3

И зборният ден в страната започна нормално, съобщават кореспондентите на БТА в страната. На 9 юни гласуваме в избори "две в едно" - за Европейски парламент и предсрочни избори за Народно събрание.

България гласува за 50-о Народно събрание и за представители в Европейския парламент

"За 6 машини имаме информация, че имат проблеми, една от машините още вчера не стартира, това е във Варна. На местата с проблеми с машините вече се гласува с хартия", заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

"Избирателите трябва да изразят вота си в квадратчето на хартиената бюлетина и да не излизат от него. На първи екран пък на машините е изборът за Народно събрание и Европейски парламент", уточни Матева.

В спокойна обстановка започна изборният ден в Благоевград, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Благоевград Мартин Бусаров. В 567 секционни избирателни комисии ще гласуват днес жителите на област Благоевград. В 443 секции ще може да се гласува както с машина, така и с хартиена бюлетина. Само с хартиена бюлетина ще се гласува в 124 секции, от които подвижните са 20, стана известно в петък на пресконференция на областния управител на Благоевград Георги Динев. 

Отвориха всички секции в Бургаска област за изборния ден. Гражданите могат да отидат и упражнят своя вот, заявиха от Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас. Няма сигнали или жалби за извършени нарушения. В 595 секции ще се гласува с машини и бюлетини, а в 161 - само с бюлетини. 

Изборният ден във Варненска област започна нормално, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в крайморския град Велин Жеков. Отворени са всички 655 секции в избирателния район. Машините за гласуване в областта са 544. Десет машини за гласуване са дали различни проблеми и не са тръгнали, в момента те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от Централната избирателна комисия да се премине изцяло на гласуване с хартиени бюлетини, каза Жеков.

Главчев: Надявам се бързо да се сформира и правителство, и парламент

Нормално започна изборният ден във Великотърновска област, отворени са всички 416 Секционни избирателни комисии(СИК) в десетте общини от областта, съобщи Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия. Шестима членове на комисии не са се явили, работи се по тяхната замяна.

Изборният ден във Видинска област започна нормално, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Даниел Боянов. Има няколко неявили се членове на Секционни избирателни комисии (СИК) поради заболяване, които ще бъдат своевременно заменени, допълни той. В 5-и многомандатен избирателен район има 254 СИК, като в 124 от тях ще се гласува и с машини. Само с хартиени бюлетини се гласува в общините Бойница, Макреш и Чупрене. 

Навреме е започнал изборният ден в област Враца, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК) във Враца. На няколко места е имало неявили се членове и един председател, но това не е попречило за навременното отваряне на секциите, а липсващите хора са заменени. Отстранен е проблем с несъответствието на хеш кода на машина за гласуване в четвърта секция в Мездра, каза за БТА говорителят на РИК-Враца Силия Иванова.  

Въпроси и отговори за изборите: На предстоящите избори мога ли да гласувам в друг град, където нямам адресна регистрация?

Без проблеми и навреме отвориха всички секции в 7 МИР на територията на област Габрово, съобщи Мария Недева –  председател на  Районната избирателна комисия. В Габровска област са образувани 234 секционни избирателни комисии (СИК). 

Изборният ден в област Добрич започна нормално. Всички 376 секционни избирателни комисии (СИК) започнаха работа навреме, съобщиха за медиите от пресцентъра на местната Областна администрация. . В 244 от секциите избирателите ще имат право на избор как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. В другите 132 СИК изборът ще е само с хартиена бюлетина, допълват от пресцентъра.

Изборният ден в област Кърджали започна без проблем, като няма неотворила секция заради липса на членове на комисия. Това обяви пред журналисти Димитър Димитров, член на Районната избирателна комисия. Изборите в област Кърджали се провеждат в 541 секции, 40 от които подвижни и 4 в лечебни заведения. В 348 може да се гласува и с машина, а в останалите 193 – само с хартия.

Изборният ден на територията на област Кюстендил е започнал нормално, каза Венцеслав Механджийски, председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил. Всички секции са отворени навреме, съставите им са пълни, казаха от РИК. Само една машина към този час не е сработила, тя е в Кюстендил и там гласуването става с хартиени бюлетини.

Изборният ден в Ловешка област е започнал нормално, всички 263 СИК са отворени. Само в една секция в троянското село Орешак има проблем с машината за гласуване, но предстои да бъде отстранен, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч Росица Димитрова. 

Без проблеми и навреме отвориха всички 296 секции в 12 МИР на територията на област Монтана, съобщи Петко Петков – говорител на  Районната избирателна комисия. В шест от общо 11 общини в област Монтана са сформирани 15 подвижни избирателни секции, чрез които трудноподвижните граждани ще могат да упражнят своя вот.

Нормално е започнал изборният ден в Пазарджишка област и всички 367 секции са отворени, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Антони Върбев. До момента не са констатирани проблеми с машините за гласуване. С под 300 избиратели са 30 секционни избирателни комисии в областта, където ще се гласува само с хартиена бюлетина. 

