 18.51%
  • ДПС – 18.28%
  • ГЕРБ/СДС – 9.05%
  • Възраждане – 6.20%
  • Изправи се! Мутри вън! – 3.65%
  • БСП – 3.56%

Този път сънародниците ни в чужбина имаха възможност да гласуват машинно в по-големите секции и така бяха избегнати огромните опашки и часовете чакане от април месец, както и беше избегната опасността да останат българи, които да искат, но да не могат да дадат своя глас.

Международните организации ОССЕ и ПАСЕ дадоха положителни оценки

за провеждането на изборите и въвеждането на машинния вот.

„Изборите бяха със състезателен характер и основните свободи бяха като цяло зачетени”, коментира на пресконференция Артур Герасимов, специален координатор и ръководител на краткосрочната мисия за наблюдение на ОССЕ, цитиран от БТА.

Изборите бяха проведени в адекватна правна рамка, тя беше реализирана малко преди изборите, което доведе до напрежение в подготовката, е друг извод на наблюдателите. Според тях техническите аспекти са били управлявани ефикасно, въпреки кратките срокове, пандемията и късното приемане на някои процедурни действия.

„Като цяло процесът беше прозрачен, следваше се процедурата, беше приложено машинно гласувано, което като цяло беше ефикасно с малко проблеми”, обобщи Герасимов.

Според Алфред Хеер от делегацията за наблюдение от ПАСЕ, гласуването в избирателните секции е било добре организирано в техническо отношение и гласуването е било прозрачно. „Машините за гласуване сработиха много добре в секциите, които посетихме”, отбеляза той.

Хеер направи уговорката, че изборите не могат да се оценяват в само в деня на гласуването и посочи, че измененията на закона, твърде скоро въведени преди гласуването, с които се въвежда машинното гласуване, са бири въведени без предварително проучване за използването им.

„Разбира се, използването на високите технологии в избирателния процес може да се разглежда като положително развитие, но, въпреки това, нашата делегация е убедена, че новите технологии само не могат да заменят доверието на гражданите на България в истински демократичния избирателен процес”, отбеляза той.

Как премина вота в чужбина

И по-рано днес "Има такъв народ" беше с преднина при вота в чужбина. Това сочат данни на ЦИК при обработени над 55% от протоколите.

В 20.00 часа снощи една от най-големите секции в Бурса, Северозападна Турция затвори. На изборите през април там бяха  пуснати близо 800 бюлетини. Очакванията бяха и на тези избори гласоподавателите в секцията да бъдат стотици. Затова и машините бяха две. Едната от тях се повреди още след първия гласоподавател. А проблемът беше отстранен за около час и половина, информира NOVA.

При обработени 95.22% от протоколите: ГЕРБ води пред ИТН

Свикнал с опашките от последните години, Исмаил решава да гласува минути преди края на изборния ден. И остава приятно изненадан, защото не му се налага да чака. Но според него обяснението за това се крие в предходните избори.  

Не всички обаче смятат така.

За някои срещата с технологиите се оказа препятствие. Дали защото не знаят български, или защото им е по-лесно,

повечето от хората, които гласуваха на място с попълнена декларация, избраха добре познатата бюлетина. Независимо дали разбират машините, или предпочитат бюлетините всеки от избирателите дойде до урната със своя си мотив.

Оказа се, че отпуските на българите в САЩ са повлияли на изборния процес отвъд Океана. Една от секциите в Калифорния беше затворена малко след 6.30 часа сутринта българско време.

"При нас всичко беше добре като организация. Минаха добре нещата. Проблемите с набиране на членове в различни секции се държаха главно на това, че доста от активните българи просто пътуваха", обясни Христофор Караджов – председател на избирателна секция в Калифорния.

Той посочи, че е имало доста записани хора за гласуване. Караджов отдава това на неразбирането от страна на някои хора, че трябва да се впишат предварително в списъците. Голяма част от тях са смятали, че важи записването им от април.

Рекорден беше броят на гласоподавателите в неделя в Гърция. 

Двойно повече българи гласуваха тази година. Тези, които бяха на почивка в южната ни съседка, можеха да гласуват с попълване на декларация. Броят на гласоподавателите дори надмина този на гласуващите на евроизборите през 2019 г.

"До 4 часа сутринта броихме бюлетините. В нашата секция най-много гласове бяха дадени за „Демократична България”. Над 700 гласа, убедителна победа. Следващата партия беше „Има такъв народ” с около 200 гласа. Хората чакаха на опашки, за да гласуват. Имахме много работа", разказа Мария Тошева, зам.-председател на секцията в Никити.

Желаещите да гласуват търсеха сянката не под чадъра на плажа, а пред изборната секция. Поясът, ветрилото и игрите бяха не на плажната ивица, а в основното училище в града. На опашката в Никити, камерата ни засече и едни от най- известните български братя - Аргирови! Магдалена Малеева също се оказа сред чакащите българи.

Заради големия интерес към гласуването консулството ни в Солун взе решение - да бъдат докарани резервни бюлетини.  Минута след 20 часа гласува и последният българин. След него секцията беше затворена. Расносметката - около 1400 българи решиха да жертват част от почивката си в Гърция, за да гласуват. А когато вече ги нямаше гласуващите, започна и голямото броене на бюлетини.

В Италия секциите за вота бяха 28, като само в 4 от тях се гласуваше машинно. Избирателната активност е доста по ниска. Гласували са малко над 4 хиляди души.

В Молдова от правото си на вот се възползваха 950 български граждани, по данни от протоколите на 4-те от 6-те отворени СИК. В сравнение с предишните избори, през април тази година, в някои избирателни секции в Молдова имаше сигнали за нарушения - за купуване на гласове, нарушаване тайната на вота, извозване на гласоподаватели с автобус. Сигналите са изпратени до Централна избирателна комисия, Министерство на вътрешните работи и други институции.

В Тараклия гласуваха 441 човека. 173 гласа бяха дадени за ДПС, следвано от ПП "Има такъв народ" с 46 гласа. За ГЕРБ са гласували 35 граждани.

В Кишинев гласуваха 101 избиратели. На първо място е БСП за България с 31 гласа, следвана от ПП "Има такъв народ" с 18 и Демократична България с 12 гласа.

В Чадър Лунга са гласували 143 души. На първо място е ДПС с 93 гласа, следвано с 9 гласа от "БСП за България " и "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ" с 6 гласа.

В Комрат до избирателните урни стигнаха 265 човека. Там ДПС има 197 гласа, ГЕРБ-СДС - 7 и ПП "Има такъв народ" - 5 гласа.

От Твърдица и Вулканещи още няма качени протоколи на страницата на ЦИК. В секциите, отворени в Молдова за парламентарните избори в България на 11 юли, се спазваха всички защитни мерки във връзка с пандемията на КОВИД-19.

Паралелно преброяване при 100%: ИТН печели изборите

Избори 2021 – II част: Вижте първите резултати

Галъп: Ще треперим до последно – кой е първи и кой е втори

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 38 минути

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 1 час

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 2 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 2 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 3 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 4 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 4 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 4 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 5 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 13 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон