14

"Спазени са абсолютно всички мерки за безопасност при спускането не само на това дете, а на всички наши туристи. При всяко едно съоръжение има спасител както на входа, така и на изхода им. Дават се инструкции как точно да става спускането по съответната пързалка. В конкретния случай момиченцето също е получило инструкции”.

Това обясни в "Здравей, България” Силвия Гогова, представител на аквапарка, в който вчера 9-годишно момиченце от Русия получи тежки наранявания, след като се спуснало по пързалка край Равда.

Детето е със сериозна кръвозагуба и продължава да е под лекарско наблюдение.

В късния следобед на вторник то се качило на една от най-високите пързалки в аквапарка, която е с дължина от около 50 метра. Откарано е по спешност в болницата с наранявания в областта на гениталиите.

Прокуратурата вече започна проверка на аквапарка.

Конкретната пързалка е от ускорителните и няма ограничение за възраст, а само за ръст.

"Всички изисквания за спускане по пързалките са на база ръст и те са спазени, допълни Гогова. След проверка и мнението на експерти за конкретното съоръжение са написани предписания, с които са завишени изискванията за нея. Вече могат да се спускат лица над 18 г. с ръст над 150 см”, поясни още тя.

Силвия Гогова бе категорична, че до момента не е имало подобен инцидент. Очакват се експертизи и медицинско становище. 

"Всички съоръжения подлежат на годишна поддръжка от технически лица на аквапарка, а през летния сезон – на ежедневна. Отделно всяка година имаме и други проверки. Една от тях е от един от най-големите европейски туроператори. Одиторска проверка, която касае именно здравословни и безопасни условия на ползване на съоръжението”, разясни Гогова.

По случая се изказа и председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той подчерта важността от необходимите документи за всяко едно такова съоръжение:

"Хората понякога си казват, че документите не са чак толкова важни, но наличието на технически паспорти на съответните удостоверения за въвеждане в експлоатация на съоръжението, на дневниците които да показват минало ли е то техническа профилактика и какви ремонти са извършвани - това са абсолютно необходими реквизити, за да може да сме спокойни".

Освен това Маргаритов посочи, че за да предпазим децата си от рискове, трябва да четем табелите, в които е описана информацията за аквапарка и съоръжението, макар това да изглежда досадно. 

По случая с пострадалото момиченце край Несебър е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда.

Второ дете също е пострадало в аквапарк по родното Черноморие, за което има повдигнато обвинение.

Българче почина по време на почивка в Турция

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@