6

След критиките на президента за инцидента с падналия край Пловдив хеликоптер, управляващото мнозинство отговори остро. Цветан Цветанов намекна за корупционни практики. 

"Все още се набива изводът за деконструктивно говорене на президента, говорене наподобяващо говоренето на БСП. Крайно некоректно говорене... С противопоставяне на различни политики", каза Цветанов. 

Военен хеликоптер падна, двама загинали и ранен

"Озадачени сме от поведението на Румен Радев. Явно дрехата, която му е съшил законодателят му е тясна. Този, който иска да уволни правителството трябва да заеме ясната позиция. Никой не може да уволни това правителство с интервю", каза финансовият министър Горанов.

Президентът Румен Радев остро критикува правителството, след като посети настанения във Военномедицинска академия в София борден инженер на катастрофиралия вчера хеликоптер край Пловдив.

Президентът за инцидента в Пловдив: Лобизмът убива

„Трябва да се потърси отговорност от политиците, които с решенията си излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи. Трябва да има повече военна експертиза, средства и далновидни решения”, добави държавният глава.

„За по-малко от една година за втори път загиват летци, три Консултативни съвета за национална сигурност направих специално за Българската армия нещо да се промени. Министър Каракачанов е поставен в политически, финансови и правни рамки, от които повече той не може да направи. Решаването на тези проблеми искат държавническо отговорно мислене и адекватни действия”, категоричен е Радев.

Военен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна снощи около 20.30 часа край Пловдив. На място загинаха двамата пилоти. Третият член на екипажа – бордният инженер, бе настанен в стабилно състояние в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с фрактури на глезена и на ребрата.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи случилото се като голяма трагедия.

Хеликоптерът, развял националния флаг, падна край Пловдив

При инцидента, причините за който се разследват, загинаха двамата пилоти на бойната машина Ми-17.

По информация от Министерството на отбраната капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе.

Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен е, с две деца. 

Вторият загинал е капитан Стоян Неделчев. Той е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово.

Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен е, с две деца. 

И двамата летци са извършвали това упражнение не един път.

Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 м., а задачата е била спасителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Според свидетели машината се завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата. Хеликоптерът е минал през основен ремонт в "ТЕРЕМ - Летец" през 2016 г. Приет е на въоръжение през октомври 1989 г. Никой от предишните екипажи, летели с него същият ден, не е съобщил за технически проблеми. Упражнението е било рутинно.

Ми-17 e военно-транспортен хеликоптер. Основното му предназначение е превоз на товари и хора. Използва се за гасене на пожари от въздуха, както и за медицинска евакуация, информира Nova.

Този хеликоптер развива скорост до 250 километра в час, а теглото му без товар надхвърля 7 тона. Максималната височина на полета с Ми-17 е 5000 метра.

В българската армия имаме общо 6 вертолета Ми-17. След инцидента вече всички са неизправни. Разполагаме и с общо 5 Ми-24. От тях един е изправен, а 4 са неизправните. От общо 12 "Кугър"-а неизправните са 9 на брой. Бел-206 са общо 6. Половината от тях са неизправни. 

Причината за инцидента край Пловдив още се търси. Засега от прокуратурата отхвърлят версия за човешка грешка. Една от появилите се версии е проблем със стабилизиращ винт. 

Има обвинения и за състоянието на отбранителната ни техника. Президентът и вицепремиерът споделиха общ тон и обща идея - обществените поръчки за ремонтите на вертолетите да отпаднат, за да  се спести време. 

Защо падна военният хеликоптер край Пловдив

Коя версия накрая ще се окаже най-достоверна - предстои да стане ясно. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.