4

Ш ефът на агенция „Медицински одит“ проф. Златица Петрова, която беше отстранена от поста си след съмнения за прикривани лекарски грешки, свързани с починали пациенти, коментира атаките срещу себе си в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„В последните дни

срещу името на агенция „Медицински одит“, срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск“,

заяви проф. Петрова.

Скандал: "Медицински одит" скрил смърт на бебета

Миналата седмица прокуратурата обяви, че в „Медицински одит“ е имитирана дейност и „има корупционен елемент в дейности на агенцията“. Общо 11 смъртни случая в лечебни заведения, включително и на новородени бебета, не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура. До разследването се стигна след сигнал от бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

„Първо, случаите не са 11. Сега тепърва ще стане ясно за за кои точно става въпрос. Тези случаи, за които знаем, представляват интерес“, подчерта проф. Петрова.

Проф. Петрова смята, че е жертва на вътрешен конфликт.

„За въпросната служителка, която показахте в репортаж и за главния секретар на агенцията имам достатъчно информация. Първо жената, която се явява като потърпевша, не е лекар. Много е трудно един икономист като нея да коментира медицински случаи. Това нито е професионално, нито е компетентно.

Същата тази служителка е в съжителство с главния секретар, който всъщност инициира всичко това и е автор на сигнала до прокуратурата. Този сигнал беше и до МЗ и до административната прокуратура, а от всички тези институции ние имаме непрекъснати проверки“, обясни Петрова.

Тя коментира случая със смъртта на родилката Веселка Иванчева през януари 2017 г.

Младата жена е в 10-ия месец, когато е приета по спешност в „Шейново“. Направено ѝ е секцио, а бебето е извадено мъртво. В рамките на около 3 часа губи около 3 литра кръв, като кръвопреливането е започнато едва когато жената изпада в безсъзнание.  

„Ние разследваме по искане на прокуратурата. Открити са доста пропуски. Основният пропуск е несвоевременната и неадекватна преценка по отношение на кръвозагубата. По този случай подадохме всички документи в прокуратурата и имаме кореспонденция с тях“, поясни Златица Петрова.  

Какво още каза тя вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@