3

П острадалите пчелари ще получат обезщетените под формата на индивидуална помощ de minimis. Компенсация ще има за всички, чиито документи са окомплектовани – подадена жалба, съставен констативен протокол и взети проби за установяване на причината за смъртността при пчелите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Консултативен съвет по пчеларство, предаде БНР.

Той уточни, че предстои калкулация на точния размер на помощта.

След това тя ще бъде гласувана на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", допълват от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.  

На въпрос кога ще се намери окончателно решение с пръскането на пестицидите,

зам. министърът на земеделието Янко Иванов коментира, че съвременното растениевъдство е немислимо без употребата на препарати за растителна защита, затова ще се търси балансът между интересите на хората, които се занимават с производство на различни култури и тези, които отглеждат пчели.

Деца с алергии след игра на футбол край ниви, съмнения за опасни пестициди

Той добави още, че по предложение на министър Румен Порожанов, изследването на пчелите, което струва около 420 лв., ще бъде поето от министерството. До тази мярка обаче ще се прибягва само когато има случаи с масово измиране на пчели.

"В дългосрочен план предвиждаме да дооборудваме нашите лаборатории, за да могат и те да извършват това изследване", добави още той.

Зам.-министърът подчерта, че по време на срещата са начертани много стъпки, като част от тях включват промени в нормативните документи, в които е установено, че има сериозни пропуски, препокриване с други и противоречие между различни нормативни документи.

По думите му, ще се работи и по създаването на национален електронен регистър и оповестителна система за пчеларите.

Предстоят да се направят промени в Наредбата за пчеларите.

"Оказа се, че има сериозни дефекти, които трябва да се ремонтират. Помолихме пчеларите да дадат своите предложения в рамките на една седмица и до месец да оправим нещата", обяви Иванов.

Той се възползва от случая да съобщи, че догодина имат намерение да направят кампания, за да бъдат предпазени пчелите и добави, че рисковите месеци за тях са от март до май месец. По думите му, трябва да се знае, че тогава има цъфтежен период, когато пчелите излизат на паша и за този период да има позволени и забранени препарати.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@