39

С офийска районна прокуратура се противопоставя на отправените от министър Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт.

Това се казва в позиция на прокурор Вероника Трифонова по повод изявление на служебния министър на вътрешните работи в Народното събрание, предоставена от Прокуратурата на Република България.

"Прокурорът по делото Трифонова е прекратила преписката", заяви вътрешният министър. Рашков отбеляза, че тя в момента е български делегиран прокурор към Европейската прокуратура.

Темата Трифонова коментира и пред NOVA, като обясни, че е образувала дело за полицейско насилие и то не е било прекратено изцяло, а само по отношение на двама потърпевши от общо трима.

"По материалите от тази проверка съм образувала досъдебно производство за причинено разстройство на здравето, лека телесна повреда на едно от лицата Евгени Марчев от полицейски орган. За другите двама потърпевши за тях действително е постановен отказ поради причината, че на кадрите, които бяха налични по преписката спрямо тях няма заснети удари", заяви прокурор Вероника Трифонова.

Трифонова, която вече е европейски делегиран прокурор, отхвърли обвиненията, че е получила новата си работа заради прекратените преписки. Казва, че преди да бъде назначена, е минала през сериозен кастинг.

"Има някакво внушение като връзка за събитията. В моя случай беше сформирана и една група от шестима европейски прокурори, пред които съм представила писмени отговори на въпроси, а след това се явих и на интервю на английски език и едва след това бях одобрена".

Тя се кандидатира за европейски делегиран прокурор в началото на годината от най-ниското ниво - районна прокуратура. През февруари ВСС реши да изпрати кандидатурата ѝ за одобрение на Лаура Кьовеши.

"Може би най-интересният за мен кандидат, който представляваше изненада, е колежката Вероника Бориславова Трифонова, която нямах честта да познавам. Но ще кажа най-откровено, че се представи много стегнато, много въздействащо, супер презентация", категоричен е главният прокурор Иван Гешев.

Коментар на качествата на Вероника Трифонова от прокуратурата с днешна дата нямаше. За сметка на това говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев беше категоричен по друг въпрос - прокурори няма да явят за изслушване във временната парламентарна комисия за полицейско насилие.

"Наблюдаващ прокурор по неприключило досъдебно производство или приключило не може да се явява в парламентарна комисия и да разяснява какви действия са извършени по разследването и защо той е преценил да извърши дадени действия по самото досъдебно производство.  Ние не твърдим, че актовете и действията на прокуратурата са безконтролни. Контролът е единствено и само съдебен или инстанционен", категоричен е Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Делото срещу протестиращите е  за организирана престъпна група с цел преврат, но то все още е на етап разследване.

А ето какво се казва и в самата позиция, изпратена до медиите Вероника Трифонова:

"Като прокурор в Софийска районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерски съвет, по отношение на три лица.

След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК – причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи, съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения.

Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили.“

Софийска районна прокуратура остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт.
Независимостта е право на прокурорите и на следователите, а задължение на държавата е да осигури безпрепятственото й осъществяване. Отстояването на независимостта на съдебната власт може да гарантира изпълнението на служебните ни задължения само в съответствие със закона и вътрешното ни убеждение.

Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС), последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори.

Изявленията на служебния вътрешен министър г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите. В тази връзка Софийска районна прокуратура ще сезира Прокурорската колегия на ВСС по реда на Механизма за публична реакция в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските прокурори."

Младен Маринов: Искам да се извиня, съжалявам за тази случка

С пълно мнозинство - депутатите викат главния прокурор Иван Гешев

Бойко Рашков: Задколоние, насилие е употребено от полицаите

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 23 минути

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 26 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 3 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 3 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Опасната&nbsp;болест от Япония: Какви са симптомите и как да се предпазим</p>

Синдромът на стрептококовия токсичен шок: Ето какво знаем за него и кои са симптомите

Свят Преди 3 часа

Смъртността от инфекцията е 30 процента, което предизвиква безпокойство в цялата страна

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 3 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 3 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко