23

Н ай-накрая се действа, което според мен е една много хубава стъпка, няма репресии, коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред медиите в парламента. Той каза, че това са действия на прокуратури, без да уточни кои, предаде БТА.

"Това, което знам до момента и като се гледа кои са задържаните лица, изглежда, че най-накрая се действа по сигнала на г-н Божков

[Васил Божков, който напусна България в началото на 2020 г., малко преди срещу него да бъдат повдигнати редица обвинения] и по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от миналото лято", каза Василев.

Той припомни, че тогава АДФИ е установила, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв.

заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на бившия финансов министър Владислав Горанов. "Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия от българската прокуратура, за да се защитят тези 556 милиона лева на данъкоплатците", посочи вицепремиерът. "Най-накрая виждаме, че е направена една малка стъпка в тази посока", смята той.

Василев отговори, че не знае защо вчера премиерът Кирил Петков е бил разпитван.

"За да има политическа чистка, трябва някое от тези лица да е във властта", така вицепремиерът отговори на обвиненията на опозицията в политически репресии.

"Репресия е, когато бият студентите зад колоните,

когато оковеш човек и пет часа го държиш с белезници на площада, за да го гледат всички и да го снимат всички - това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри - нямаше, защото полицията си върши работата по закон", даде още аргументи Асен Василев.

Според него законът е спазен, има наложена 24-часова мярка по нормалния ред,

няма никакво полицейско своеволие при арестите, няма изтекли от пресцентъра на МВР кадри как разни хора се унижават и арестуват.

Той беше категоричен, че с арестите не се цели прикриване на друго - оръжия за Украйна, високи цени. "Държавата не може да даде и един пирон без подпис на Министерството на финансите, в министерството няма постъпило никакво искане под каквото и да е форма за никакви оръжия", категоричен е вицепремиерът Василев.

"Най-накрая влязохме в Европа", каза още вицепремиерът.

Радев: Този, който реши да въоръжава Украйна, трябва да обясни риска

По-късно днес Специализирана прокуратура отговори и определи като "неверни" твърденията на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, касаещи обвиняемо лице по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, санкционирано и по глобалния закон „Магнитски“.

"Днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев направи пред журналисти в Народното събрание следното изявление: „…Най-накрая се действа по сигнала на господин Божков и доклада на Агенция “Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме поне една малка стъпка в тази посока“, поясниха от Специализирана прокуратура.

Според държавното обвинение твърденията на Василев "са неверни, грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт".

Специализираната прокуратура изразява следното становище, основано единствено на факти:

"Не отговарят на истината твърденията на г-н Асен Василев, че посочената от него щетата за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура. Не е вярно и че прокуратурата не е предприела никакви действия, за да бъдат защитени интересите на данъкоплатците.

В рамките на образувано в Специализирана прокуратура досъдебно производство, на два пъти - с изрични прокурорски постановления от 06.01.2020 г. и 16.04.2021 г. е възложена на Агенция за държавна финансова инспекция да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по хазарта (понастоящем закрита и с правоприемник НАП) за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 г. И в двете постановления е указано да се установи законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на регистрираните хазартни оператори - „Ню геймс“АД (предишно „Ню Геймс“ ООД), „Национална лотария“АД  (предишно „Национална лотария“ ООД), „Еврофутбол“ООД и „Евробет“ООД, както и осъщественият контрол от Държаната комисия по хазарта.

Именно по възложените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е установена и нанесената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв., приблизително посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са установени и системни нарушения на контролната дейност на ДКХ, изразяващи се в толериране с цел неправомерно обогатяване на хазартни дружества, управлявани от В. Б. Вследствие на установените факти по досъдебното производство Държавната комисия по хазарта е закрита.

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени  към доказателствата по досъдебното производство на основание чл. 127 от НПК (като писмени доказателствени средства). Резултатите от първата стават основание още в края на януари 2020 г. да бъдат привлечени към наказателна отговорност десет лица, сред които двама председатели на ДКХ, един директор на дирекция и един началник на отдел в ДКХ.

През януари 2020 г. по същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В. Б., като част от обвиненията му са във връзка с установената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв.

През януари 2020 г. с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са възложени около 200 данъчни ревизии на обвиняеми лица и на свързани с тях търговски дружества. В хода на тези ревизии Специализираната прокуратура многократно е предоставяла достъп на ревизионните органи от НАП до доказателствата по делото, с оглед провеждане на ефективно ревизионно производство и установяване на евентуално недекларирани и неплатени данъци. Повечето данъчни ревизии са приключили с ревизионни актове.

На 07.02.2020 г., по искане на наблюдаващ досъдебното производство прокурор, Специализираният наказателен съд е допуснал и е наложил чрез запори и възбрани обезпечения по реда на чл.72 от НПК по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия В. Б. Взетите обезпечителни мерки са в сила до момента.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили задълженията си и своевременно (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвиняем по текстове от НК, за които КПКОНПИ имат правомощия и са предприели обезпечителни мерки по друг правен ред по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия.

Близо година и половина по-късно – на 02.06.2021 г., обвиняемият В.Б. е санкциониран от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по т.нар. глобален закон „Магнитски“.

Под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура срещу В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му множество обвинения, за което Специализираната прокуратура е информирала българската общественост своевременно.

Първото досъдебно производство е образувано на 20.12.2019 г. за извършено през декември 2017 г. в София престъпление по чл. 214, ал. 2, т.1, вр. чл. 213а, ал. 2, т.1 от НК – изнудване чрез заплахи за живота и физическо насилие.

https://prb.bg/sp/bg/news/38722-syob-sht-enie-na-specializiranata-prokuratura-2.

На 29.01.2020 г., след прецизиране на обвинителната теза по досъдебното производство, В.Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група, създадена да върши с користна цел различни престъпни деяния – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. За участие в групата са обвинени още 4 лица, сред които двама председатели на Държавната комисия по хазарта (действащ и предходен).

По същото досъдебно производство В.Б. е обвинен за две изнудвания със заплахи с цел безвъзмездно придобиване на дялове в хазартни дружества – престъпления по чл. 213а, ал. 2, т. 1 и т. 5 от НК и чл. 214, ал.2, т. 1, вр. чл. 213а, ал. 2, т. 5 от НК. Привлечен е и за още две престъпления - подбудителство за извършване на длъжностни престъпления от председател на Държавната комисия по хазарта (по чл. 282, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за това, че е предложил подкуп в размер на 10 000 лв. на ден на председател на ДКХ, за да извърши действия по служба – отнемане на издадени лицензи за хазартна дейност (престъпление по чл. 304 от НК).

По отделени материали от цитираното досъдебното производство е образувано ново дело, по което В. Б. е привлечен като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по установения ред и за изпиране на пари – престъпление по чл. 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от НК. Повдигнати са му обвинения за държане на 6869 археологически обекта (престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК), за продажба на над 1000 такива обекта на територията на България, Конфедерация Швейцария и Федерална република Германия (престъпление по чл. 278а, ал. 3, вр. ал. 1 от НК), както и за изпиране на  559 739 164.70 лв., придобити чрез престъпна дейност (престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1, вр. ал. 2 от НК).

По досъдебните производства с обвиняем В.Б. са извършени огромен брой действия по разследването – всички възможни при отсъствие на обвиняемия В.Б. По последни данни той продължава да се намира в Дубай, ОАЕ.

До момента Специализираната прокуратура е изпратила чрез Министерство на правосъдието до компетентните власти в Обединените арабски емирства две молби за екстрадиране на В. Б. в Република България и множество призовки за доброволното явяване на същия пред разследващите органи в Република България. До днешна дата всички те остават без отговор. Водените от СП досъдебни производства  срещу В. Б. не са приключили, тъй той се укрива в ОАЕ и не се явява пред разследващите органи. Това е съществена пречка по смисъла на българския НПК за приключване на водени производства. В. Б. по никакъв начин не е съдействал за установяване на обективната истина", посочват от Специализираната прокуратура.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 16 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 16 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 17 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа