53

В 215 склада в България се съхраняват над 4 000 тона стари пестициди - силно отровни вещества, редица от които са забранени в Европейския съюз.

Работници, облечени в специални защитни дрехи, товарят пестицидите,  най-вече съветско производство, във варели и ги подготвят за транспортиране към Швейцария. Тази дейност се финансира с 20 млн. франка от швейцарските власти, пише „Дойче веле” (Deutsche Welle).

„Това е стар проблем на страната ни”, коментира пред швейцарската телевизия SRF ръководителят на проекта от българска страна Георги Марков в репортаж, озаглавен: „Мръсната тайна на българското земеделие”.

Срокът за ползването на пестицидите е изтекъл отдавна, тъй като повечето са произведени преди 1990 година.

Ръководителят на проекта от швейцарска страна Ролан Питон на свой ред обяснява защо Швейцария дава пари тъкмо за това.

„Много от хранилищата са в лошо състояние, съществува риск след време отровите да проникнат в почвата или във водата, а това е опасно за хората и за околната среда. Затова решихме заедно с България да потърсим решение за този проблем и да унищожим пестицидите в съответствие с най-високите международни стандарти”.

Швейцария поема 85% от разходите за реализация на проекта, останалите 15% покрива България. Но швейцарските франкове се превеждат едва във финалната фаза, след като опакованите пестициди са откарани в Швейцария, за да бъдат изгорени в съответствие с правилата в специална инсталация.

А за да няма никакви злоупотреби, швейцарците са наели външна холандска фирма, която да контролира в България всяка стъпка от процеса и да не допуска измами и корупция.

В България се шири корупция, но не тя е най-големият проблем, смята Ролан Питон.

„В България се сблъскваме с различни предизвикателства - провеждането на конкурси и възлагането на обществени поръчки трае твърде дълго. Фирмите, които не получат даден договор, по правило обжалват и така забавят нещата. Персоналните промени на всички нива са постоянни, а напоследък става все по-трудно да намерим квалифицирани служители - много от добрите емигрират”, обяснява Питон.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@