46

К ЕВР не трябваше да задържа цената на природния газ. Това ще се окаже един много лош рикошет през октомври.

Категоричен бе пред NOVA енергийният експерт Еленко Божков.

Според него регулаторът е трябвало да увеличи цената с поисканите 18%. 

"Много вероятно е да има скок в цените на природния газ с около 25-27%, както стана през април 2017 г. Това от своя страна ще доведе до скок на топлинната енергия точно в отоплителния сезон, както и до скок на електроенергията за бита”, коментира Божков.

Поскъпването на тока, природния газ и парното предизвика искания за оставки, гняв и възмущение. Постави и отново темата за доверието в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Защо се наложи това увеличение на цените в "Събуди се” темата коментира и другият енергиен експерт проф. Атанас Тасев.

Той посочи, че системен проблем е неразбирането, че регулаторът не определя цени, а определя таван на цените – това са пределните цени, над които естествените монополи не могат да продават, каза той.

Но КЕВР може да намалява цената колкото си иска, допълни Тасев.

"В случаите, когато не се отчете реално цената, законодателят е предвидил ситуация, при която ако регулаторът сгреши в прогнозата си или задържи цената в следващия програмен период, това трябва да се компенсира", разясни експертът.

Което довежда до естествения извод да очакваме по-голямо увеличение в следващия период, каза Тасев.

По думите му, ако България имаше много доставчици на газ и на пазара предлагането беше по-голямо от търсенето, тогава щеше да има и пазарен модел. Страната ни има един доставчик и затова не сме в този модел. Според Тасев това увеличение в момента не е фатално.

"Основният проблем е, че ако при нас беше извършена правилна политика на доходите, то сега никой нямаше да реагира на тези на пръв поглед големи увеличения, които не са чак толкова големи”, допълни проф. Тасев.

Мая Манолова дава новата цена на парното и тока на прокурор

Иван Иванов остава начело на КЕВР

Сръбски пенсионер предлага бъбрека си срещу сметката за ток

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@