25

В ероятно двамата избягали затворници са подготвяли това от месец, а от МВР призоваха гражданите, ако имат информация за тях, да се свържат с властите, да не предприемат действия, защото са опасни. 

"Единият беше с нож, а другият - с пистолет. Отвориха си вратата. Видях как Пелов тича към бариерата и дава знак на Радо с ръка да минава бързо. Полицаите викаха: "Какво, какво става?" Те изобщо не знаеха какво става!". Това разказа свидетел на бягството от Софийския централен затвор около 15:45 часа вчера, който също изтърпява наказанието си там, пред NOVA

"Те са си го подготвили поне месец преди това. Отпред ги чакаше кола", допълни той. 

Вчера Радослав Колев и Владимир Пелов Стефанов избягаха, след като заплашили дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали. По този начин те са преминали през няколко поста в корпуса на затвора.

Главният секретар на МВР Младен Маринов посочи, че по-скоро изключва участие на надзиратели. 

"Не ми се иска да вярвам, че има участие на надзиратели. И по-скоро го изключвам. Въпросът е, че е намерена пролука и по някакъв начин те са се сдобили с това оръжие", допълни той. 

"Имаме много получени сигнали за избягалите затворници. Сформиран е щаб, който ги обработва. Част от тях са нереални, но линията е отворена". Това заяви за NOVA Маринов. 

Той предупреди гражданите по никакъв начин да не трябва да търсят физически контакт с лицата, които са избягали. 

Той подчерта, че се работи по всички възможни версии, но все още няма яснота за начина, по който за избягали двамата от Софийския затвор. Маринов предупреди, че бегълците са особено опасни.

Според него след бягството си Радослав Колев и Владимир Пелов Стефанов най-вероятно или ще останат известно време в предварително подготвено укритие, или ще потърсят бързо придвижване към граничен пункт и зелена граница. 

"Не можем да предположим на 100% какво ще направят. Затова сме засилили граничната охрана и проверяваме входовете и изходите на магистралите", поясни Маринов. 

Възможно е бегълците да са вече извън страната, затова са обявени за международно издирване.

По думите му МВР работи във всички посоки, включително и с техните съкилийници: "Целият ресурс е впрегнат в дейността по издирването им. Секторите "Издирване" към Главна полиция и СДВР работят на терен", поясни главният секретар на МВР. 

Единият от бегълците - Радослав - работел в кухнята и вероятно оттам е взел ножа. 

"Радо работеше от 6 месеца в кухнята. Всеки ден главният готвач предава ножовете на дежурния полицай. Значи някой си е затворил очите", посочи затворникът, станал свидетел на станалото.  

Радослав Колев е рецидивист. Той е осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години за убийство.

Владимир Стефанов също е рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 на Наказателния кодекс за бягство на затворници, като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в затвора в София.

Междувременно парламентът ще изслуша министрите на правосъдието и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев след предложение на БСП.

Владимир Пелов Стефанов влиза в затвора през май 2016 година. Излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година.

Един от най-опасните рецидивисти в България влиза в затвора

Издирваният за обира в Ботевград - въоръжен и опасен

Известен убиец издирван за обир в Ботевград

Пелов е изключително умен и комбинативен. Стана известен, след като беше приет с най-висок успех  в специалност "Екология" в Софийския университет, докато излежава 15-годишна присъда за убийство на сараф. Освободен е предсрочно за добро поведение и тогава заедно с още двама души извършва въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград. Съучастниците му са заловени. Той успява да избяга, като краде автомобил с цяло семейство вътре. При опит да го заловят, стреля и по полицаи. Именно за всички тези престъпления получава 32 години и ги излежава до днес, преди да избяга. Докато тече делото му, през 2013 година е пуснат под домашен арест заради глаукома. През 2016 г. е върнат в ареста, защото е уличен в две убийства - на братя от Ботевград. 

27-годишният Радослав Колев е имал проблемно детство и има непоносимост към хора с различна сексуална ориентация. Затова и през 2015 година убива 53-годишен служител на НАП-София именно заради сексуална закачка. Убийството става по особено жесток начин. Данъчният е смазан с чук и рязан с нож. Колев опитва да заличи следите, като пробва да убие и интимния партньор на данъчния, но мъжът оцелява въпреки многото рани, нанесени с нож. Пред съда признава вина. Осъден е на 26 години затвор. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@