В спокойна обстановка са започнали изборите за Народно събрание и за Европейски парламент в Пернишка област. Това съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК).  Всички секционни избирателни комисии (СИК) на територията на 14 Многомандатен избирателен район Перник са започнали работа навреме. На няколко места има неявили се членове на секции, които ще бъдат заменени. Към момента не са установени проблеми при пускането на устройствата за машинно гласуване, поясниха от РИК. 

Изборният ден в област Плевен е започнал в спокойна обстановка. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен Ярослав Димитров. Той добави, че на територията на областта са образувани 396 секционни избирателни комисии (СИК). Най-много са в община Плевен – 167, от които 161 са стационарните, две са подвижни, една СИК е разкрита в затвора, една в Дома за стари хора в село Бохот, а две са болнични. Машини за гласуване има в 338 секции в Плевенско. В останалите вотът днес ще се проведе с хартиени бюлетини. 

Изборният ден на територията на 16-ти Многомандатен избирателен район (16 МИР) Пловдив град започна нормално и спокойно, към момента не са постъпвали сигнали за неотворили секции заради липса на кворум или някакъв технически проблем. Това каза Калоян Сухоруков, председател на 16-та Районна избирателна комисия (16 РИК) Пловдив град. За 16 МИР – Пловдив град машините за електронно гласуване са 456, само с хартиени бюлетини ще се гласува само в три секции в Пловдив град, доставени са общо 604 500 хартиени бюлетини.

Как гласуват избирателите в лечебни заведения и домове за стари хора?

Нормално започна изборният ден в 17-и Многомандатен избирателен район (17 МИР) Пловдив – област, съобщи  председателят на Районната избирателна комисия Янко Радунчев. Всички секции в областта са започнали работа нормално, а първите избиратели вече са подали своя глас. Явили са се почти всички членове на секционни избирателни комисии (СИК). Там, където не са, това е по уважителни причини, поискани са замени и това ще се случи по най-бързия начин, уточни той. Всички машини в областта са сработили без проблеми. 

В спокойна обстановка започна изборният ден в област Разград за състав на 50-о Народно събрание и Европейски парламент. Всички 227 секционни избирателни комисии са отворили навреме, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Юмгюл Ахмедова. По думите ѝ в деня за размисъл не са постъпвали жалби и сигнали в Районната избирателна комисия. Във всички секции ще може да се гласува на хартия, а в 166 секции избирателите, които имат избирателни права и в двата вида избор, ще могат да избират между хартиена бюлетина и специализирано устройство за машинно гласуване. 

Изборният ден в област Русе започна нормално, като до 8:00 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 337, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова. По думите ѝ в РИК е постъпила информация за проблем с машината в една секция в община Русе. Изпратен е техник, който да отстрани проблема. Хинкова обясни, че това не пречи на гласуването, тъй като има и хартиени бюлетини. В 289 секции в региона се гласува с хартиена бюлетина или с машина. В останалите 48 вотът може да бъде упражнен само с хартиена бюлетина.

В област Силистра изборният ден е открит и гласуването е започнало навреме във всичките избирателни секции, съобщи Константин Стоилов, председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Силистра. По думите му няма данни за проблеми с неявили се членове на секционни избирателни комисии. С машини ще може да се гласува  в 175 от тях.

Нормално започна изборният ден в област Сливен. Това съобщи говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен Галя Хачадурян. Всички секционни изборни секции (СИК) са отворили навреме. Извършени са две промени на членове на СИК в Сливен, които не са се явили по здравословни причини. В 145-а секция в сливенското село Гавраилово е установен проблем с машината за гласуване - разписката не е излизала, както трябва. Има техник на място.

Нормално започна изборният ден в 21-и Многомандатен избирателен район (МИР) Смолян, съобщи Добрин Тодоров – секретар на Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян. От всички 270 Секционни избирателни комисии (СИК), в една от секциите – в община Доспат, не се е явил член. Той посочи още, че в 40-та СИК в град Смолян, на първия избирател, машината е изкарала две бели листчета. Избирателят е допуснат да гласува с хартия и проблемът в машината е отстранен. Към момента няма сигнали за нарушения, каза още Добрин Тодоров.

Изборният ден в 23-ти МИР-София започна нормално, съобщи Полина Витанова, секретар на 23-та Районна избирателна комисия (РИК). Всички секции са открити. Има установен технически проблем при четири машини - след подаден вот машината изкарва празна бюлетина, информира още Витанова.

В 24-ти МИР - София изборният ден започна нормално, във всички секции изборният ден е открит, съобщиха от 24-та РИК. За момента всички машини работят, а първите избиратели вече са подали своя глас. 

Изборният ден в 25-и МИР - София започна нормално, съобщи председателят на 25-а Районна избирателна комисия (РИК) Виолета Темелкова-Петрова. Тя допълни, че всички машини работят. Всички секции са започнали работа нормално, а първите избиратели вече са подали своя глас. 

Изборният ден в София област започна в спокойна обстановка. Няма сигнали за нарушения, само някои от членовете в секционните избирателни комисии не са се явили, съобщиха от Районната избирателна комисия. Секциите в областта са 415, като пет от тях са в лечебни заведения, а седем са подвижните. Общо 266 са секциите, в които ще се гласува машинно. 

