39

П арламентът отхвърли с 63 гласа „за“, 125 „против“ и 3 гласа „въздържал се“ предложението на „БСП за България“ за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Два часа и половина депутатите дебатираха по искането за оставка,

което при гласуването беше подкрепено само от БСП.

Обявиха новите цени на тока и парното, протест срещу КЕВР

От левицата поискаха освобождаването на Иван Иванов заради негово изказване в парламента, в което той отказал да изпълни задължението си в Закона за енергетиката – регулаторът да се произнесе по сделката за ЧЕЗ, и нарекъл въпросния текст „бланкетен“. От БСП посочиха, че става дума за нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да си изпълнят законовото задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ, зад която стояли частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов. От своя страна Иванов обвини опозицията в намеса в работата на независим регулаторен орган.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че упражнява политически натиск върху КЕВР

с тези 200 хил. подписа срещу сделката за продажба на ЧЕЗ. Те посочиха, че промените в Закона за енергетиката не работят без конкретни критерии и именно това е казал Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Според „Обединени патриоти“ освобождаването само на председателя на КЕВР няма да доведе до промяна на политиката на регулатора, който е колективен орган. „Тя ще продължи пак да обслужва монополите в енергетиката, най-вече чужди,“ коментира председателят на групата Волен Сидеров. Той предложи промени в Закона за енергетиката, с които да се редуцира състава на регулатора и да бъде избран нов.

От ДПС коментираха, че не може без критерии да се прилага законът

и искането за освобождаване на Иванов е политическо. „Отговорността за приемането на изменението в закона е на НС, без ДПС. Ние не бяхме съгласни и не гласувахме“, посочи Рамадан Аталай. „Всички вкупом влязохте в чувала“, коментира той. Според него най-слабият във веригата, когото БСП можели да атакуват, се е оказал Иван Иванов.

Според „Воля“ след поправката в закона, патриотите е трябвало да внесат и съответните критерии за произнасяне на КЕВР. „Нека всички да си признаем, че това, което сме гласували, е една поправка, която няма как да работи и да не си измиваме ръцете с КЕВР“, призова Пламен Христов.

„ГЕРБ управляват, за да угодят на опозицията – интересна теза, която заслужава внимание“,

отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ най-накрая опозицията е получила признание. Тя отбеляза, че вчера работодателските организации и операторите в енергетиката са застанали като един в защита на Иванов, но това не се споменава. „200 хил. българи да си кажат свободно мнението е натиск, политическа партия да поиска изпълнение на закона е натиск, а онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР, да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР, не е натиск“, коментира тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@