4

С троеж върху созополските скали предизвика възмущение и недоволство на хора от града. До момента обаче казусът не е разрешен. Строителството не спира.

Собственици на ресторант в Стария град започнали да строят, за да разширят търговската си площ. Според местните хора, действията са незаконни. Преди време собственичката на ресторанта обеща, че конструкцията ще бъде премахната. Оказва се обаче, че не само, че не е била премахната, но и расте. През уикенда е започнало ново строителство за доизграждане. Местни хора извикали полицията.

Според Теодора Свиридова строителите са започнали да работят в 8 часа сутринта в събота. За час и половина те са поставили горното ниво на строежа.

„Имаме издадена заповед за спиране на незаконно строителство. В момента засегнатите лица  са подали възражение срещу нея до Административен съд. Въпреки това ние няма да оставим нещата така и няма да допуснем изграждането на едно такова незаконно съоръжение”, заяви изпълняващият длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова пред "Здравей, България" по NOVA.

Според областния управител на Бургас Вълчо Чолаков имотът, върху който се строи, е изключителна държавна собственост. Той допълни, че собственичката на въпросния ресторант Юлия Кючукова е получила полицейско разпореждане за спиране на строежа. В противен случай може да бъде задържана за 24 часа.

На Кючукова е съставен предупредителен протокол за увреждане на държавно имущество, което е престъпление. От областната управа са подали сигнал до Районната прокуратура. 

А самата тя обясни незаконния строеж с опит да спаси бизнеса си. „По принцип никой не ми е разрешил. 4 години си плащам тротоарното право на общината. Рисковано е. Аз поемам отговорност" обясни пред NOVA Юлия Кючукова. Тя допълни, че ще премахне незаконната постройка, но чака решение от съда. 

Металните греди обаче ще останат през цялото лято, тъй като на 15 май влиза в сила забраната за строителство по морето.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@