4

Р исунка с подпис на Сирак Скитник се оказа копие на корицата на изданието "Кама Сутра" ( "Пенгуин Класикс”), създадена от френската художничка Малика Фавр. 

Това се случва в столичната галерия "Структура”. 

От галерията обявиха, че изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" представя почти 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството между двете световни войни. Те са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев.

Познавачи и изкуствоведи обаче твърдят, че голяма част от платната не са автентични. Една от картините, например, за която се твърди, че е подписана от Сирак Скитник, се оказва илюстрация към издание на книгата "Кама Сутра" от 2012 г.

Този скандал стигна и до Великобритания. Вестник "Метро" публикува материал, в който цитира художничката Фавре, че това е "абсолютно луда ситуация", в която си мислиш, че това просто не е възможно. Фавре допълва, че доколкото знае, копия на творби на още двама художници са представени под други имена на същата изложба, предава БНР.

Притежателят на картините и екипът на галерията обявиха, че са жертва на измама от страна на недобросъвестни продавачи, но и ще сезират прокуратурата.

Коментар на експерти 

"Нямам отговор какво точно се е случило. Аз имам въпроси, на които към момента няма отговор. Първият от тях е какъв е произходът на тези работи, откъде идват и то в такова количество. На този въпрос отговор досега няма. Не е ясно и как и защо специалисти в тази област са се предоверили”.

Това коментира изкуствоведът доц. Ружа Маринска в ефира на "Здравей, България" по NOVA. 

"Да попаднат 100 картини и те да бъдат изведени като претенция за пренаписване на българското изобразително изкуство през първата половина на 20-ти век, е наистина нещо, което взривява публиката”, коментира председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов.

Според него провалите са няколко.

"Когато отиваш да купуваш произведение на изкуството, е нормално или да притежаваш компетентност или да се позовеш на компетентни хора. Вторият провал е, че когато подготвяш мащабна изложба също трябва да се позовеш на експерти. Третият провал е че я представяш пред публика, която би трябвало да е следваща по въпросите на изкуството”, коментира още Стефанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@