3

Д еца се обринаха след игра на футбол край ниви. Хората от Долна Митрополия твърдят, че причина за алергията е пръскането с пестициди на земеделските земи.

Вече не само пчеларите, чиито пчели загиват, но и местните хора в района се опасяват, че арендатори използват непозволени химикали за обработка на земеделските култури.

"На 24-ти април се извърши нерегламентирано пръскане от земеделски производител. След като посетих мястото, видях, че в непосредствена близост играят деца. Свиках комисия и на следващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен срок на пръскане. Няма химичен препарат, който да е безвреден. Имаше и вятър, който го разнесе”, разказа в ефира на "Здравей, България”  пчеларят Мирослав Маринов.

Той допълни, че около 40% от пчелите му са отровени.  

"В Плевенска област имаме отравяния на пчелни семейства във всички общини. Затова беше организиран и протестът на 4 май. Пръска се през деня, когато изрично е забранено. Пчеларите не са предупреждават. Санкцията е от 500 до 1000 лв. за отравяне на пчели. До момента обаче няма глобен земеделец”, поясни председателят на Областен пчеларски съюз, Плевен Юлиян Станчев.

В ефира на NOVA кметът на Долна Митрополия Цецо Андрейски каза, че само двама земеделци са предупредили, че ще пръскат.

Преди няколко дни пчелари от Добричко и Бургаско също се оплакаха,

че пчелите им са отровени и подозират, че нивите са били напръскани със забранени пестициди. 

Според пчелари причина за масовия мор на пчелите в Бургаска област се дължи на рапицата. Те твърдят, че растението, когато се обработва, както е в момента – в цъфтящ вид, с химикали от арендаторите на земеделските площи е изключително опасно за пчелите. В началото започвали да боледуват, а след това измирали.

Агенцията по безопасност на храните започна проверки на сигналите за масово отравяне. 

Взети са проби от пчелите и растителността. "Ако се установи, че препарата, който е пръскан е забранен за пръскане в този период и този препарат се установява и при пчелите, и в листната маса на растенията,тогава предприемаме тези мерки, които вече сме предприели срещу тези трима производители”, обясни д-р Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас.

За подобни действия от Агенцията за Безопасност на храните вече са съставили три акта. Всеки на стойност 8 до 10 хил лева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@