5

П онеделник, 27 ноември е обявен за неучебен в редица общини в страната заради усложнената метеорологична обстановка.

Силистра

В област Силистра утре ще бъде неучебен ден за всички училища, съобщиха за БТА от общините в областта. 

Причината е все още невъзстановеното електрозахранване в много населени места в региона, прекъснато заради мокрия сняг, както и труднопроходими участъци от пътища. 

В община Силистра детските градини и яслите ще приемат деца с нормално работно време, съобщиха от администрацията. 

От там допълват, че най-сериозният проблем са изпочупените клони и дървета. Много от тях са нанесли и сериозни щети по електропреносната мрежа. Това е причината в част от населените места да няма ток. Работата на аварийните екипи на комуналните дружества по отстраняването на щетите ще продължи и в утрешния ден. 

Разград

Заради обявеното бедствено положение на територията на област Разград понеделник, 27 ноември ще е неучебен за всички училища на територията на община Разград, както и за детските градини, намиращи се в селата в общината, съобщиха от местната управа. 

Междувременно продължава работата по отстраняване на последствията от тежката зимна обстановка. Пътят към болницата е разчистен, почистено е околовръстното към ж.к. „Орел“, както и бул. „Априлско въстание“, „Странджа“, „Княз Борис“ и други основни улици. Общо 14 машини продължават разчистването в рамките на областния град, техника има и по общинските пътища.

Със снегопочистваща машина бе осигурено придвижване на автомобила, който доставя храната в Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания в село Просторно, доставена бе храна и в Комплекса от центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. 

Получен бе сигнал за 16 деца, останали в хижата на община Разград в местността „Пчелина“. С помощта на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ и на работници от Общинското предприятие “Паркстрой“ в момента се осигурява пък към тях, тъй като множество клони и дървета са паднали на шосето, посочват от общината.

Вълчи дол

Утрешният ден ще бъде неучебен и на територията на община Вълчи дол, където с решение на кмета Калоян Цветков бе обявено бедствено положение от тази сутрин до овладяване на ситуацията. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В Генерал Кантарджиево може да се влезе от долния път. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение. 

Русе

В седем от осемте общини в област Русе - Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово, утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини. Това съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева. 

Причината е все още невъзстановеното електрозахранване в много населени места в региона, прекъснато заради мокрия сняг, както и непроходими участъци от пътища. 

Георгиева обясни, че засега утре ще се учи само в община Русе.

Антоново

Тежка е зимната обстановка в община Антоново. Утре ще е неучебен ден за училищата и детските градини на територията на общината, каза за БТА секретарят на общината Мехмед Мехмедов.

В региона снежната покривка е между 50 и 60 см. Температурите са около нулата, но заради силния вятър усещането е за по-студено време. 

Севлиево

Поради усложнената метеорологична обстановка на територията на Община Севлиево, понеделник, 27 ноември ще бъде неучебен ден. Това съобщи кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Заради снега: Бедствено положение в 4 области, затрупани пътища и липса на ток

“Ще работят единствено детските градини в град Севлиево. Община Севлиево се обръща към родителите на всички пътуващи деца, да ги оставят у дома до пълно справяне с последствията от обилните снеговалежи”, препоръчва градоначалникът.

“При спешни ситуации - звънете на дежурния телефон: 0675 396 112”, препоръчва д-р Иванов.

Котел

Община Котел обяви понеделник 27 ноември за неучебен ден, заради влошените метеорологични условия. Снежната покривка е между 60 см, а на места и до метър, в следствие на снегонавяване, съобщават от общинския пресцентър. Без електроподаване са селата Мокрен, Ябланово, Малко село, Филаретово и Тича.

През Котленския проход вече се пропускат леки автомобили, но остава забраната за преминаване на товарни автомобили, съобщават от ОДМВР Сливен. Продължава разчистването от паднали дървета на пътя Сливен- Ичера. Временно е ограничено движението по пътя "Петолъчка" - Котел - Омуртаг и Твърдица - Елена. Пътят Сливен - Бяла остава отворен за движение при зимни условия. Екипи на РУ-Котел са оказали съдействие на товарен автомобил и бус с работници, закъсали около 07:00 часа тази сутрин на пътя малко преди село Тича. Няма пострадали.

Шумен

Поради бедствено положение в населените места на територията на община Шумен (без град Шумен) кметът проф. Христо Христов издаде заповед за спиране на учебните занятия на 27 ноември във всички училища и детски градини в селата на общината.

Няма да се движат и училищните автобуси, които превозват ученици към областния център. Към момента обстановката на територията на община Шумен остава усложнена. 15 села все още са без електричество. След отстраняване на аварията ВиК започна да възстановява водоподаването към Шумен. Без вода все още е квартал „Мътница“.

Отворени за движение и проходими при зимни условия са пътищата между селата Овчарово – Костена река, Мътница – Царев брод, Дивдядово – Мараш – Салманово и Шумен – Лозево. Продължава разчистването на пътното платно от снежните навявания, нападалите дървета и клони в направленията Шумен – Новосел, Вехтово – Друмево, Царев брод – Велино.

Велико Търново

Понеделник, 27 ноември е обявен за неучебен ден и за всички училища в община Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. Заповедта е издадена от кмета Даниел Панов. Причината е усложнената зимна обстановка след продължилия над 15 часа валеж от мокър сняг. Детските градини ще работят по обичайния си график.

Над 400 са счупените и паднали дървета и клони по улиците и тротоарите в старопрестолния град. Това затруднява сериозно дейностите по снегопочистване и работата на градския транспорт. 40 екипа са разпределени из града и премахват дърветата. След това снегопочистващата техника ще навлезе във вътрешността на кварталите. 

Община Велико Търново отново апелира към гражданите при почистване на снега от автомобилите си и при паркиране да не създават затруднения пред техниката. Десетки са вече констатираните подобни случаи в града.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 21 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети