51

Б ългарският вегански съюз организира на 12 август протестна акция пред Главното мюфтийство по повод мюсюлманския празник Курбан Байрам. Веганите искат да изразят недоволството си от религиозната традиция да се коли животно на празника от благодарност към Аллах.

В студиото на "Здравей, България" по NOVA темата за протеста и за религиозната традицията коментираха председателят на Българския вегански съюз Никола Донев и шеф Борис Петров.

Според Никола Донев по време на празника Курбан Байрам "има едни реки от кръв, които са вследствие от извършвани жертвоприношения. Според нас е изключително зверска варварщина и патология да се извършват подобни неща в 21-ви век. Това е една ненужна жестокост". 

Според него умъртвяването на свине в следствие на Африканската чума също е нередно. "Нередността се съдържа в това да се отглеждат тези животни и след това да бъдат убивани", каза Донев.

По време на дискусията с шеф Борис Петров, Донев подчерта, че веганството не е диета, а движение за социална справедливост.

Според него животните са поробени и се експлоатират. "Пазарът е този, който регулира нещата. С човешката си намеса само сме доказали, че вредим на природата. А тя си знае работата, тя може да регулира всичко", посочи Донев по повод въпроса какво ще стане, ако се забрани със закон животните, отглеждани за добитък, да се колят и вместо това да бъдат оставени да живеят свободно.

Какво отговори шеф Борис Петров

Преди 8 000 години човекът е започнал да отглежда добитък. Той е започнал да опитомява животни, за да не използва само даденостите на природата. Това е бил по-добрият начин, защото така сетивата на човек по-лесно могат да разпознаят едно развалено месо, отколкото една развалена гъба. Затова човек отглежда животните и след това ги вкарва в религията".

Според професионалния готвач Никола Донев иска да смени човешката диета. "Това е все едно музикант да иска да смени петолинието".

"Вие имате един вид фанатизъм, с който може да си манипулират хората. Всяка религия е свързана с храната, доколкото тя може да възпитава човека. Добитък значи добив. Може би бъдещето на човечеството е смяна на диетата, но не трябва това да се постига по такъв фанатичен начин", смята шеф Петров.

Още от дискусията вижте във видеото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@