9

П ричината в местността Алепу, близо до Созопол, да се изгражда хотелски комплекс, който ще бъде непосредствено до плажа, станал известен от култовия български филм „Оркестър без име”, е че трябва да се изплати укрепването на свлачище на близкия път.

Това заяви пред NOVA шефът на строителната фирма, строяща обекта. Според всички държавни институции строителството ваканционния комплекс, който ще носи името „Лепувелич”, е законно.

„Строежът започна в средата на октомври. В момента изпълняваме укрепване на свлачище. Това е първи етап от изграждането на ваканционно селище”, коментира пред NOVA Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС Турс” и управител на хотелски комплекс „Свети Тома”.

„Това е частен урегулиран поземлен имот, в който има свлачище. Нито община, нито държава могат да направят това укрепване. То е едно съоръжение, което е безкрайно трудоемко като интелектуален труд и много скъпо”, заяви Котларов и подчерта, че строителната фирма има 50-годишна история.

Според Котларов се налага да изграждането на хотелски комплекс в района, за да се изплати укрепването на свлачището на пътя, по който туристите достигат до плажа.

„Всеки един такъв проект си има и финансова рамка, която, за да се изпълни, е необходимо да има освен това много скъпоструващо съоръжение, да направим и комплекс. Реално сградата ще спомогне укрепването на свлачището с нейната тежест”, добави Котларов. „Ако бяхте видели пръстта преди няколко месеца, тя затиска плажа, години наред сме се страхували да не падне кал на някой турист”.

„Ние като стопани на комплекса в съседство сме най-загрижените хора да запазим екологичната, природната среда, такава, каквато е била някога, тъй като има хора, които специално за природата идват тук. Проектът си е минал в РИОСВ на всичките експертни съвети, които са били необходими. Докладът е върнат за оценка, която също така е минала”, коментира от своя страна Веселин Колев, архитект на проекта на новия хотелски комплекс.

Той поясни, че сградите по проект ще бъдат с височина между 2 и 3 етажа, с кота на корниз до 10 метра, колкото е ограничението, постановено от общия устройствен план на град Созопол. Колев подчерта, че въпреки че „нещата изглеждат, че са почти на плажа”, местността е урбанизирана.

Архитектът добави, че вече има изградена пречиствателна станция за съседния комплекс „Свети Тома”, чиито капацитет е за 30 000 души, докато в момента обслужва около 800 туристи едновременно. Отпадните води са с дълбоководно заустване на 1,8 км навътре в морето.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@