139

З амесен в случая „Скрипал” агент на ГРУ е пребивавал на българска територия три пъти. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с премиера Бойко Борисов.

Борисов се срещна тази сутрин с британския посланик Ема Хопкинс и с вътрешния министър Младен Маринов, както и с главния прокурор във връзка с информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен бизнесменът Емилиян Гебрев. Това стана през 2015 г. Разследването тогава е било прекратено, но сега е подновено. 

Няма доказателства за връзка между двата инцидента. 

Трима служители на руските служби са обявени за замесени по случая „Скрипал”. Двама от тях се подозират като преки извършители, единият Сергей Федотов се подозира като помагач. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Третият обаче е пребивавал на българска територия. Федотов е влизал три пъти в България, със самолет на 5 февруари, излизайки от аерогара София със самолет на 22 февруари. Втори път – със самолет в Бургас на 24 април 2015, като е напуснал България на 28 април 2015 в 20,21 ч. отново със самолет. Трето влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 със самолет през аерогара София като на 29 май той заедно с лек автомобил в посока Сърбия е напуснал страната с друг гражданин, обясни Цацаров.

Главният прокурор представи още факти по случая с Емилиян Гебрев.

„На 28 април 2015 г. Гебрев след вечеря с партньори от Полша в София в ресторант в хотел „Кемпински-Зографски” тогава, се почувствал зле и бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 в такова състояние изпада неговият директор на производство в ЕМКО, който е откаран в Токуда, бил е лекуван след това в „Пирогов”. На 1 май 2015 СГП образува досъдебно производство за опит за убийство. Три дни по-късно на 4 май 2015 синът на Емилиян Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми. Извършени са химически проби от превозни средства, също са взети проби и в дома на Гебрев, в офиса на ЕМКО и т.н. Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения, поясни Цацаров.

Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафе- машина пред дома на Гебрев и както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури. Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела, но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев.

Остра интоксикация е заключението за здравословното състояние от експертизата.

През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител, отбеляза главният прокурор.

През 2018 Цацаров е поучил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено похищение срещу Скрипал и неговата дъщеря, и Гебрев има основание да смята, „че отровата в нашия случай българският, е от семейството на Новичок”. Гебрев е поискал в молбата си до Цацаров възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Тази молба е постъпила на 11 октомври 2018 г.

Източник: БГНЕС

„На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено”, подчерта Цацаров. 

Между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС е било подписано споразумение за създаването на съвместен екип за разследването по случая Гебрев.

Това е първият случай, в който подписваме споразумение за съвместен екип на разследване само по едно дело между разследващи полицаи и агенти на ДАНС, както и с участието на прокурори. 13 свидетели са разпитани. На 16 октомври 2018 пред разселващия полицай Гебрев е дал обяснения, че след инцидента е поръчано изследване във финландска лаборатория.

Незабавно резултатите от това изследване, направено във финландския институт Верифин са изискани. Изследването потвърждава следи от фосфороорганични съединения, които съдържат определени пестициди. Няма субстанции свързани със списъка на конвенцията за забрана на химическото оръжие. След това е издадена европейска заповед за разследване, адресирана до британските власти, уточни Цацаров.

До британските власти е изпратено и писмо, на базата на което да се поиска сътрудничество от британската полиция. Гебрев предявява в прокуратурата молбата си на 18 октомври 2018, на следващия ден съм запознал държавното ръководство с твърденията му, обясни още главният прокурор. 

Дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. Британските и българските служби работят съвместно от няколко месеца.

Всички партньорски европейски служби вземат сериозно под внимание всякакви обвинения и намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит, особено във връзка с разследването и представянето на информация по случая Скрипал. Това заяви британският посланик у нас Ема Хопкинс след среща с премиера Бойко Борисов.

Работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби. В момента тече разследване, затова не може да дадем детайли, но работим в съвместен екип и близко партньорство, и предстои да установим фактите по този случай. Всички въпроси свързани с националната сигурност на Великобритания и България са от първостепенна важност за нас и ще продължим това разследване дори и след Брекзит, обясни още Хопкинс. 

Заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще има изслушване за случая „Гебрев”, ще се проведе в сряда. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тогава ще бъдат изслушани всички ръководители на специалните служби, главният прокурор и всички, които имат отношение към случая. Заседанието ще бъде закрито.

Руската страна от години прави опити да ограничи възможностите на България да продава оръжие. Те спекулират с една тема за лицензите.  Те казват, че понеже навремето те са ни дали лицензи за различни видове оръжия, то вие вече нямате право да ги произвеждате и практически искат да изтласкат България от пазара на оръжие. В случая  има опит по някакъв начин да се отнемат тези предприятия от български ръце и да бъдат вкарани в руски ръце. Проблемът е много по-сериозен и опитът за убийство на Гебрев е само върхът на айсберга.” Това заяви Александър Йорданов пред  „Здравей, България” по NOVA по-рано.

Парадоксално е, че близо 4 години по-късно ние обръщаме внимание на един проблем от този характер, каза още Йорданов. 

"Всъщност става дума за лице, което британските служби са фиксирали, че присъства по време на опита за убийство на семейство Скрипал в Солсбъри заедно с други двама руски граждани, които вече са установени кои са те, защото и двамата са били с фалшиви имена. Третото лице обаче, което е било също с фалшиво име, се оказва, че по време на опита за убийство на Емилиян Гебрев в България. Той идва два пъти в България, като първият път присъствието му съвпада с този опит за престъпление и си заминава не на датата, на която е трябвало да замине – 31 март 2015, а си заминава два дни по-рано. През месец май отново се връща, в момента, в който Гебрев е влязъл в болницата. Този път о същата схема, но не се връща с билета за обратно, а се връща през Сърбия. Всички тези факти показват, че един чужд гражданин с фалшиво име и с паспортна фалшива регистрация присъства на българска територия. Поставя се елементарния въпрос – нашите служби засекли ли са го, знаят ли за случая", обясни той.

Според него има два варианта. "Първият – знаят, обаче си траят и не са докладвали. Вторият – те са длъжни, ако са засекли такъв човек и такава личност – да информират държавното ръководство. Вече се поставя въпросът защо три години се мълчи. Това, което ме впечатли най-много, че частни структури могат да поръчат на едно държавно разузнавателно управление ГРУ за извършване на престъпление", коментира той.

Ивайло Калфин изрази мнение, че се очаква българските служби да знаят кой и как работи. „Надявам се да има разследване, което да доведе до някакъв резултат. Не мисля, че може да го гледаме за терористична заплаха.Очевидно е, че има злоумишлени действия, които трябва да бъдат пресечени. Аз не вярвам във версията, че една държавна служба, която и да е тя, включително и руската, ще поеме някакви частни поръчки. Ако е намесено руското военно разузнаване, това не е частна поръчка”, каза той.

Относно казаното от Цветан Цветанов, че е възможна намеса на Русия в изборите, Калфин заяви: "На мен ми звучи като търсене на оправдание. Ако има някакви съмнения, че може да има намеса с дезинформация, то трябва да се вземат мерки. Г-н Цветанов не е лошо да помисли какви законодателни мерки трябва да се приемат за спирането на фалшивите новини". 

Преди дни руският сайт за разследваща журналистика Bellingcat публикува твърдения, че руски офицер на ГРУ (руското военно разузнаване), който е бил в Обединеното кралство по време на отравянето на бившия руски агент Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди бизнесменът Емил Гебрев и синът му да бъдат отровени с неидентифицирано вещество.

Преди дни Гебрев каза пред журналисти, че през 2015 г. са започнали атаки срещу него, когато е дал съгласие да участва, финансира и придобие „Дунарит".

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени на 4 март в безсъзнание на пейка в центъра на град Солсбъри. Експерти установиха, че те са били отровени с разработеното в русия нервнопаралитично вещество "Новичок“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 139
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

139 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 6 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона