20

В сяка година в Каварна се събират българчета, които не живеят в България.

За тях страната ни е като обетована земя. Тази година събитието събра около 600 деца от Украйна и Молдова, разказва Мария Йотова в NOVA.

Тези деца говорят за България със светнал поглед и искрена любов. Те мечтаят да живеят тук. За тях българите са приветливи и щастливи хора. А България е място, където няма корупция, образованието е добро, улиците са чисти, има работа и заплатите са високи.

В село Бановка в Украйна живеят много българи, които пазят своите традиции, разказва Ина, която е на 16 г. Те празнуват всички български празници. Нейните предци са дошли от България около 1841 г.

„За мен България е далечна земя, за която ние говорим като за родна и мила”, споделя Ина. „Идваме в България не само, за да танцуваме, но и да видим как приказват хората. В селото ни си представяме едно, а тук е друго”.

Тя споделя, че като малка си е представяла България като в приказките – всички облечени в народни носии и живеещи в красиви възрожденски къщи. В нейното село традиционните български хора и танци са много популярни.

„България за мен е родината. Ние сме българи извън България, но няма и минута, в която да забравим, че сме от тук”, казва Ирена от Одеса.

„Тук е много хубаво и хората са по-добри”, смята Оксана от украинското село Табак. Тя посочва, че България е европейска страна, за разлика от Украйна. Оксана мисли, че в България няма корупция, образованието е по-добро, има повече работа. Тя споделя, че българите винаги се усмихват и казват хубави неща.

„Искам и моите деца и другите да могат да говорят на български. Да знаят какво е Право хоро, какво е Еленино хоро, какво Джангурица”, каза Александър от село Каменка край Одеса, който се занимава с хореография. „Като идвам тук, все едно си идвам вкъщи. Толкова свободно се чувствам. И не мога да разбера откъде е това чувство”.

Вижте още разкази на българи от чужбина във видеото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@