1

В четвъртък шефът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) бе отстранен от поста си. Това се случи само ден, след като бе взето решение Институтът да излезе от структурата на Българската академия на науките (БАН). 

Проф. Христо Брънзов разбрал за отстраняването му от медиите и официално не е получил мотиви за решението. Той заяви, че не е изненадан, защото от месеци му е оказван натиск, пред "Здравей, България" по NOVA.

В знак на съпричасност с Брънзов цялото ръководство подаде оставка. 

"Това за мен е пълен абсурд! Тук хората са умни, образовани и незавизими. Реагират много спонтанно и точно. Не може да отстраниш един директор преди да имаш друг. Дори да дойде външен човек, той няма да се справи, защото няма екип", коментира проф. Брънзов.

"Без ръководство няма как да работим. Не съм сигурна дали тези, които са взели решението вчера, осъзнават това", каза Анастасия Стойчева, синоптик в института.

По думите й заради това НИМХ няма да може да изготви и справката за метеорологичната обстановка край Своге, когато автобус падна и загинаха 17 души. 

"На вчерашното заседание бяха гласувани две главни решения. Първото становище на Управителния съвет за проблема с НИМХ е, че не възразява срещу отделянето му от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в БАН", заяви проф. Кристалина Стойкова от Академията. И допълни, че процедурата по отделянето на Института от БАН ще започне след 10 дни, но това може да влезе в сила най-рано от 1 януари 2019 г.

По думите й причината са фрапиращи нарушения и недопускане на проверка, назначена от БАН, както и за нарушения на устава на БАН. Тя е категорична, че това не е злоба или друго. 

Борисов поиска решение за НИМХ

Синоптици протестират, искат да минат под шапката на МОН

БАН отвърна, Вълчев предупреди за НИМХ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@