5

С лед дълги години бягство от правосъдието, миналта седмица осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров беше върнат у нас.

13 години след присъдата на първа инстанция, когато Илиян Тодоров беше оправдан, ексклузивно пред NOVA говори магистратът, който искаше той да бъде осъден.

Екстрадираха осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло"

Съдия Мария Дончева с коментар за това, което остана извън кориците на делото „Соло”.

Три години след двойното убийство пред дискотека „Соло” през 2009 г. състав на Софийския градски съд с председател Румяна Ченалова оправда обвинения Илиян Тодоров. Решението не е взето единодушно. От петчленния състав с различно мнение е съдия Мария Дончева.

"Това беше едно много сериозно дело. Много тежко и няма как човек да го забрави. Това, което най-вече си спомням, е самата атмосфера от производството, което беше емоционално. Съдебният състав през цялото време усеща емоциите и чувствата на присъстващите в залата, съответно пострадалите - близки на починалите преживяваха много сериозно случващото се в залата. Същото важеше за подсъдимия и неговите близки", казва зам.-председателят на СРС Мария Дончева.

"Много съдии ще кажат, че съдията няма емоции, той се абстрахира от случващото се в залата. Това не е точно така. По това дело целият съдебен състав трябваше да оставим емоциите настрана и да се произнесем въз основа на закона и доказателствата по делото. Тук се получи и разминаването. Едната част от съдебния състав имаше един прочит върху доказателствените материали, аз имах различен, което наложи да подпиша присъдата с особено мнение, защото нашият закон не изисква от съдебният състав да подпише присъдата при пълно единодушие, както е в САЩ", подчерта тя. 

Сарафов с писмо до главния прокурор на Узбекистан след екстрадицията на осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло"

"Моето особено мнение беше до голяма степен в съзвучие с общественото мнение. И точно тук е тънкият момент, много често по такъв тип производства съдът е подложен на силен обществен натиск. Част от работата е той да бъде пренебрегнат и съдът да може да постанови безпристрастно своята присъда. В моя случай ми беше спестена обществената реакция в тази ситуация, докато другата част от съдебния състав трябваше да се справят с нея", посочва Дончева. 

По време на процеса става ясно, че бащата на Илиян Тодоров е бил общински съветник от БСП в Перник.

"Не мисля, че по това дело е имало някакъв политически елемент или дори корупционен по простата причина, че на мен такова нещо не ми е станало известно по никакъв начин. Ако подобно нещо ми беше станало известно, аз съм била и длъжна да сигнализирам компетентните органи. Но разбира се, във всяко едно дело някакъв политически елемент може да се намери. Държавата е малка, ако проследим връзките и положението на всеки един от участниците, някакъв елемент политически може да бъде открит. А в този случай медиите откриха подобни предпоставки, но те не са изиграли роля поне от моя гледна точка на начина, по който е протекло съдебното производство", категорична е тя. 

"Но дори и без моето особено мнение, аз смятам, че Въззивният съд въз основа на един пълен доказателствен анализ би стигнал отново до тази осъдителна присъда, която впоследствие беше потвърдена от ВКС", съобщи съдията. 

Един от мотивите за оправдателната присъда на Илиян Тодорво е че ножът, иззет по делото, не бил изследван дали с него може да бъде извършено убийството.

"В мотивите си аз съм посочила, че да, не се установява оръжието, с което е извършено престъплението, защото това, което беше приобщено по делото, се оказа, че не е оръжието, с което е извършено престъплението. Не съответстваше на раните на пострадалите, на следите върху техните дрехи. Но със сигурност престъплението беше извършено с оръжие от подобен тип, може би по-малко и т.н., което остана неоткрито по делото. Но това само по себе си не е пречка да се постанови осъдителна присъда, стига да сме сигурни кой по какъв начин е нанесъл нараняванията, довели до смъртта на пострадалите лица", заяви тя. 

"Моята стратегия беше да установя местоположението и действията на всяко едно от присъствалите лица и по този начин да ги изключа от възможните извършители и използвайки тази стратегия, аз успях да изключа всички потенциални извършители, като остана единствено подсъдимият като възможен извършител", спомня си Дончева. 

"Това, което е важно за мен и причината да се съглася да говоря по този въпрос е, че това е един от примерите, в които виждаме, че съдебната система и държавата са си свършили работата. – Макар и със закъснение. Това, което според мен е важно за близките на починалите, че макар и след толкова много време, се стигна до финал", подчертава тя. 

"Бях убедена, че справедливостта ще възтържествува и исках да стана част от този процес, постановявайки особеното мнение и впоследствие, когато се разбра, че лицето не може да бъде открито, аз вътрешно бях убедена, че има механизми, по които той ще бъде открит рано или късно. И това се случи", казва съдията. 

Случи се на 1 март 2024 година. 15 години след двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров беше екстрадиран у нас от Узбекистан. Той вече е в затвора с доживотна присъда. На този фон данните, които излизат след убийството Мартин Божанов-Нотариуса за търговия с влияние в съдебната система, вече се отразяват на правосъдието, разказва съдия Дончева.

"Наличието на такива кръгове и дори само подозрението за тях има негативен ефект върху съдебната система, срива рязко доверието на обществото в правосъдието и макар, че вероятно тези случаи, в които подобни кръгове са имали влияние върху съдебни актове са много малко всъщност започват да се поставят въпроси по всяко едно дело. За нас съдиите е много важно, ако има такива хора, които постановяват актовете си не въз основа на закона и доказателствата, те да бъдат разобличавани и да не бъдат част от съдебната система. Вие не може да си представите колко пъти по най-обикновени дела, които разглеждам като районен съдия, страните са заявявали недоверие, защото са чули нещо по медиите, което касае съдебната система и смятат, че и аз като нея няма да бъда обективна, включително се е случвало да получа благодарствено писмо, в което казва, ние не вярвахме, че отсъдите въз основа на закона", посочва тя. 

Случаят "Соло": Какво следва за извършителя след 12 години в неизвестност

"По отношение на заплахите ситуацията е сложна. От една страна, съдията трябва да има високо ниво на толеранс и издържливост в такива ситуации спрямо обикновения гражданин. Това е част от професията. От друга страна, съдията също е човек, също има семейство и е нормално да изпитва притеснения, когато са му отправени заплахи и то конкретни от хора, които изглежда, че познават начина му на живот. Ситуациите са различни. По отношение на наш колега от районния съд - имаме случай с разлепени некролози в района на съда, които предизвикаха не толкова у него, колкото у всички работещи в съда шок и притеснение, защото първоначално те бяха възприети като истина, впоследствие стана ясно, че това е начин да се сплаши", заяви Мария Дончева.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 14 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 21 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°