1

С лужебният министър Росица Велкова обяви, че от Министерството на финансите (МФ) биха внесли т.нар. удължителен закон, какъвто имаше и миналата година, който запазва действието на всички политики, помощи за домакинствата и бизнеса, и размера на пенсиите, докато бъде избрано редовно правителство. Тя беше изслушана в парламента за вариантите за проектобюджета за 2023 г., предаде БТА.

Ако сме в хипотезата да няма избрано редовно правителство,

спокойно с този удължителен закон едно служебно правителство може да изпълнява бюджета, както беше направено и в началото на тази година от редовното правителство, коментира Велкова.

Пред журналисти тя уточни, че всички мерки, които са действали през 2022 г., ще бъдат изпълнявани по време на този т.нар. удължителен закон.

По думите ѝ това означава изплащане на размерите на пенсиите - такива, каквито са от 1 октомври. Тя посочи, че този удължен закон би следвало да действа само няколко месеца, докато редовното правителство си конструира свой спрямо управленската политика. Велкова обясни, че такова удължаване се налага, защото размерите на определени социални плащания се фиксират в закона за бюджета за съответната година и спират да действат от 1 януари на следващата година затова те следва да се препотвърдят.

Велкова посочи, че от МФ са разработили три варианта за бюджет за догодина,

като базовият ще бъде качен на сайта на министерството, така че да може при формиране на управляващо мнозинство да го съобразят с тяхната бъдеща управленска програма. 

Според нея внасянето на бюджет в парламента не е отговорност на служебното правителство,

тук трябва да се поеме политическа отговорност от парламентарно избраните партии от суверена.

В отношение след изслушването на служебния финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС коментира, че е приятно изненадан от последния анонс на Росица Велкова. Ако бях на ваше място, аз също щях да внеса удължителен закон, който да действа до избора на редовно правителство, което да приеме своята програма, заяви той. Ананиев критикува предишното редовно правителство, че дългът при заложените политики всяка година ще се повишава с 16 млрд. лева. За три години искате да удвоите дълга, коментира той.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви пред журналисти, че при условие, че няма правителство, избрано от някакво ясно мнозинство, което да следва ясни политики, може би най-добрият вариант е удължаване на бюджета за 2022 г. до март-април, да се даде минимум комфорт на едно служебно правителство да осъществява основните си функции и да е в състояние да оказва помощ на домакинствата и бизнеса през зимата. 

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев коментира в пленарната зала, че служебният кабинет няма намерение да внесе бюджет в парламента. Това да кажеш: "Аз съм служебен кабинет", да си измиеш ръцете и да кажеш: "Няма да внеса бюджет", е абсолютно безотговорно поведение, посочи той. Другото нещо, което обаче това решение на служебния кабинет ни казва, е, че бюджетът с неговата актуализация, която приехме юли месец, е адекватен да продължи и догодина, отбеляза още Василев.

Какво ни каза финансовият министър - че приходите ще бъдат преизпълнени, че разходите ще бъдат по-малко от предвидените, т.е. дефицитът ще бъде по-малко от този, който е приет в пленарната зала, коментира той. По думите му, ако не се изпълнят всички капиталови разходи, най-вероятно дефицитът ще бъде под три процента тази година, заедно с COVID мерките, т.е. бюджетът за 2022 г. с актуализацията по никакъв начин не разваля никаква финансовата дисциплина.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че дебатът досега доказва състоятелността на тезата на ДПС, че ако няма мнозинство, внасянето и приемането на бюджет за следващата година е изпълнено с финансов и икономически волунтаризъм. Това, което ще се случи в залата, ще бъде по-лошо от този дебат тук, ще бъде политизиране, надцакване в разходи, в обвинения, а в момента страната има нужда от друго, смята той. Страната има нужда от много трезв анализ къде се намираме, да отчетем максимума, който може да се направи за хората и да не вкарваме повече от излишното фиска в дългова криза, заяви Цонев.

Той коментира, че в еврозоната в момента е финансова вакханалия. Защото, ще изготвяме бюджет, трябва да знаем какво правят европейските страни за своите граждани и бизнеса - те го спасяват в условията на криза, дори с цената на дефицит и дългове. Това очакват и хората от нас, отбеляза Йордан Цонев.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини бившето редовно правителство, че вкарва страната в дългова спирала с политиките си. "Има служебен министър на финансите, който отговаря за вашите батаци", заяви той. По думите му, за да не се задълбава още повече, трябва да се прекрати влизането в еврозоната.  

Асен Василев му отговори, че политиките, за които говори, са безплатни детски градини, увеличени пенсии, помощ за бизнеса за високите цени на електроенергията, увеличени заплати на учители, лекари, военни, служители на МВР.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти, че за левицата е неприемливо да няма нов бюджет за 2023 г., а да бъде удължен сегашният.

Колегата ѝ Драгомир Стойнев постави въпроса в пленарната зала - защо, след като служебният кабинет няма желание да внася бюджет, е изготвил три варианта на такъв за следващата година. Според него трябва да се приеме бюджет, който да закриля българските домакинства и да подпомага бизнеса. Хаосът е пълен, затова по-бързо трябва да има правителство и да се контролират публичните финанси, коментира Стойнев. Не трябва да има толкова страхове от дълга, защото той не е толкова висок, посочи той. Сегашният бюджет, можем да кажем, че наистина е един добър бюджет, коментира още Стойнев.

Според Мартин Димитров от "Демократична България" минаваме през трудни времена, но ситуацията е напълно решима при разумна бюджетна политика. Трябва да се разберем и да има такъв обществен консенсус, в следващите три години поетапно бюджетният дефицит да бъде намаляван, така че накрая да бъде в критериите на Европейския съюз за бюджетна стабилност, посочи той. Според Димитров трябва да се оказва подкрепа на бизнеса и уязвимите групи, но тя трябва да бъде много добре фокусирана. По думите му дефицит до 3% в тригодишен период е нещо разумно. Димитров отбеляза, че България е на второ място в целия ЕС като съотношение дълг - брутен вътрешен продукт, след Естония. "Място за паникьорски интерпретации няма, има място за управленски решения", добави той.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че от днешното изслушване и дебатите за пореден път се е убедил, че служебното правителство не е добре да предлага нов бюджет, който да разглеждат в пленарната зала. Според него бюджетът трябва да бъде внесен от редовно правителство. Решението на проблема се нарича конструкция, която потенциално да има поне 160+ гласа, която да е в състояние да отговори на въпросите за правосъдната реформа, смята той. Да направим опит за конструкция, да направим опит за коалиция, да съставим правителство, което да внесе бюджет и този бюджет да бъде разгледан тук, призова Стефан Янев.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 минута

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 1 час

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 3 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 3 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 3 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 3 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 3 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 3 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър