20

Б лагодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Тези думи, написани в социалната режа Фейсбук, са първият коментар на избягалия в Дубай обвинен бизнесмен Васил Божков.

„Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов

От всички засегнати от хунтата, аз съм първият, подал официален сигнал

до българските, както и до всички международни правораздавателни институции. Днес в 16.00 ще се проведе пресконференция”, написа още Божков.

В поста си той уточнява, че Сергей Магнитски, на когото е кръстен законът „Магнитски”, е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки „олигарха” Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци.

Малко по-късно Божков изпрати и официалната си позиция до медиите. Ето цялото му изказване, без редакторска намеса:

 

„Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

 

От всички засегнати от хунтата, аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции.

Моят сигнал бе свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов. От всички засегнати от хунтата на Борисов, аз съм единственият, подал официален сигнал с доказателства до българските, както и до всички международни правораздавателни институции. Разкритията ми ескалираха до тази отдавна чакана и липсваща досега реакция на САЩ относно Пеевски.

Озадачаващо е, че организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация.

Видно е, че САЩ едновременно са използвали моя собствен сигнал срещу мен, като в същото време са го интерепретирали напълно погрешно. Българското законодателство прави ясно разграничение между подкуп и рекет. В Наказателния кодекс има ясна категоризация на това, какво е принуда, какво е изнудване и кой, как и при какви обстоятелства следва да носи отговорност за подобни деяния. Напомням и че НК съдържа разпоредбата на чл. 306 НК, която гласи, че “не се наказва онзи, който е предложил, обещал или дал подкуп, ако е бил изнуден от длъжностното лице, … да стори това и ако незабавно и доброволно е съобщил на властта”.

Американската служба се позовава на българската прокуратура с думите: “В своето разследване Прокуратурата на Република България установява…”

Налага се да напомня, че в България, с всичките ѝ дефицити на правова държава, прокуратурата не установява. Това прави единствено и само съдът. Подобен е и процесът на доказване на вина в САЩ, където също важи презумпцията за невиновност до безспорното доказване на противното. На практика американската агенция твърди следното: “Гешев установи, че… и затова ние предприемаме действия срещу Божков.”

В тази връзка трябва да се отбележи, че съдът в Обединените арабски емирства, след като се запозна с всички предоставени от българската прокуратура материали във връзка с повдигнатите срещу мен обвинения, се произнесе, че няма доказателства за извършени от мен престъпления и отказа моята екстрадиция.

Прилагам и следните публично достъпни статии от две от най-сериозните медии в ОЕА по темата. В статиите, с които Ви каня да се запознаете, подробно е описана липсата на каквито и да било доказателства, подкрепящи обвиненията на българската Специализирана прокуратура:

https://www.gulftoday.ae/news/2021/06/01/extradition-of-bulgarian-billionaire-rejected-by-uae-authorities?fbclid=IwAR0IbMYMW2TAS1ZwktJ2fYl9qUzPa6szLwg5DhE76Bj_o8qlwIN5V48R8Jc

https://alkhaleejtoday.co/uae/5605396/Extradition-of-Bulgarian-billionaire-rejected-by-UAE-authorities.html?fbclid=IwAR1XMyOofZnhoEBmNhLKjIdfC_CKmlPkRJJiCoiJszFbiE-yA3MJ0V-kUHk

Това е повод да подчертая, че обвиненията срещу мен умишлено не се вкарват в български съд вече повече от година и половина. Единствената причина за това е именно, че за тях няма доказателства.

Спрямо мен хунтата извърши не едно, а множество престъпления. Задържа като заложници за дълъг период от време всички членове на семейството ми, мои близки и мои бизнес партньори, адвокатите ми. Без каквото и да било правно основание и в нарушение на законите заграби над 4 000 безценни артефакти, събирани от мен повече от три десетилетия. Те трябваше да бъдат изложени в най-големия Исторически музей на Балканите.

Обявеният от САЩ акт се позовава само и единствено на “установеното от прокуратурата” и се говори за “Васил Божков и неговата мрежа”. Доказателства за мрежа няма. Няма доказателства и във връзка с твърденията за “канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.” Много пъти съм показвал и доказвал, че съм българин. Никога и при никакви обстоятелства не съм се поставял в услуга на чужда държава.

Относно изричното споменаване на Гражданска платформа “Българско лято”:

Тази млада политическа партия бе създадена от и за българските граждани, които търсят справедливост. Това право им е гарантирано от българската Конституция. “Българско лято” се бори за демокрация и равнопоставеност в рамките в ЕС и НАТО.

Правата на тези граждани бяха нарушавани многократно от прокуратурата и държавните институции, контролирани от хунтата. Те се опитаха да им попречат да участват на предишните избори и много от членовете и симпатизантите на партията и техните семейства бяха репресирани, преследвани и заплашвани. Това не ги уплаши тогава, няма да ги уплаши и сега.

Надявам се, че случващото се не е следващ етап от опитите за осуетяването на политическите права на българските граждани, гарантирани от Конституцията на Република България и възпрепятстването на явяването им на предстоящите избори на 11 юли 2021 г.

Не искам да мисля, че актът на американските институции има политически характер и е насочен срещу политическа формация, със законни политически органи, в които аз дори не участвам. Формацията не участва със собствена регистрация на последните избори и въпреки това получи доверието на 100 000 души - официално регистрирани след всички изборни манипулации и пълното медийно затъмнение. Всичко това няма общо с демокрацията, очевидно.

Оставам с убеждението, че Законът “Магнитски” сам по себе си е изключително постижение на американската демокрация и неговата цел е да наказва политическите режими и диктатури, санкционирайки ги, когато преследват неудобните за тях, а не да бъде използван като бухалка на свой ред.

Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки “олигарха” Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци.”

Васил Божков

А малко по-късно Васил Божков обяви, че не е подкупвал политически лидери.

"Политически лидери не съм подкупвал, бил съм рекетиран. Аз съм единственият, който даде сигнал до прокуратурата -официално. След това събуди българския народ и България вече не е същата. След този сигнал, вместо да го разгледат, американците ми наложиха санкции", допълни той, като попита кой друг български бизнесмен ще има куража да се оплаче, особено в Американското посолство.

"Аз бях рекетиран от Бойко Борисов, от Владимир Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп", заяви още Божков.

Относно твърденията, че е давал по 10 000 на ден на служител на Комисията по хазарта, Божков обясни: "Много ясно доказах в сигнала, че аз не съм имал достъп до шефовете и до Комисията. Този достъп беше спиран много ревниво от Влади Горанов. Единствените комуникации за хазарт са били през него", коментира още бизнесменът.

Кадиев: Липсва ми името на Борисов в разкритията на САЩ

Какво трябва да направят българските власти след санкциите на САЩ

Какво се случва след налагането на закона „Магнитски”

САЩ налагат санкции на Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми у нас

Реакции след санкциите на американското правителство

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 44 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 9 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски