165

И злишна бъбривост, която не казва нищо като ясно обществено послание, така определи журналистът Мира Баджева статуса на първата дама Десислава Радева за „София прайд”, публикуван във „Фейсбук”.

Десислава Радева и президентът на нестинарски празник и в клуб в Бургас

Мелания Тръмп и Десислава Радева се срещнаха в Брюксел

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА МЕЛАНИЯ ТРЪМП И ДЕСИСЛАВА РАДЕВА

„В крайна сметка остава усещането за ниска топка, това е най-големият проблем”, поясни Баджева пред NOVA.

„Идеята за прайд е свързана с това, хората с различна сексуална ориентация да декларират, че са такива”, коментира политологът Румяна Коларова идеята на съпругата на президента за парад на хетеросексуалните.

„Когато съпругата на държавния глава получи някаква публична оценка, това директно рефлектира върху него”, подчерта Коларова.

Според Баджева първата дама има право на независимост и собствено мнение.

„Но по никакъв начин съпругата на президента не трябва да вреди на институцията и на мъжа до себе си, който е избран на поста от мнозинството българи”, заяви Баджева. Тя подчерта, че Радева е работила като специалист по връзки с обществеността и би трябвало да знае правилата на тази професия.

„В публичните комуникации нямаш право на грешка”, смята Баджева. Според нея текстът, публикуван от първата дама във „Фейсбук” не показва нито стилистични умения, нито дълбочина, нито оригинална мисъл.

„Да си направи фондация”, пък посъветва Коларова съпругата на президента. „Това е форматът. Да застане зад някаква кауза”.

Баджева посочи, че президентската институция и лично президентът олицетворяват единството на нацията, и за това прайдът не е подходящият повод за изказване на Радева.

Коларова подчерта, че всяка грешка в президентската институция се натрупва във времето, дори да е направена от съпругата на държавния глава.

„Нея никой не я е избирал, освен президентът и за това трябва да бъде по-обрана”, заяви Баджева.

„Тя трябва да работи в екип. Дори, когато има лични позиции, те трябва да бъдат съгласувани”, категорична е Коларова.

Ето извадка от статуса на първата дама Десислава Радева.

„Всъщност Прайдът за мен иде да покаже, че тези хора искат да изразят своята смелост, и гордост дори, за различност. Достойно за уважение! Смели, разчупващи стереотипа, шарени и весели, минали по един или друг начин под дъгата. Имам доста такива приятели и сме в много добри отношения, с взаимно уважение едни към други. Всеки има право на свой избор. Стига да не пречи на останалите.

Думата ми не е против хомосексуалните, бисексуални, трансджендър и другите производни. А за претенцията им за различност.

Мили прайдващи, моля ви, не подминавайте факта, че всички сме различни. Независимо дали сме хетеро или хомо ориентирани. ДНК-то е еднакво само при еднояйчните близнаци, но дори там в някои случаи има пробойни. Във вените на всеки от нас тече код, различен от този на ближния ни.

Уважавам Ви, но не преигравайте, моля! Никой нищо не Ви е забранил! Вие сте толкова дискриминирани, колкото българския пенсионер, например. Колкото многодетните майки. Колкото хетеро-ориентираните хора дори. (Що не организираме прайд на хетеросексуалните, м?!)”

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@