16

М инистърът на туризма Николина Ангелкова и ресорният вицепремиер Валери Симеонов влязоха в задочен конфликт по темата "Слънчев бряг". Ангелкова категорично заяви, че няма незаконни заведения на „Какао бийч” и не се налага бутане на постройки в курорта. Заканата за събарянето на заведения дойде в понеделник от Валери Симеонов, предаде NOVA.

Малко след коментара на Ангелкова Валери Симеонов публикува позиция във Facebook, според която министър Ангелкова била поискала 20 декара плаж изключителна държавна собственост да бъдат прекатегоризирани като частна. Според него това искане било обвързано с интересите на собственици на имоти и хотели в „Слънчев бряг”.

След това и Ангелкова отговори: 

"Министерството на туризма няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра. Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните".

По-рано пред "Здравей, България" по NOVA Ангелкова заяви, че е направила проверка на Слънчев бряг и всичко е наред.

"Вчера направихме проверка на всички плажове на курортния комплекс „Слънчев бряг”, както правим всяка година преди началото на летния туристически сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти на „Слънчев бряг”-юг, включително и петте заведения на Южния плаж, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там повече от 10 години и не са променяли своите параметри".

Собствениците на заведенията на плажа са категорични, че имат всички необходими разрешителни и отправиха покана към представителите на държавните институции, които искат да ги инспектират, да отидат при тях преди началото, а не по време на сезона, когато заведенията им са пълни с хора.

Симеонов: Маргините и Маджо клатят държавата през туризма. Получи подкрепата на Борисов

Спират фестивала "Solar" заради акциите на Симеонов

Мрежата: Вицепремиерът „вилнее“ на Слънчев бряг

Ангелкова подчерта, че проверките по заведенията за силата на шума трябва да се извършва така, че да не пречи на почивката на туристите. Тя добави, че контролът по отношение на преместваемите обекти е в ръцете на общинската администрация.

„Редно е да се обособят специални зони в курортите ни, едни от които да са зони за семеен туризъм, а други – парти зони”, добави Ангелкова. Тя заяви категоричната си позиция, че проверки трябва да има.

„Много е важен начинът, по който ще се изпълняват тези проверки. Той трябва да не пречи на плажуващите, на туристите”, каза още министърът на туризма.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@