13

О бщо 139 пътни инцидента с двама загинали и 140 ранени за причинили велосипедисти през миналата година. Сред най-честите нарушения са промяна на посоката на движение, навлизане в насрещното, отнемане на предимство, както и употреба на алкохол. Глобени са 720 водачи на велосипеди, съобщава NOVA.

Опасното каране и неспазването на правилата за движение са основната причина в Столична община да обсъждат алеи без велосипеди в парковете и ограничения за скоростта на колоездачите.

Няколко добри причини да караме велосипед

3 пъти е осъждан велосипедистът, помел дете в Южния парк

Велосипедист вкара дете в болница, бащата го издирва

Каската и жилетката сега са личен избор на всеки колоездач. Законови промени обаче заплашват със солени глоби велосипедистите, които карат без тях.

В рубриката „На твоя страна” Георги Георгиев направи експеримент – засече колко и какви рискови ситуации създават велосипедистите. Час по-късно резултатът показа - само на една точка в парка имаше 8 опасни ситуации.

Все още инфраструктурата за велосипедистите покрива много малка част от пътната мрежа. В София големите велоалеи са само 13 с обща дължина едва 28 км.

Сега крайната дума имат общинарите. Те трябва да решат ще има ли ограничения за велосипедистите в парковете.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@