Изборният ден в Старозагорска област започна нормално, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Tеодора Крумова. Тя допълни, че има няколко неявили се членове на Секционни избирателни комисии (СИК) поради заболяване, които ще бъдат своевременно заменени. В 27-и многомандатен избирателен район има 493 секционни избирателни комисии. Машинен вот има в 360 секции. А в останалите 133 гласуването ще става само с хартиена бюлетина.  

В спокойна обстановка започна изборния ден в 28-ми многомандатен избирателен район (МИР) – Търговище. Отворени за гласуване са всичките 264 секционни избирателни комисии, разкрити на територията на петте общини на областта, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Търговище адвокат Диана Игнатова. 

Денят на вота в област Хасково започна в спокойна обстановка. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Хасково Добромир Якимов. Всички секции на територията на 29 многомандатен избирателен район (МИР) – Хасково са започнали провеждането на изборите навреме. В една от секциите в Хасково машината е разпечатала бяла бюлетина, но след рестарт тя е сработила и избирателят е допуснат да упражни правото си на глас втори път, добави той. В 344 секции в региона на Хасково се гласува и чрез машина, и с хартиена бюлетина.

Изборният ден в Шуменска област е открит навреме във всички секции, като във всяка от тях има необходимия кворум. Не са постъпили сигнали за нередности или за нестартирали устройства за машинно гласуване. Това съобщи говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) Надежда Върбева. Жителите на областта днес могат да упражнят правото си на вот в 319 секции.

Нормално започна изборният ден в петте общини на област Ямбол. Отворени са всички 236 секции. Право на вот за изборите за Народно събрание в областта имат 105 216 души, а за изборите за Европейски парламент - 103 990. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Ани Канева.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Ако един мъж те носи на ръце, целува те от глава до пети, налива ти шампанско, покрива те с рози, отрупва те с бижута... Събуждай…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Избраха Андрей Ковачев за един от петимата нови квестори на ЕП

Избраха Андрей Ковачев за един от петимата нови квестори на ЕП

Преди 1 минута

Той ще бъде единственият българин в ръководството на ЕП в този мандат

В изоставени складове и мазета изработват армия от роботи за войната в Украйна

В изоставени складове и мазета изработват армия от роботи за войната в Украйна

Свят Преди 6 минути

В Киев се надяват, че те ще убиват руски войници и ще спасяват ранените им военни и цивилни

<p>Момиченцето, вдъхновило милиони, си отиде на 10 г.</p>

Почина TikTok звездата Бела Брейв

Вдъхновени истории Преди 27 минути

Mалкото момиченце, вдъхновило милиони по света, си отиде на 10-годишна възраст

Samsung Galaxy Z Fold6 разгъва практичност и AI

Samsung Galaxy Z Fold6 разгъва практичност и AI

Технологии Преди 29 минути

Новият сгъваем смартфон дава още повече възможности на Galaxy AI

<p>Избраха ръководствата и членовете на постоянните комисии в 50-ото НС</p>

Избраха ръководствата и членовете на постоянните комисии в 50-ото Народно събрание

България Преди 47 минути

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисoв отново оглави Комисията по външна политика

Николай Дойнов и Христо Калоферов за тръпката да си новинар

Николай Дойнов и Христо Калоферов за тръпката да си новинар

Любопитно Преди 48 минути

Водещите разкриват непознати факти за телевизията

<p>14 ученици са приети в болница след консумация на лют чипс</p>

14 ученици са приети в болница след консумация на лют чипс в Япония

Свят Преди 57 минути

Чипсът е овкусен с прословутите “призрачни чушки”

<p>Скандал с чантите на &quot;Диор&quot;, разкриха реалната им цена</p>

Огромен скандал с чантите на "Диор"! Прокуратурата разкри, че се произвеждат за 53 евро

Свят Преди 1 час

Разследване на прокуратурата в Милано нанесе сериозни вреди върху имиджа на марката

Съпругът на Серина Уилямс разкри, че има лаймска болест

Съпругът на Серина Уилямс разкри, че има лаймска болест

Свят Преди 1 час

41-годишният Алексис Оханян обясни своето здравословно състояние в серия от постове

ПП-ДБ заподозряха политически мотив в отстраняването на Гюров

ПП-ДБ заподозряха политически мотив в отстраняването на Гюров

България Преди 1 час

Правят се усилия за отстраняване на кандидат за длъжността служебен министър-председател, коментира Венко Сабрутев

,

Уинстън, една от най-старите мъжки горили в света, почина на 52-годишна възраст

Любопитно Преди 1 час

Здравето му започва да се влошава преди 7 години

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Валдай се намира северозападно от Москва и на югоизток от Санкт Петербург

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

България Преди 1 час

Огънят пламнал във вторник през нощта в оряховското село Долни Вадин

Крал Чарлз III присъди кралска титла на...коза (СНИМКИ)

Крал Чарлз III присъди кралска титла на...коза (СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Породата ще носи специалното звание „Кралска златна коза от Гърнси“

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Застрелян е мъж, въоръжен с два ножа

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

България Преди 2 часа

Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега