3

30% от леглата на болницата са за онкоболни. Ние сме едно от най-големите лечебни заведение, които се занимават с онкология, имаме три отделения. Но 50% от нашия бюджет е за лечението на тези пациенти и ние не можем да си позволим да затворим други отделения, за да продължим с лечението на онкоболните”.

Това заяви в ефира на "Здравей, България" д-р Методи Янков - управител на МБАЛ "Сердика".

Повод за изказването му е информацията от сряда, която дойде от близки на онкоболни пациенти. Цялото отделение по онкология в болница "Сердика” от понеделник не извършва вливания, заявиха те пред Дарик. 

Причината - достигнат лимит на болницата, в която протича химиотерапията им.

Потърпевши: Спират процедури по химиотерапия

Христо Арнаудов е един от пациентите, на който в понеделник е отказан прием за лечение. 

"Той беше диагностициран с рак на панкреаса през декември месец. Провеждаме лечението тук от февруари, тъй като тук са най-добрите специалисти. Имахме насрочена дата за химиотерапия. Идвайки за нея, ни беше съобщено, че прием няма да има. Приемът е преустановен и не ни казаха кога ще има яснота дали отново ще има такъв”, коментира съпругата на Христо – Даниела.

Потърпевши: Спират процедури по химиотерапия

По думите й в такава ситуация пациентите могат единствено да се обърнат към други болници и сами да проверяват дали те могат да ги приемат и дали имат бюджет за това.

В никакъв случай не сме единствени. Абсолютно на всички пациенти от началото на седмицата им е отказан прием”, каза още Даниела.

Какво отговори болницата 

"На 27, 28 и 29, поради изчерпване на нашия държавен лимит от касата за общоболничния бюджет, ние върнахме планови пациенти, като ги пренасочваме от днес за по-нататък, когато ще започнем с новия бюджет”. Това заяви д-р Методи Янков - управител на МБАЛ "Сердика".

"Няколкодневното отлагане на химиотерапията не проваля лечебния процес. Ние гарантираме лечението на всички, които вече са започнали лечението си, но не можем да гарантираме приема на всички нови пациенти, които се обръщат към нас", посочи още Янков.

Очаква се становище и на Здравната каса.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@